Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. Január 02. 10:28, szerda | Külföld

180 éve készült az első fotó a Holdról

180 éve készült az első fotó a Holdról

Louis Daguerre francia fotográfus 1839. január 2-án készítette el az első fotót a Holdról.

Más források szerint 1840. január 2-án készült el a fotó. Ugyanezen év március 8-án Daguerre laboratóriuma leégett, így sok más fotótörténeti jelentőségű képpel együtt az első Holdról készült fotó is megsemmisült.

Louis-Jacques-Mandé Daguerre francia vegyész, a fényképezés úttörője volt. Adótisztként, majd színházi díszletfestőként dolgozott.

Első találmánya a kép idő- és térbeli változását érzékeltette. Vászonra festett, áttetszővé tett kép mögött színezett, vékony selyemvásznakat helyezett el, és zsinórok mozgatásával és fény segítségével természeti jelenségeket érzékeltetett. Foglalkoztatni kezdte az a probléma, hogy milyen technikai eszközzel lehetne a világ képmását létrehozni.

Az első kísérletei nem jártak eredménnyel. 1827-ben találkozott Joseph Niépce-vel, aki szintén a fényképezőgép feltalálásán dolgozott. Rá két évre társultak, azonban Niepce 1833-ban meghalt. Daguerre-nek egyedül 1837-re sikerült kifejlesztenie az azóta róla elnevezett a dagerrotípiát.

1839-ben hozta nyilvánosságra találmányát, de nem szabadalmaztatta. Ezért cserébe a francia kormány élete végéig járadékot fizetett neki, és Niépce fiának is.

Forrás: maimanohaz.blog.hu; ezenanapon.hu

Főkép: fototortenet.blogspot.com

Kép: pixels.com

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.