Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2018. Január 19. 19:00, péntek | Külföld

25 éve hunyt el Audrey Hepburn

25 éve hunyt el Audrey Hepburn

Az angol-holland származású színésznő vastagbélrákban halt meg 1993-ban.

Audrey Kathleen van Heemstra Ruston néven született Belgium fővárosában, Brüsszelben, Joseph Victor Anthony Ruston és Ella van Heemstra bárónő gyermekeként. Édesapja, később anyai nagymamája után Hepburn-Rustonra módosította a nevét.
1935-től 1938-ig egy leányiskolába járt az angliai Kentben, majd a szülei válása után az édesanyjával és testvéreivel Hollandiába költöztek. Élete egyik legtraumatikusabb élménye volt, amikor édesapja lemondott a családjáról.
1945-ben, a háború után, Audrey Amszterdamba költözött, és balettet tanult Sonia Gaskellnél.

1948-ban a család Londonba költözött, ahol Audrey beiratkozott a Rambert balettiskolába, a neves Marie Ramberthez. Mivel alig volt pénzük, és édesanyja nehezen tudta eltartani, Audrey is próbált pénzt szerezni, hogy fizetni tudják szerény albérletüket. Tánckari balerina volt a színpadon, musicalekben kapott táncos szerepeket, emellett modellkedett is, valamint kisebb szerepeket játszott néhány filmben: Young Wives' Tale, Laughter in Paradise, The Lavender Hill Mob és Monte Carlo Baby. 1951-ben a Monte Carlo Baby forgatása alatt választották ki Colette Gigi című regényéből készült Broadway-darab főszerepére.


Első főszerepe Amerikában Ann hercegnő volt a Római vakációban Gregory Peck oldalán. A filmért megkapta a legjobb női főszerepért járó Oscar-díjat. A szelíd, kislányos, ám minden mozdulatában előkelő származását idéző stílusával sikerült belopnia magát a közönség szívébe. A Római vakáció után sorra kapta a filmszerepeket. Filmpartnerei közé sorolhatjuk még Humphrey Bogartot, Fred Astaire-t, Cary Grantet és Gary Coopert. Saját pályájáról így vélekedett: „A karrierem teljes rejtély számomra. Az első nap óta csak csodálkozom. Sosem hittem volna, hogy valaha színésznő leszek. Soha nem gondoltam volna, hogy filmekben fogok szerepelni. Sohasem gondoltam volna, hogy mindez meg fog velem történni.”

1953-ban megismerkedett Hubert de Givenchyval, a divattervezővel, a Sabrina című film forgatásakor, akivel mély barátságot kötött. Ő tervezte a ruháit otthonra és a filmjeihez. Audrey elegáns stílusa az egész világot megihlette, a divat ikonjává vált.
1954-ben ment hozzá Mel Ferrer színészhez. A házasságuk alatt háromszor elvetélt, majd 1960-ban megszületett közös fiuk, Sean Hepburn Ferrer. 1968-ban elváltak. 1967-től az idejét leginkább a fiával töltötte, az anyaság jelentette számára az igazi életet.

A következő években már alig vállalt munkát. Az utolsó filmjét Steven Spielberg rendezővel forgatta. 1968-ban hozzáment az olasz pszichiáterhez, Andrea Dottihoz, Olaszországbaköltözött, tőle született második fia, Luca Dotti. Miután tudomására jutott, hogy férje megcsalja, elvált tőle.
1980-ban ismerte meg Robert Wolders holland tévészínészt, akivel haláláig élt együtt.
Egyik leghíresebb filmje az 1961-es Álom luxuskivitelben, valamint az 1964-es My Fair Lady, melyben Eliza Doolittle szerepét alakította. 1988-ban az ENSZGyermeksegélyezési Alapjának (UNICEF) jószolgálati nagykövete lett, élettársával és John Isaac fényképésszel. 1992-ben Szabadság Elnöki Emlékérmet kapott a tevékenységéért.
1993-ban, január 20-án halt meg vastagbélrákban a svájci Genfi-tó melletti házában. Rá emlékezek!

1994-ben két fia, Sean és Luca megalapította az Audrey Hepburn Gyermekalapítványt. 1999-ben az életét filmre vitték The Audrey Hepburn Story címmel. A főszerepet Jennifer Love Hewitt játszotta. 2006-ban a brit „New Woman“ magazin olvasói a világ legszebb nőjének választották.

Szerkesztette: Csobay Dániel

Forrás: Wikipédia

Fotó: telegraph.co.uk; Wikipédia

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.