Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2014. Október 23. 14:59, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Zuckerberg kínaiul a kínaiaknak: a Facebook már itt van

Zuckerberg kínaiul a kínaiaknak: a Facebook már itt van

A Facebook már itt van Kínában - jelentette ki Mark Zuckerberg Pekingben, utalva arra, hogy a cége kínai vállalatokat népszerűsít a külföldi piacokon. A neves Tsinghua Egyetemen tartott fórumán azonban a közösségi oldal blokkolásának kérdése közvetlenül nem került szóba, helyette csütörtöki sajtóbeszámolók azt emelik ki, hogy a Facebook társalapítója nagyjából fél órán át tudott kínaiul társalogni.

Zuckerberg a fórumon kitért azok elől a megjegyzések elől, amelyek utaltak arra, hogy a közösségi oldal - hivatalosan - nem elérhető a kelet-ázsiai országban. Elmondta viszont, hogy a cég megvetette a lábát Kínában és arra törekszik, hogy a világ "Kínán kívüli része" kapcsolatot találjon ehhez az országhoz és vállalkozásaihoz. Példaként meg is említette a Lenovo kínai számítástechnikai vállalatot, amely Indiában hirdeti magát a Facebookon.
A 30 éves Zuckerberget a napokban beválasztották a Tsinghua közgazdaságtudományi és menedzsmentképző főiskolájának tanácsadó testületébe. Az erről szóló hírt meg is osztotta Facebook oldalán. Arról is beszámolt, hogy találkozóján a diákokkal a világgal való kapcsolatról, az internet.orgról és a Facebook kezdetének időszakáról esett szó.
A tudósítások jelentős terjedelmet szentelnek Zuckerberg érdeklődésének Kína és a kínai nyelv iránt. Az egyetemi fórumon kérdésre válaszolva elmondta: 2010-ben kezdett el kínaiul tanulni elsősorban azért, mert választottja, Priscilla Chan Amerikában született kínai, akinek a nagymamája csak kínaiul tud és a családban kínaiul beszélnek. Azt is mondta, hogy Kínát nagyszerű országnak tartja és a nyelv elsajátításával többet tud meg a kultúrájáról. A harmadik ok, amiért a kínai nyelvet választotta, az az - jegyezte meg - hogy szereti a kihívásokat.
Mark Zuckerberg, aki négyszer járt már Kínában és több nagyvárost is felkeresett, az internet népszerűsítését célozta meg mostani körútjával, mondván, a világháló "munkalehetőségeket teremt és elősegíti a gazdasági fejlődést".
Megfigyelők úgy vélik, a Facebook vezére okosan egyengeti az utat ahhoz, hogy előbb vagy utóbb a közösségi oldal ismét megnyílhasson a világ legnépesebb országában, egyben legnagyobb piacán, miközben tehetős hirdetőket toboroz.
Az amerikai alapítású közösségi oldalt a Twitterrel együtt a súlyos áldozatokkal járó 2009-es hszincsiangi zavargások óta blokkolják a kínai hatóságok. E közösségi oldalak - csakúgy mint más, elvben elérhetetlené tett lapok - így csak a nagy kínai tűzfal technikai megkerülésével érhetők el a szárazföldi Kínában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.