Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2017. Június 25. 10:20, vasárnap | Belföld
Forrás: mti - fotó:hirado.hu

A magyar hadiipar is bekapcsolódhat az unió védelmének erősítésébe

A magyar hadiipar is bekapcsolódhat az unió védelmének erősítésébe

Kis-Benedek József biztonságpolitikai szekértő szerint a magyar hadiiparnak is van lehetősége arra, hogy bekapcsolódjon az Európai Unió védelmi dimenziójának erősítésébe.

Az M1 aktuális csatorna vasárnapi műsorában a szakértő felidézte: csütörtökön megszületett a politikai döntés az uniós állam- és kormányfők csúcstalálkozóján, megállapodtak abban, hogy összehangolják és megerősítik az uniós tagországok védelmi együttműködését.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke hangsúlyozta: össze kell hangolni az uniós tagországok katonai kapacitásait, mivel Európában számos védelmi rendszer működik párhuzamosan, eltérő típusú és hatékonyságú katonai eszközök állnak rendelkezésre. A védelemre szánt kiadások hatékonysága alacsony, azok jelentős része a kutatásra irányul, alig marad forrás a védelem gyakorlati eszközeire - tette hozzá.

Kis-Benedek József a hadiipart érintően megjegyezte: a nagy nyugat-európai vállalatok, a németek, franciák - akár a britek - előnyt élveznek. Kérdés, hogy a kelet-európai országokat ebbe hogyan vonják be: csak raktárnak, vevőnek, vagy bevonják őket a kutatás-fejlesztésbe, a gyártásba is - fűzte hozzá.

A szakember szerint a következő időszakban "megindul egy tülekedés" azért, hogy az országok, cégek részt vehessenek ezekben a programokban. Ezért három hónapon belül le kell tenni egy konkrét tervet: össze kell fogni a polgári és katonai szektor érintett szereplőinek, a minisztériumoknak, hogy a nemzeti képességekkel és érdekkel összhangban a magyar hadiipari cégek, kutatóhelyek is bekapcsolódhassanak az uniós védelmi fejlesztésekbe - mondta Kis-Benedek József.

Címkék: hadi, hadiipar, magyar, védelem

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére