Városlista
2019. május 21, kedd - Konstantin

Hírek

2018. Július 24. 10:30, kedd | Belföld

555 éve vásárolta vissza a Magyar Koronát Hunyadi Mátyás

555 éve vásárolta vissza a Magyar Koronát Hunyadi Mátyás

555 évvel ezelőtt 1463. július 24-én, Hunyadi Mátyás visszavásárolta a Magyar Szent Koronát III. Frigyestől.

A magyar uralkodó legitimációjának első és kihagyhatatlan “eszköze” a Szent Korona volt egészen az államforma XX. századi megszűnéséig. Ezért válhatott az ereklye hatalmi harcok, politikai cselszövések eszközévé, sőt sokszor főszereplőjévé.
Ma már szinte elképzelhetetlen jelentőségét mutatja, hogy Hunyadi Mátyás hihetetlen árat, 80 ezer aranyforintot fizetett érte és vállalta, ha fiú utód nélkül hal meg, a trón a Habsburg-házat illeti.


A tárgyalást Vitéz János, akkor még váradi püspök vezette. Az ünnepélyes hazaszállítást követően a Koronát Sopronban közszemlére tették, ahova az ország népe elzarándokolva lerótta tiszteletét a szentség előtt.
Így Mátyás hatalma csaknem hat esztendővel megválasztása után végre legitimmé vált: 1464. március 29-én az esztergomi érsek Székesfehérvárott magyar királlyá koronázta.
Összesen több mint tíz olyan alkalomról tudunk, amikor a koronát menekíteni kellett, ellopták vagy elrabolták, de elhagyta őrzési helyét. Kilencszer az országhatárt is átlépte, de mindig hazatért.

Főkép: felvidek.ma

Ezek érdekelhetnek még

2019. Május 21. 16:07, kedd | Belföld

Ápolóra támadt egy makói férfi

A makói férfi bement az egyik helyi háziorvosi rendelőbe, hogy gyógyszereket írasson fel magának. A nyugtatókat sem az orvos, sem az ápoló nem akarta felírni, ezután ragadta meg az ápoló nyakát.

2019. Május 21. 16:01, kedd | Belföld

Plácido Domingo koncertjével nyitják meg a szegedi a Szent Gellért Fórumot

A világszerte ünnepelt énekes, Plácido Domingo koncertjével nyitják meg augusztus 28-án Szeged új ifjúsági és sportcentrumát, a Szent Gellért Fórumot - tájékoztatták a szervezők kedden az MTI-t.

2019. Május 21. 14:40, kedd | Belföld

Júniusban lép életbe az e-jegyrendszer Budapesten

Egy hónapon belül elindulhat Budapesten a közösségi közlekedésben az e-jegyrendszer kísérleti programja, a főváros és a kormány megállapodása értelmében.

2019. Május 21. 13:01, kedd | Belföld

Meghamisított jegyzőkönyv miatt emeltek vádat egy zalai jegyző ellen

Hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntette miatt vádat emeltek egy kistelepülés jegyzője ellen, aki meghamisította egy önkormányzati ülés jegyzőkönyvét