Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2014. Szeptember 18. 09:54, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Wetzel: az elmúlt években magyar állampolgárságot kérő oroszok több mint 70 százalékát elutasították

Wetzel: az elmúlt években magyar állampolgárságot kérő oroszok több mint 70 százalékát elutasították

Az elmúlt években nagyjából 2800-an kértek magyar állampolgárságot orosz állampolgárként, és a kérelmek több mint 70 százalékát elutasították - közölte Wetzel Tamás, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára csütörtökön a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Az Index hírportál egy korábbi cikkében azt írta: maffia épült a kettős állampolgárságra, "óvatos becslések szerint" is tízezrével kaphattak állampolgárságot hamisított papírokkal ukránok, oroszok, szerbek. Több ukrán banda és magyar ügyvédi iroda is ráállt a hatalmas bizniszre - olvasható az írásban.
Wetzel Tamás - aki kedden az MTI-vel közölte: az államtitkárság jogi lépéseket kezdeményez a közzétevő médiummal szemben - a Kossuth Rádióban azt mondta: a cikket badarságnak lehet tekinteni. Mint megjegyezte, konkrétan lehet igazolni, hogy "a több tízezer" nem igaz. Úgy véli, sok csúsztatást tartalmaz a cikk, "nyilván megvannak az okai", hogy megszülettet az írás.
A nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár elismerte, hogy "vannak próbálkozások", de a rendőrség, "a belső elhárítás", a nemzetbiztonsági szervek "komolyan rajta vannak a dolgon". "Aki megtévedt, gyorsan le fog bukni" - fogalmazott Wetzel Tamás.
Elmondta, hogy az Index cikkében szereplő tízezerrel szemben az utóbbi három és fél évben orosz állampolgárként mintegy 2800-an kérték a magyar állampolgárságot. Minden ilyen kérelmet ugyanúgy vizsgálnak: dokumentummal kell igazolni a magyar felmenőket, és a magyar nyelvismeretet is szigorúan ellenőrzik.
A 2800 kérelemből közül mostanáig 2400-2500 esetben ért véget az eljárás, a többi még folyamatban van. Az elbírált kérelmekből 1800-at utasítottak el, vagyis több mint 70 százalékos volt az elutasítási arány - hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére