Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2018. Január 22. 06:10, hétfő | Belföld

75 éves lenne Cseh Tamás

75 éves lenne Cseh Tamás

Január 22-én, éppen ma lenne 75 éves Cseh Tamás Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar zeneszerző, énekes, színész, előadóművész, rajztanár.

Budapesten született, azonban 13 éves koráig a Fejér- megyei Tordason élt, itt fejezte be az elemi iskolát. Jó kézügyességét dicsérték tanárai, anyja elmondása szerint már akkor is sokat énekelt, többnyire saját költeményeket. Tanulmányait az akkoriban József Attila gimnáziumban végezte, majd érettségi ajándékként egy gitárt kapott nagyszüleitől. Ezek után alapította meg első zenekarát egy akkori szomszédjával. Rajzszeretete miatt a Képzőművészeti Főiskolában akart továbbtanulni, azonban oda nem vették fel, ezért a tanítóképzőbe jelentkezett, ahová felvették, majd az egri Tanárképző Főiskolára járt. Tíz évig tanított rajzot.

1970-ben találkozott Bereményi Gézával, akivel már egy napi ismeretség után elkezdtek dalokat szerezni. Az első két dal megszületése után Géza Tamáshoz költözött, ahol több száz dalt írtak. Ezek sokáig nem jutottak el a nagyközönséghez, féltek ugyanis a cenzúra, még inkább az öncenzúrától, melyet a nyilvánosság okoz. Egy dalukat Jancsó Miklós filmrendező annyira díjazta, hogy betette azt a Még kér a nép című filmjébe. Ezek után ajánlatot kaptak Gyurkó Lászlótól, a Huszonötödik színház igazgatójától, melyet kezdetben visszautasítottak, majd csak 1972 nyarán fogadták el. Itt történt meg Tamás első nyilvános fellépése.
1980-ban megnősült; felesége Császár Bíró Éva. Két gyermekük született András Koppány (1981) és Borbála (1990). 1982 és 1998 között a Katona József Színház alapító tagja. 1997-ben megjelent Hadiösvény című regénye, amelynek illusztrátora is volt.
2006-ban tüdőrákot diagnosztizáltak nála, melyből nem sikerült felépülnie. 2009. augusztus 7-én hunyt el.

Főkép: balaton.vehir.hu; Kép: Wikipédia, pinterest.co.uk

Forrás: Wikipédia

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.