Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2016. Október 22. 09:01, szombat | Helyi
Forrás: mti

1956 - Szijjártó Péter iskolai megemlékezésen Győrben

1956 - Szijjártó Péter iskolai megemlékezésen Győrben

Szijjártó: \"Bátraknak és büszkéknek kell lennünk..\"

1956 ma azt mutatja nekünk, hogy bátraknak és büszkéknek kell lennünk, s ha kritizálnak minket, akkor "nem a fejünket leszegve kell elsunnyogni", hanem ki kell állnunk magunkért, a magyar emberekért - mondta a külgazdasági és külügyminiszter pénteken Győrben.

A magyar külpolitika épp ezért a lehető leghatározottabban visszaveri azokat a támadásokat, amelyeket "néhányan megengedtek, megengednek Magyarországgal szemben" - hangsúlyozta Szijjártó Péter egykori iskolájában, a Prohászka Ottokár Orsolyita Gimnáziumban, az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen.
Kiemelte: világossá kell tennie az ország felhatalmazott vezetésének, hogy ha egyesek az 1956-ban és azt követően Magyarországot elhagyni kényszerülők sorsát párhuzamba állítják a manapság megjelenő világtrendekkel, akkor azok "hazug állítások és azokat a lehető leghatározottabban, magunknak kikérve vissza kell utasítani".
A magyar nemzet büszke azokra, akik 1956-ban itthon maradtak és büszke azokra is, akik elmentek - hangoztatta a miniszter, majd hozzátette, akik elhagyták az országot hatvan évvel ezelőtt, ők második hazájukban is büszke magyarok maradtak, tisztelték és tisztelik a törvényeket, integrálódtak. Nem rohanták le a rendőröket, nem sértettek törvényeket és határokat.
Akik elmenekültek, Ausztriában hónapokig vagy évekig türelmesen várták, hogy kiderüljön, melyik ország fogadja be őket. Tiszteletben tartották a szabályokat, "hálásak voltak befogadóiknak, nem követelőztek, nem építettek párhuzamos társadalmakat, hanem új hazájuk fejlődéséhez járultak hozzá" - fogalmazott Szijjártó Péter.

Közölte: Magyarország büszke és szabad nemzet, amelyért meg kellett küzdenünk, de egyre erősebbek lettünk. Büszkék vagyunk történelmünkre, örökségünkre, hagyományainkra, kultúránkra és arra, hogy keresztények vagyunk. Magyarország azt vallja, hogy minden nemzetnek joga van a saját jövőjéről döntenie - fűzte hozzá.
1956 megmutatta, hogy a diktatúrának itthon nincs gyökere, és hogy a magyarok mindenre képesek, ha egységet alkotnak - mondta a miniszter, aki szerint két tanulságot kell levonnunk a forradalmárok tetteiből. Egyrészt azt, hogy akit a magyar emberek azzal bíznak meg, hogy az érdekükben járjon el, annak a lehető leghatározottabban kell az érdekeiket képviselnie. Másrészt megmutatta, hogy "ha egységet tudunk alkotni, ha össze tudunk fogni és bátrak vagyunk, akkor mindenre képesek vagyunk".
Szijjártó Péter azzal zárta beszédét, hogy a szabadságért ma is és a jövőben is napról napra meg kell küzdeni, amit úgy tehet meg a felnövő nemzedék, hogy büszke magyarok és büszke, hithű keresztények lesznek. Példaként állította a diákok elé az '56-os hősöket.
Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke azt mondta, hogy Szijjártó Péter jelenléte a megemlékezésen hangsúlyt ad annak, amit a magyarok szeretnének a szívükbe vésni: azok emlékét, akik életüket vesztették a magyar nép, a magyar nemzet szabadságáért, s az életben maradottakét, akik a mai napig tanúságot tesznek arról, ami őket fiatalon a szabadság felé vezette.
Az ünnepség végén a külgazdasági és külügyminiszter az oktatási intézmény tűzzománc képét kapta ajándékba Németh József igazgatótól.

MTI Fotó: Krizsán Csaba

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 09:15, csütörtök | Helyi

Igenis hatékonyan lehet otthon dolgozni – Home office-t és magas béreket akarnak a mai fiatalok

Modern munkakörülmények, versenyképes bérek, otthoni munkavégzés lehetősége – sorolta a Győri Hírek kérdésére Zentai Effi, a győri Széchenyi István Egyetem karrier-szakreferense

2024. Április 18. 08:14, csütörtök | Helyi

Sétával emlékeztek meg az áldozatokról

Sétával emlékeztek meg a holokauszt áldozatairól a győri diákok.

2024. Április 18. 07:16, csütörtök | Helyi

NAV-Mobil: ellenőrizd most, be vagy-e jelentve!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal mobilappjában, a NAV-Mobilban bárki néhány koppintással ellenőrizheti, hogy munkáltatója a szerződésüknek megfelelően bejelentette-e.

2024. Április 17. 09:14, szerda | Helyi

Nem kell maszkot hordani a győri kórházban

Enyhítenek a szabályokon.