Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2019. Február 15. 17:33, péntek | Belföld

A Győri Balett nyitja meg a Nemzeti Táncszínház új épületét és a Budapest Táncfesztivált

A Győri Balett nyitja meg a Nemzeti Táncszínház új épületét és a  Budapest Táncfesztivált

Ma kezdődik a 2019-es Budapest Táncfesztivál, amelynek nyitógálája a Nemzeti Táncszínház új épületében, a fővárosi Millenáris parkban lesz.

A táncnak otthont adó új épület a Ganz művek egykori ipari csarnokából, egy gyári épületből alakult át.

Glázer Tamás, a Millenáris Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója a sajtóbejáráson kiemelte, hogy a korábbi Millenáris Teátrum átépítése a kormány 4,6 milliárd forintos támogatásából valósult meg. "Bár Magyarország első állandó táncszínháza elsősorban a táncszakma igényei alapján épült, az eredmény mégis egy multifunkcionális, számos kulturális célra vagy rendezvényszervezésre hasznosítható épület lett" – fűzte hozzá.

Az átépítéskor ezért többek között megőrizték és láthatóvá tették az egykori transzformátorgyár acélszerkezetének szegecselt tartóoszlopait.

Az épület egyetlen teljesen új eleme a főhomlokzat és az egybefüggő, pillérek nélküli előcsarnok, amelybe – az átépítés legnagyobb szerkezeti kihívását adva – csonka kúpként “lóg be” felülről a kísérletező jellegű produkcióknak helyet adó, 120 főt befogadni képes kisterem. Az előtérben lebegő kistermet 1500 tonnás vasbeton szerkezet tartja, amely a régi épület és az új előcsarnok pilléreire támaszkodik. A tartószerkezetet alulról egy 13 ezer darab faelemet felhasználó álmennyezet rejti el.

Orlovits Balázs építész elmondta, az előtér kettős funkciónak tesz eleget, itt találkozik a park az egykori ipari épülettel, a szabadidős tevékenység a kultúrával. A pavilonszerű előcsarnok ezért nyitott, kávézót is magába foglaló közösségi térként fog működni a park látogatói számára.

"Sikerült egy olyan épületet létrehozni, amiben a legfontosabb szempont az volt, hogy mire van szüksége a táncművészeknek." - nyilatkozta Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház igazgatója.

A fesztivál összesen 24 előadással és kilenc premierrel várja a közönséget február 15. és március 2. között.

Az idei sztárvendég a kanadai BJM - Les Ballets Jazz de Montréal lesz, amely Leonard Cohen dalait ülteti át a tánc nyelvére Dance Me címmel. Fellép a fesztiválon a svájci Philippe Saire, a kísérleti koreográfia és a képzőművészet kiemelkedő alakja, valamint a hip-hop alapú kortárs tánc formanyelvét használó francia Company Wang Ramirez is.

A péntek esti zárt körű nyitógála után, a nagyközönség először szombaton veheti birtokba a Nemzeti Táncszínház új épületét. A gáláról készült felvételt pénteken 21 órától az M5 kulturális csatorna sugározza.

Az új Nemzeti Táncszínházat Áder János köztársasági elnök adja át péntek este a 2019-es Budapest Táncfesztivál nyitógáláján.

A nyilvános ünnepi esten, amelyet vasárnap is megismételnek, a Győri Balett és a Zeneakadémia zenekara lép fel a Passage és a PianoPlays című darabbal.

Ménesi Gergely vezényletével, Velekei László koreográfiájával. Ugyanezen az estén – szem előtt tartva, hogy e jeles eseményen legyen magyar zeneszerző is – a Győri Balett PianoPlays című darabjából lesz egy részlet, amelyben Balázs János élő interpretációjában hallhatjuk a Liszt-darabokat.

Az új játszóhely mellett a Budapest Táncfesztivál számos előadása a Müpában kap helyet.

A premierek között van a Szegedi Kortárs Balett új előadása, amely a Grammy-díjas világhírű észt zeneszerző, Arvo Pärt egyik korai, Credo című drámai művét dolgozza fel.
A Magyar Nemzeti Balett Turning point címmel a társulat klasszikus repertoárjából összeállított balettgálával készül a fesztiválra, emellett a Threestyle című új modern estje neves külföldi koreográfusok munkáit mutatja be. A Magyar Nemzeti Táncegyüttes a Magyar hősök, csaták és szerelmek című tablószerű történelmi előadással szerepel a fesztivál műsorán.

Forrás: hirado.hu; gyorplusz.hu; fidelio.hu; Kaszner Nikolett

Képek: MTI fotó- Mohai Balázs

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő