Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2014. November 27. 19:43, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Veszprémi választás - Február 22-ére tűzte ki az időközi választást az NVB

Veszprémi választás - Február 22-ére tűzte ki az időközi választást az NVB

Február 22-ére tűzte ki az időközi országgyűlési képviselő-választást Veszprém megye 1-es számú egyéni választókerületében a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) csütörtökön. Az érintett 25 Veszprém megyei település választópolgárai a novemberben uniós biztossá kinevezett Navracsics Tibor helyére választanak képviselőt.

Navracsics Tibor áprilisban az országgyűlési képviselők választásán Veszprém megye 1. számú egyéni választókerületében szerzett mandátumot. A képviselőt november 1-jétől uniós biztossá nevezték ki, így - mivel az uniós biztosi és a parlamenti képviselői mandátum összeférhetetlen - október 30-i hatállyal lemondott országgyűlési mandátumáról.
Az országgyűlési képviselők választásáról szóló törvény szerint mivel a képviselő egyéni választókerületi mandátumról mondott le, időközi választást kell tartani a választókerületben.
Az időközi választás időpontját az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság javaslata alapján hivatalosan az NVB-nek kell kitűznie, a veszprémi választási bizottság pedig február 22-ére tett javaslatot.
A választási eljárásról szóló törvény szerint az időközi választást a mandátum megüresedésétől - azaz a lemondástól - számított 120 napon belülre kell kitűzni, azaz ebben az esetben február 22-e volt az utolsó dátum, amire ki lehetett írni a választást.
Az NVB az időközi választást kitűző határozatának mellékletében rögzítette a választással kapcsolatos határidőket, határnapokat is.
Eszerint a választókat január 5-ig értesítik arról, hogy szerepelnek a névjegyzékben, az ajánlásokat január 5-től gyűjthetik az indulni szándékozók. Az országgyűlési egyéni választókerületben induló jelölteknek 500 érvényes ajánlást kell összegyűjteniük, az ajánlásokat január 19-én 16 óráig kell leadniuk a választási bizottságnál.
Azok a választópolgárok, akik a szavazás napján nem tartózkodnak Magyarországon, február 14-én 16 óráig kérhetik felvételüket a külképviseleti névjegyzékbe.
Az időközi országgyűlési választáson is lehetőség van arra, hogy a választópolgár ne a lakóhelye szerinti szavazókörben voksoljon, azaz átjelentkezéssel szavazzon, de az időközi választáson csak az országgyűlési egyéni választókerületen belül egyik településről a másikra lehet átjelentkezni. Az átjelentkezési kérelmeket február 20-án 16 óráig lehet benyújtani.
Az időközi választás 25 település választópolgárait érinti: szavazhatnak Bakonynána, Bánd, Csehbánya, Csetény, Dudar, Eplény, Hajmáskér, Hárskút, Herend, Jásd, Királyszentistván, Kislőd, Lókút, Márkó, Nemesvámos, Olaszfalu, Öskü, Sóly, Szápár, Szentgál, Tés, Úrkút, Városlőd, Veszprém és Vilonya választói.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.