Városlista
2019. január 20, vasárnap - Sebestyén

Hírek

2018. Április 14. 07:44, szombat | Helyi
Forrás: gyor.katasztrofavedelem.hu

A megye legjobbjai versenyeztek a területi katasztrófavédelmi ifjúsági versenyen

A megye legjobbjai versenyeztek a területi katasztrófavédelmi ifjúsági versenyen

Már több éves hagyománya van a felmenő rendszerű katasztrófavédelmi ifjúsági verseny megrendezésének.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szervezésében április 12-én délelőtt vette kezdetét a megyei döntő, amit Győr belvárosában tartottak. A tét nem volt kicsi, hiszen az első helyezett csapatok, általános és középiskolai korosztályban az országos versenyen fognak indulni.

A rendezvényen Báner Attila tűzoltó ezredes, a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese köszöntötte a csapatokat, akik már bizonyítottak a helyi versenyeken. A versenyzőket a kollégák tájékoztatták a verseny menetével kapcsolatban és egy térképet is kaptak a csapatok, hogy a különböző állomásokra – melyek szerte a városban voltak – el tudjanak jutni.

A megyei versenyre érkező, a helyi versenyeken elsőként végzett csapatok, összesen kilenc, négy fős csapat Sopron, Mosonmagyaróvár, Kapuvár és Győr környékéről érkezett. A helyi versenyeken már az elmúlt hetekben eldőlt, hogy általános iskolai, illetve középiskolai kategóriákban ők a legjobbak. Egy általános iskolai csapat - a Somogyi József Általános Iskola (Ásványráróról) - versenyen kívül indult, mivel a tavalyi évben az országos versenyt ők nyerték, így idén ők ott automatikusan részt vesznek.

Az általános és középiskolai csapatok elméleti és gyakorlati feladatok sorozatával találkoztak, összesen kilenc állomáson kellett változatos és érdekes, a tűzvédelemhez, a polgári védelemhez, az iparbiztonsághoz és a vízvédelemhez tartozó feladatokat megoldani a fiataloknak, minden helyszínen meghatározott idő állt a feladatok végrehajtására. A versenyző kilenc csapat különböző helyszínen kezdte meg a versenyt, a kapott térképen szerepelt az első állomás, ahol az első feladat várt rájuk, majd indulhattak a többi nyolc állomásra. A vízvédelmi feladatokat az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság védelmi központjában, közvetlenül a Duna parton kellett végrehajtaniuk, térkép, helymeghatározási és viharjelzési ismereteikről a Dunakapu téren adtak számot.

Elsősegély nyújtási ismereteikről a sérültek ellátásáról és osztályozásáról a győri Mentőállomáson kellett bizonyítaniuk, a térlátást segítő ügyességi versenyre, szimbólumok és a veszélyes anyagok felismerésére a Nemzeti Színház előterében került sor. Az iparbiztonsági activity a Bartók Béla Művelődési Házban zajlott, majd a Polgári Védelmi Múzeumban elméleti kérdésekkel egy teszt várta a fiatalokat. A katasztrófavédelmi igazgatóság udvarán tűzoltói feladatokat kaptak, így volt sugárszerelés, mentőkötél fűzés, majd INSARAG ismeretek és mentési feladatok következtek. A Radó-szigeten különböző ügyességi feladatok várták a fiatalokat, ahol szelektív hulladékgyűjtést és osztályozást is végeztek. Több helyszínen a közösségi szolgálatukat töltő diákok a versenyzők és az érdeklődő járókelők részére a tűzmegelőzési bizottság által készített szóróanyagot osztottak, melyből hasznos információkhoz juthatott mindenki a tüzek és a szén-monoxid mérgezés megelőzésével kapcsolatban.

A gyerekek a nap során bejárták Győr belvárosát az egyes állomások között, így nem csak szakmai ismereteik bővültek, hanem láthatták a város nevezetességeit, hídjait, épületeit. A csapatok felkészülten oldották meg a feladatokat, bizonyították felkészültségüket. A nap végén Báner Attila tűzoltó ezredes átadta a serlegeket és sportszereket a csapatoknak, akik mindannyian szépen teljesítettek a versenyszámokon.

Általános iskolai eredmények:

4. helyezett: Tóth Antal Általános Iskola Sopron

3. helyezett: Dr. Batthyány-Strattmann László Általános Iskola Dunakiliti

2. helyezett: Csorna ÖTE csapata

1. helyezett Győrszemere ÖTE csapata

A versenyen kívül indult Somogyi József Általános Iskola – Ásványráró csapata mai teljesítménye alapján is az abszolút első helyet szerezte.

Középiskolai eredmények:

4. Hunyadi Mátyás Szakközépiskola Mosonmagyaróvár csapata

3. Zsira középiskolai csapata

2. Tét ÖTE csapata

1. Csorna ÖTE csapata

Az RSOE (Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület) különdíját az adott állomás elméleti feladatait legjobban megoldó Dr. Batthyány-Strattmann László Általános Iskola Dunakiliti csapata, a középiskolások közül pedig a Zsirai Középiskolások Csapata kapta.

Az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred különdíját pedig a legjobb „térképész” kapta, ő Vezdén Koppány a soproni Tóth Antal Általános iskolából.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Január 20. 06:49, vasárnap | Helyi

Heti horoszkóp január 21-től

Nézzük, mit ígérnek a csillagok:

2019. Január 20. 06:41, vasárnap | Helyi

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 3. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2019. Január 19. 09:05, szombat | Helyi

Új gépek szolgálatban

Két új, Wisconsin típusú kisgéppel gyarapodott a Győr-Szol Zrt. járműflottája, amelyeket a januári havazásban már élesben is kipróbált a szolgáltató.

2019. Január 16. 12:05, szerda | Helyi

Nem csak a fejre kerülhet korona

Fogaink az idő múlásával tönkre mehetnek. Ehhez hozzájárulhatnak genetikai adottságok is, illetve az, ha az ember nem megfelelően, vagy nem rendszeresen ápolja a fogsorát.