Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2015. Augusztus 26. 13:05, szerda | Bulvár
Forrás: mti

A brit nők 40 százalékkal kevesebb pénzt keresnek életük során a férfiaknál

A brit nők 40 százalékkal kevesebb pénzt keresnek életük során a férfiaknál

Nagy-Britanniában negyven százalékkal kevesebb pénzt keresnek a nők a férfiaknál életük során, mert alacsonyabb a bérük és sokkal nagyobb arányban foglalkoztatják őket részmunkaidőben.

A brit statisztikai hivatal (ONS) 2014-es adatokon alapuló szerdai becslése szerint a britek átlagosan 450 ezer fontot (193,7 millió forintot) keresnek életük során. A nemek közötti azonban jelentős eltérés mutatkozik: a nők esetében 330 ezer font (142 millió forint), a férfiakéban viszont 565 ezer font (243 millió forint) az átlag.
A legutóbbi gazdasági válság miatt a várható kereset összege 2008 és 2010 között csökkent, utána három évig stagnált. Az elmúlt időszak robusztus gazdasági növekedés révén azonban 2014-ben 1,2 százalékos növekedés mutatkozott az összegben, amelyet a statisztikai hivatal becslései szerint életük folyamán keresnek a britek.
A növekedés részben annak tudható be, hogy az emberek egyre idősebb korukban vonulnak vissza, részben pedig annak, hogy egyre képzettebbek.
A humán tőke értékét a nők vonatkozásában 6,82 billió fontra becsülték a 2014-es adatok alapján. Ez mintegy 60 százaléka volt a férfiak vonatkozásában megállapított 11,4 billiónak.
A Chartered Management Institute napokban közzétett jelentése szerint a vezető beosztású, teljes munkaidőben foglalkoztatott nők 22 százalékkal keresnek kevesebbet férfi társaiknál, vagyis minden nap egy órát és 40 percet "ingyen" dolgoznak. Az intézet tanulmánya szerint a vezető beosztásban lévő férfiak évi átlagkeresete 39 130, a nőké 30 612 font.
David Cameron kormányfő nemrég bejelentette, kötelezni akarják a cégeket, hogy tárják fel a nők és a férfiak fizetése közötti különbségeket, hogy a nyilvánosság erejével kényszeríteni tudják a vállalatokat ezek eltörlésére. Erre válaszul elsőként a Deloitte a napokban közölte, hogy női alkalmazottai átlagosan 17,8 százalékkal kapnak kevesebbet, mint a férfiak. Az azonos beosztásban lévő nők és férfiak fizetése közötti különbség azonban 1,5 százalékra csökkent az utóbbi években. A pénzügyi cég Nagy-Britanniában 14 ezer embert foglalkoztat.

Kép: profitline.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.