Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2010. Február 18. 14:00, csütörtök | Belföld
Forrás: HírTV

350 kilós terhelésnél roppant meg a 990 grammos híd

350 kilós terhelésnél roppant meg a 990 grammos híd

Két nyíregyházi fiatalember képviseli Magyarországot márciusban a Kanadában megrendezendő Tésztahíd-építő Világbajnokságon. A két főiskolás egy 990 grammos tésztahíddal készül, amelynek építését hetek óta gyakorolják.

A tíz centi széles, fél méter magas és egy méter hosszú építmény körülbelül 700 spagetti, makaróni és canelloni száraztészta elemből készült. Az alapanyag durumtészta, azaz nem tartalmaz tojást. A leendő gépész- és közlekedési mérnök 100 munkaóra alatt építette meg a hidat, amelynek egy korábbi mását, már teherpróbának is alávetették. Akkor 350 kilós terhelésnél roppant meg a ragasztott szerkezet. A világbajnokság március 5-én lesz Kanadában, Kelowna városban.

A magyarok hagyományosan jól szerepelnek ebben a műfajban - mondta szerdán a Független Hírügynökségnek Erdősi Roland. A tésztahíd konstruktőrnek ez már a huszadik épített szerkezete. Az idei világbajnokságra társával, Sándor Péterrel készül. A hivatalos világrekordot egyébként győri fiatalok tartják, az ő tésztahídjuk 2009-ben csak 443,5 kilós terhelésnél roppant össze.

A tésztahídépítők azt remélik, hogy Kanadában is hasonló terhelést bír majd ki a nyírségi hídszerkezet.

(FH)


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.