Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2016. Június 23. 07:10, csütörtök | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ,Képek: Ruskáné Taká

Új magasból mentő járművet kapott Győr

 Új magasból mentő járművet kapott Győr

2016 áprilisában a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ünnepélyes keretek között vehetett át Budapesten a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon egy új magasból mentő gépjárművet.

Az IVECO-Magirus M32L-AS típusú gépjárművet múlt héten állítottuk rendszerbe, miután a kezeléséhez szükséges tanfolyamot elvégezték a tűzoltók.

Június 22-én szerdán délután Győrben a Répce utca 8. szám előtt a győri katasztrófavédelmi kirendeltség hivatásos tűzoltó-parancsnokságának győri tűzoltói egy mentési gyakorlat keretében bemutatták az új járművet a sajtó képviselőinek, s rajtuk keresztül Győr lakosságának.

A tűzoltók egy feltételezett tűzesetet szimuláltak a panelépület hatodik emeletén, amely a konyhában keletkezett. A tűzzel érintett helyiség feletti lakásban rekedt egy lakó, aki a keletkezett nagy füst miatt a lépcsőházon keresztül nem tudta elhagyni otthonát, így a tűzoltók a magasból mentő gépjárművel hozták le a férfit.

A látványos bemutató mellett a modern járművet Huszár Béla tűzoltó zászlós részletesen is bemutatta. Az IVECO-Magirus magasból mentő létraszerkezetét felszerelték a dinamikus hatások okozta lengések automatikus csillapítására szolgáló berendezéssel, 10 fokos talajferdeséget is képes kiegyenlíteni, mentőkosara legalább 250 kilogrammig terhelhető. Az első létratag csuklós mechanizmusú, a csuklós létratag 75 fokban dönthető, ezáltal lényegesen szélesebb körben történő használatra alkalmas a jármű. A szer rendelkezik automatikus összecsomagolás funkcióval, vagyis a létrakészlet automatikusan visszaállítható a tárolási helyzetbe. Emellett memória funkcióval is ellátták, emberi beavatkozás nélkül, akárhányszor képes automatikusan megismételni két pont között beállított mozgássorozatot, működési útvonalat. A zászlós az új, modern jármű előnyei között említette, hogy kis helyigényű, ahova a jármű befér, ott biztonsággal le tud talpalni, s a kosár a szemünk előtt, pillanatok alatt feljutott a mentendő személyért.

Az új szer teljesen felmálházva került a parancsnokságra, tehát a szükséges eszközökkel fel van szerelve, amelyekre a tűzoltóknak szükségük lehet a beavatkozások során. Így például légzőkészülékek, mentőkötél, kéziszerszámok, lámpák, speciális hordágy is található a járművön.

Köszönjük a Répce utca 8. szám lakóinak, hogy biztosították a gyakorlat helyszínét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 09:16, csütörtök | Helyi

Egy lépésre a bajnoki döntőtől a Serco Uni-Győr

Győzelemmel kezdte az elődöntőt a Serco-Uni Győr a női kosárlabda bajnokságban. Cziczás László csapatától így már csak egy lépésre a bajnoki döntő.

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Navracsics Tibor: Átlagon felül teljesít a gazdaság térségünkben

Átlagon felül teljesít a nemzeti össztermék előállításában Győr-Moson-Sopron vármegye – erről a területfejlesztési miniszter beszélt Győrben.

2024. Április 25. 07:15, csütörtök | Helyi

Brutális mennyiségű fegyverre bukkantak a rendőrök

Egy kisebb háborút is meg lehetett volna vívni azzal a fegyverarzenállal, amelyet két rajkai ingatlanban találtak a nyomozók.

2024. Április 24. 11:11, szerda | Helyi

Ez gyors volt! – Már meg is javították a Jereváni úti bokatörő csomagautomatát

Közel egyméteresre bővült az automata előtti terület, nem kell tartani balesettől.