Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2018. November 21. 13:55, szerda | Helyi

40 éves a Győri Nemzeti Színház - Ünnepi Gálaműsor

40 éves a Győri Nemzeti Színház - Ünnepi Gálaműsor

Vidám, olykor megható pillanatoknak lehettek részesei kedden, a Győri Nemzeti Színház 40 gálaesten, időutazással a múltból, a jelenbe.

Az est két műsorvezetője Agócs Judit színésznő és Forgács Péter - Jászai Mari-díjas, a Győri Nemzeti Színház igazgatója - voltak.

Ünnepi beszédet mondott Borkai Zsolt, Győr Megyei Jogú Város polgármestere.
A közönség soraiban ültek Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő; Győr Megyei Jogú Város alpolgármesterei és Markó Angéla a Győri Nemzeti Színház ügyvezető igazgatója is.

Évszám szerint haladtunk vissza az időben, úgy álltak fel sorokban a színészek, színházi emberek, ki, melyik évben szerződött a Győri Nemzeti Színházhoz vagy egykori nevén Kisfaludy Színházhoz.

Így kezdődött 1978-ban. A színpadon Bede Fazekas Csaba, Györgyfi József, Bende Ildikó és Rupnik Károly. Bede Fazekas Csaba 1968 óta a győri színház tagja.

A gálaesten több, régi, a győri színházi élet fontos személye is felszólalt, egy-egy emlékezetes sztorit mesélt, levelet küldött vagy fel villant vetített képen.

A meghívottak között volt és köszöntőt mondott a 84 éves Cserhalmi Imre író, újságíró, színházigazgató, egyetemi tanár, aki 1975- 1980 között a győri Kisfaludy Színház igazgatója volt. Szíve Győrben maradt. Úgy fogalmazott: a győri színház 40 éve a magyar színháztörténelem jeles korszaka. „Mióta megbízásom végén elbúcsúztattak, azóta nem álltam ezeken a deszkákon" - hangsúlyozta.

Hatalmas vastaps fogadta Cserhalmi György Kossuth-díjas és Balázs Béla-díjas színész, Érdemes Művészt, a Nemzet Színészét, aki az 1981-es Hamlet-előadásbeli tűzesetet idéett fel. „A tűzoltó elájult, a Traviata díszletei a fejünkre potyogtak, a slag nem volt elég hosszú: a legemlékezetesebb Hamlet-előadás volt az országban, az biztos" – mesélte.

Forgács Péter a színpadra szólította Kiss János Kossuth-díjas, Érdemes Művész, táncművészt, a Győri Balett igazgatóját is, aki 39 éve a társulat tagja. Most felköszöntötte a 40 éves színházépületet és a színtársulatot és "élettársát" Forgács Pétert. „Isten éltesse azokat, akik ezt a csodát létrehozták és létrehozzák, Isten éltessen, Győri Nemzeti Színház!" – mondta.

A gálaesten, a Győri Nemzeti Színház minden jelenlegi színésze fellépett, ki prózával, ki pedig zenés műsorral.

A jubileumi esten beszédet mondott Korcsmáros György Jászai Mari-díjas, Érdemes Művész, színész, rendező, aki 15 éven keresztül volt a Győri Nemzeti Színház igazgatója.

Az ünnepségre levelet is küldtek a színház egykori neves művészei Gyöngyössy Katalin, Balsai Móni, Horváth Lajos Ottó.

Több év után, ezen a jeles alkalmon ismét beszédet mondott Gáti Oszkár Jászai Mari-díjas színművész is, akit szintén nagy tapssal jutalmazott a nagyérdemű közönség.

Nagy ováció, taps fogadta többek között Szina Kingát, aki Egressy Zoltán: Portugál című darabjából elevenítette fel a színpadon „Jucika” magassarkú cipőfelhúzós jelenetét.

A nagysikerű jelenet után köszöntőt mondott maga a szerző, Egressy Zoltán József Attila- és Szép Ernő-díjas drámaíró, költő, aki hosszú éveken át volt a színház dramaturgja is. Az egyedüli színház a győri, amely szinte az összes darabját eljátszotta már.

Nagy Balázs színművész a Nyomorultakból énekelte el az „Üres szék, üres asztal” című dalt, emléket állítva a Győri Nemzeti Színház elhunyt kollégáinak, akik rengeteg szép emléket, színpadi alakítást hagytak a színháznak és a nézőknek egyaránt örökül. A dalt háttérvetítés kísérte az elhunytak fotóival.

A gálaest befejező ”száma” Járai Máté Jászai Mari-díjas színművész volt - jelenleg a 200 első randi című sorozatban is láthatjuk-, aki Törőcsik Marit „Mari mamát” is „elhozta” a színpadra.
Törőcsik Mari - a Nemzet Színésze és a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth-, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas magyar színművésznő, Érdemes és Kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja- 1979–80-ban volt a győri Kisfaludy Színház - jelenlegi nevén Győri Nemzeti Színház- művészeti vezetője.

A Győri Nemzeti Színház jubileumi gálaműsorán köszöntővel, verssel vagy énekkel színpadra lépett még: Bede Fazekas Csaba, Györgyfi József, Krasznai Tamás, Csankó Zoltán, Rupnik Károly, Bende Ildikó, Szulák Andrea, Mahó Andrea, Bellai Eszter, Lázin Beatrix, Janisch Éva, Mézes Violetta, Mózes Anita, Kiss Tünde, Mihályi Orsolya, Csankó Zoltán, Ungvári István, Maszlay István, Sárközi József, Vincze Gábor Péter, Kszel Attila, Török András, Posonyi Takács László, Jáger András, Szikra József és Ropi kutyája, Mohácsi Attila, Fejszés Attila, Pörneczi Attila, Koppány Zoltán.

Közreműködött a Győri Nemzeti Színház énekkara, tánckara és zenekara. Vezényelt Medveczky Ádám Kossuth-díjas karmester, Érdemes Művész és Silló István zeneigazgató, karmester.

Az ünnepségen a Győri Nemzeti Színház többi színésze is megjelent.
A színvonalas este főszervezője, Máté Richárd, a Győri Nemzeti Színház művészeti titkára volt. Köszönet neki a profi szervezésért.

A gálaestet állófogadásos vacsora követte a színház csillárszintjén.

Írta: Csobay Dániel

Forrás: ezisgyor.blogspot.hu - Csobay Dániel blogja

Fotók: kisalfold.hu - Mészáros Mátyás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 09:16, csütörtök | Helyi

Egy lépésre a bajnoki döntőtől a Serco Uni-Győr

Győzelemmel kezdte az elődöntőt a Serco-Uni Győr a női kosárlabda bajnokságban. Cziczás László csapatától így már csak egy lépésre a bajnoki döntő.

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Navracsics Tibor: Átlagon felül teljesít a gazdaság térségünkben

Átlagon felül teljesít a nemzeti össztermék előállításában Győr-Moson-Sopron vármegye – erről a területfejlesztési miniszter beszélt Győrben.

2024. Április 25. 07:15, csütörtök | Helyi

Brutális mennyiségű fegyverre bukkantak a rendőrök

Egy kisebb háborút is meg lehetett volna vívni azzal a fegyverarzenállal, amelyet két rajkai ingatlanban találtak a nyomozók.

2024. Április 24. 11:11, szerda | Helyi

Ez gyors volt! – Már meg is javították a Jereváni úti bokatörő csomagautomatát

Közel egyméteresre bővült az automata előtti terület, nem kell tartani balesettől.