Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2010. Június 09. 14:31, szerda | Belföld
Forrás: HírTV

0,9 százalékos a GDP-emelkedés

0,9 százalékos a GDP-emelkedés

Véget ért a recesszió a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint. Az első negyedévben 0,9 százalékkal nőtt a GDP a tavalyi év utolsó negyedévéhez képest. 2009 január-márciusi időszakához viszonyítva csak minimális, 0,1

Az első negyedévben 0,9 százalékos, 2009 hasonló időszakában mérthez képest 0,1 százalékos emelkedést mutat a GDP. Az adatok megfelelnek az előzetesen becsült értékeknek. A korábban közölt júniusi adatok még csak a bruttó hazai össztermék nagyon enyhe, 0,1 százalékos, illetve 0,2 százalékos bővülését mutatták.


A legfrissebb, csaknem 1 százalékos GDP-emelkedés azt jelzi, hogy a gazdasági teljesítmény egy és egy negyed éve tartó csökkenése megállt.

Lesz tennivaló az építőiparban


Az év első 3 hónapjában a mezőgazdaság, az ipar és az építőipar teljesítménye 3,2 százalékkal nőtt, ami 0,4 százalékponttal járult hozzá a GDP növekedéséhez. Az építőipar teljesítménye 8,7 százalékkal esett vissza, hiszen több mint egynegyedével kevesebb lakás épült, mint az előző év azonos időszakában.


A szolgáltatások bruttó hozzáadott értéke 0,7 százalékkal csökkent az év első három hónapjában, így 0,1 százalékponttal mérsékelte a GDP változását. A szállítás, raktározás, posta és távközlés együttes hozzáadott értéke 2 százalékkal emelkedett, elsősorban a növekvő exportforgalomnak köszönhetően. A közigazgatás, oktatás, egészségügy együttes teljesítménye az előző negyedévhez hasonló mértékben 1,6 százalékkal mérséklődött. Ezt elsősorban az államháztartásból finanszírozott egészségügyi ellátás visszaesése okozta.

Csökkenő fogyasztás


A háztartások fogyasztása 4,2 százalékkal csökkent 2010 első negyedévében, 3 százalékponttal mérsékelve a GDP változását. A háztartások fogyasztási kiadása 4,7 százalékos mértékben csökkent ebben az időszakban.

A külkereskedelmi forgalomban 478 milliárd forint többlet keletkezett az első negyedévben. Az export 13,7, míg az import 11,6 százalékkal nőtt.


Unió

Az Eurostat gyorsbecslése szerint az Európai Unió gazdasága 2010 első negyedévében a magyar gazdaságnál kisebb mértékben, míg a német gazdasággal azonos mértékben 0,2 százalékkal bővült az előző negyedévhez viszonyítva.


(hírTV, FH)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:51, szombat | Belföld

Orbán Viktor: amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán.

2024. Április 20. 09:49, szombat | Belföld

BMW-Lufthansa megállapodás: nagyobb repülők közlekednek Debrecen és München között

A debreceni autógyárát érintő társasági szerződést kötött a BMW Group a Lufthansa légitársasággal, ennek értelmében nagyobb befogadóképességű repülőket közlekedtetnek Debrecen és München között hétfői és pénteki napokon

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.