Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2019. Március 21. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: mti/Fotó:MTI/Mónus Márton

A halak napján 500 kilogrammnyi kecsegét telepítettek a Dunába

A halak napján 500 kilogrammnyi kecsegét telepítettek a Dunába

A teljes körű budapesti szennyvíztisztításnak köszönhetően egyre tisztább a Duna vize, ezáltal a folyó élővilága is megújult.

Ezt a folyamatot segíti a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. (FCSM) és a Fővárosi Horgászegyesületek Szövetségének (FŐHESZ) közös szerdai haltelepítési akciója, amelyben 500 kilogramm kecsegét telepítettek a Dunába az FCSM Észak-pesti Szennyvíztisztító Telepénél - közölték az akció szervezői szerdán az MTI-vel.

A közös haltelepítést a Magyar Halak Napja (március 20.) és a Víz Világnapja (március 22.) alkalmából időzítették szerdára.

A közlemény szerint a FŐHESZ hosszú távú fajmegőrzési programjában a kecsegeállomány pótlását és növelését tűzte ki célul. Ennek megfelelően a szövetség az elmúlt három évben közel 5000 kilogrammnyi egyéves (30-40 centiméter nagyságú) kecsegét telepített a Dunába, az idén pedig még további 1500-2000 kilogrammot telepítenek ebből a halfajból a folyóba.

A kecsege az őshonos tokfélék családjába tartozik, amelyek nagy része - a kecsege kivételével - a XIX. századi folyószabályozások, vízlépcsők, ipari és kommunális szennyezések miatt eltűnt a Dunából.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.