Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2013. Január 19. 17:20, szombat | Helyi
Forrás: MTI

A hó helyzet pluszköltségeit a vis maior keretből igényelhetik az önkormányzatok

A hó helyzet pluszköltségeit a vis maior keretből igényelhetik az önkormányzatok

A vis maior alapból hívhatják majd le indokolt kiadásaikat azok az önkormányzatok, amelyeknek pluszköltségei adódtak a hóhelyzet miatti védekezés során - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetője szombaton Z

Bakondi György az elmúlt napok mostoha időjárási körülményei által a leginkább sújtott nyugat-dunántúli településeket látogatja végig. A zalai megyeszékhelyen arról beszélt, hogy az állami szervezetek - például a katasztrófavédelem, a rendőrség vagy a közútkezelő - rendkívülitúlóra- vagy üzemanyagköltségeit a saját költségvetésükből fedezik.


Ha az önkormányzatoknál is kiadásokat okozott a védekezés, mert kollégiumot, kultúrházat kellett megnyitni, vagy éppen meleg teát biztosítottak az úton rekedteknek, ezek költségeit "a vis maior alapból mint védekezési költséget lehívhatják majd", miután ellenőrizték ennek indokoltságát.


A katasztrófavédelmi főigazgató elmondta: a hófúvás miatt a legnehezebben járható megyékbe átcsoportosították a munkagépeket, hogy hókotrókkal, hómarókkal, szállítóeszközökkel segítsék a védekezést. Az MTI kérdésére válaszolva hozzátette: a Nyugat-Dunántúlra például Pest, Nógrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Fejér megyéből szállítottak át gépeket.


Bakondi György hangsúlyozta: példás együttműködést valósított meg a katasztrófavédelem, a rendőrség és a közútkezelők, de a megyei és járási védelmi bizottságok is összehangoltan végezték feladatukat. A katasztrófavédelemnek csaknem 500 járművet kellett kiszabadítania a hó fogságából ez alatt a néhány nap alatt a nyugat-magyarországi térségben, de szerencsére súlyos események nem történtek.


Rigó Csaba, Zala megyei kormánymegbízott elmondta: szombaton 14 órakor megnyitották a rédicsi magyar-szlovén határátkelőt - ahol mintegy 500-600 kamion torlódott fel -, miután a 86-os főúton Vas és Győr-Moson-Sopron megyében már megfelelő útviszonyokat tudtak biztosítani. Zalában azonban kora délután még kilenc út járhatatlan volt, öt útszakaszon pedig csak nehezen lehetett közlekedni.


Egri Gyula, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője hozzátette: a magyar-szlovén határon több száz kamion kényszerült várakozásra. A teherjárműveket csak azután tudták beengedni az ország területére, hogy hajnalban az M7-es autópálya felé, kora délután pedig a 86-os út irányába is legalább egy sávon megtisztították az utakat. A hó fogságában számos élőállat-szállítmány vesztegelt, ami külön odafigyelést indokolt. A megyében összesen 41 helyszínen több mint száz elakadt járművet mentettek ki - részletezte az igazgató.
Fülöp Valter, Zala megyei rendőrfőkapitány arról számolt be, hogy egy Tyukodról Szentpéterúrra érkezett hattagú családnak segítettek a rendőrök éjszaka, számukra végül Zalaegerszegen tudtak ideiglenes szállást találni.


Mórocz József, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. zalai igazgatója közölte: várhatóan szombat estére sikerül mind a kilenc, még járhatatlan utat megtisztítaniuk a megyében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:14, szombat | Helyi

Az életed egy hajó – Mit gondolsz, megfelelően kormányozod?

2024. Április 20. 08:13, szombat | Helyi

Nagyüzemben a traffipaxok

Lakott területen belül fülelték le a legtöbb gyorshajtót Győr-Moson-Sopron vármegyében.

2024. Április 20. 07:15, szombat | Helyi

Hány méter palacsintát bírsz megenni? – rekordra készülnek a nyúliak

Hány palacsintát bírsz megenni? Hármat, négyet, ötöt vagy akár többet? És ha méterben kérdezzük?

2024. Április 19. 09:13, péntek | Helyi

Családbarát kórházi osztály a győri Petzben – rangos díjat nyertek

Az egyik osztályon akár hónapokat is eltöltenek a páciensek, szinte családtagokká válnak a páciensek, hozzátartozók és a dolgozók.