Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2014. Október 23. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Veszélyben a reggeli kakaónk?

Veszélyben a reggeli kakaónk?

A kakaó árának ciklusos változásai komoly veszélyt jelentenek a nyugat-afrikai kisgazdálkodókra, ám az édességipar új beruházásokkal igyekszik a termelést hosszú távon hatékonyabbá és fenntarthatóbbá tenni – derül ki PwC és a GeoTraceability természeti erőforrás-kutató cég közös elemzéséből.

A 2013-as átlagos árfolyamnál 30 százalékkal magasabb szeptemberi kakaóárak előre jelezték, amire a kutatás is felhívja a figyelmet: a kakaóbabtermés bizonytalanságai miatt a piac még inkább hajlamos lehet az instabilitásra. Félő, hogy az Ebola-járvány Elefántcsontpart és Ghána felé terjedése is hatással lehet az árakra, hiszen az említett két ország felel a világ kakaótermelésének 60 százalékáért.

John Hawksworth, a PwC vezető közgazdásza szerint: „A kakaóárak erős volatilitást mutatnak: kínálati zavarok, így például a fő kakaótermelő trópusi országokban jelentkező időjárási, járványügyi vagy politikai problémák hatására gyakran hirtelen emelkedni kezdenek. Az árfolyamok múltbeli alakulása azonban azt sugallja, hogy amint a kínálati oldal a válságos évek után megerősödik, az árak viszonylag mérsékelt szintre térnek vissza, köszönhetően az olcsó nyugat-afrikai és indonéz munkaerőnek.

A kakaó ára az elkövetkező néhány évben tovább erősödhet, mivel az Egyesült Államokban, Latin-Amerikában, Európában és Ázsiában folyamatosan nő a csokoládétermékek és a kakaó iránti kereslet, ami miatt a fő termelőknél – Elefántcsontparton és Ghánában – újabb kínálati korlátok alakulnak ki.

Amennyiben azonban ezek a magasabb árak új kakaóültetvényekbe történő beruházásokat ösztönöznek, a 2020-as években újabb áresés várható, ahogyan az 1980-as években is történt az 1970-es évek árrobbanását követően. Mind a politikai döntéshozók, mind az édesipari vállalatok számára kihívás lesz az ilyen hirtelen áringadozások hatásait kiegyenlíteni, ugyanis ezek sokat ártanak a kistermelőknek.”

A világ kakaótermésének 90 százalékát ugyanis kis családi gazdaságok állítják elő; közel 20 millió kisbirtokos és agrárdolgozó megélhetése függ közvetlenül a kakaótól – derül ki a 2012-es Cocoa Barometer riportból. A kisgazdaságok feltérképezése és a folyamatos adatgyűjtés segít a termelőknek meghatározni a hozamnöveléshez szükséges teendőket.

Matthieu Guemas, a természeti erőforrások – így például a kakaó – feltérképezésére és nyomon követésére használt technikai megoldásokat kínáló GeoTraceability képviselője szerint a fák életkora, a körülöttük hagyott tér mérete, a használt műtrágya és a mezőgazdasági gyakorlatok változásai mind hatással vannak a kakaótermelésre és -kínálatra.

„A termelés fellendítését célzó fenntarthatósági és támogató programokba fektetett óriási beruházások révén a kakaóipar komoly erőfeszítéseket tesz, hogy a jövőbeli kakaóhiányt elkerülje. Az olyan beruházások, mint a gazdák képzése vagy a fenntarthatósági felárak alkalmazása három éve még ritkán, ma azonban már egyre gyakrabban jelennek meg Nyugat-Afrikában. Ezek a kezdeményezések nemcsak a gazdákat, de az egész iparágat egy hosszú távú, fenntartható agrártermelési szemléletmód felé mozdítják, amely figyelembe veszi a változó körülményeket – ideértve az éghajlat, a gazdaság és a mezőgazdasági eljárások változásait is” - véli a szakértő.

A globális kakaópiacról:

Afrikából származik a világ kakaótermésének 70 százaléka, Afrikán kívül pedig Indonézia a legnagyobb kakaótermelő. Elefántcsontpart önmagában a globális kakaótermelés majd 40 százalékát állítja elő. A kakaóbab 90 százaléka családi kisgazdaságokból származik.

Hozzávetőleg 2000 óta érezhető a kakaóárfolyamok alakulásában spekulatív befektetések hatása, ám közép- és hosszú távon inkább a keresleti és kínálati oldal határozhatja meg az ártrendeket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.