Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2017. Április 01. 00:05, szombat | PR

A sikeres nyelvtanulás alapjai

A sikeres nyelvtanulás alapjai

A nyelvtanulás napjainkban már sok esetben nélkülözhetetlennek bizonyul. Legyen szó akár diplomaszerzésről, elhelyezkedésről, külföldi munkavállalásról vagy hazai karrierépítésről -

- a nyelvvizsga gyakran alapvető követelménynek számít. Nyelviskolák és magántanárok széles választéka áll a tanulni vágyók rendelkezésére, és a színvonalas tankönyvek mellett az online segédanyagok is nagy segítséget jelenthetnek a felkészülés során.

Az euroexam.org szakemberei is azon a véleményen vannak azonban, hogy a nyelvtanulás során a célirányos felkészülés érdekében fontos tudni, milyen jellegű megmérettetésre számíthatunk. Természetesen nem mehetünk el a helyes nyelvhasználat és a gazdag szókincs mellett sem, hiszen ezek szintén nagymértékben hozzájárulnak a sikerhez.

Nyelvtanulás napi rendszerességgel

Sokan vannak, akik munka mellett döntenek úgy, hogy végre leteszik a nyelvvizsgát. Mindegy, hogy tanulóként, vagy már a munka világában töltve mindennapjainkat választjuk a nyelvtanulás kínálta lehetőségeket, a legfontosabb, hogy komolyan gondoljuk, és minden nap tegyünk céljainkért. Ha csak egy vagy két szituációs gyakorlat átnézésére van idő, akkor érdemes legalább ennyit beiktatni a nap folyamán. Természetesen a nyelvhasználat helyes elsajátításához a nyelvtan és annak folyamatos gyakorlása is lényeges, éppen úgy, mint a szókincs bővítése.

Ismétlés a tudás anyja

A már-már unalomig ismételt gondolat a nyelvtanulás területére különösen igaz. A szavak, nyelvtani összefüggések akkor rögzülnek a leginkább, ha rendszeresen visszatérünk azokra és napi szinten időt szentelünk a tanulásnak. A nyelvvizsga szituációban történő eredményes szereplés egyik titka abban rejlik, hogy a szavak, kifejezések rutinszerűen jöjjenek, és ne kelljen gondolkodni azon, éppen melyik is illene az adott szövegkörnyezetbe. Az írásbeli megmérettetés során is egyszerűbben megy a fogalmazás, ha berögződött anyagból válogathatunk.

Nyelvtanulás és önkifejezés

Ahogyan anyanyelvünkön, úgy idegen nyelven is nagyon fontos, hogy megtanuljuk kifejezni saját magunkat. Ennek érdekében a nyelvtanulás során célszerű nagy hangsúlyt helyezni az élőszóban történő kommunikációra. Sok hallgató szembesül azzal a problémával, hogy míg írásban szinte tökéletesen megy a megnyilvánulás, addig szóban már korántsem így van ez. A megfelelő felkészülés során tehát törekedjünk arra, hogy minél többet beszéljünk. Ma már akár online is kereshetünk ehhez nyelvtanuló partnert, így nem csak a beszédet, de a szövegértést is gyakorolhatjuk.

Megfelelő tananyagok

Napjainkban szinte bármilyen tananyagot elérhetünk az interneten keresztül. Természetesen a tanulási folyamathoz az is fontos, hogy tankönyv formában előttünk legyenek a feladatok, gyakorlandó anyagok, melyekhez kiegészítéseket, plusz infókat fűzhetünk. A szótárazás és a szótárfüzet használata sem bizonyulnak elavultnak, érdemes erre a területre is odafigyelni.

A nyelvtanulás olyan befektetett energia, mely sokszorosan térülhet meg akár külföldi elhelyezkedés, akár hazai munkavállalás terén. Nem lehet elégszer hangsúlyozni a célirányos felkészülés fontosságát, hiszen a nyelvtan és a szókincs használata mellett fontos a vizsgafeladatok típusainak ismerete is. Online, vagy papír alapú tananyagok között válogathatunk, melyek mindegyike aktívan hozzájárul ahhoz, hogy sikerüljön minden lehetséges helyzetre felkészülni. Az ismeretanyagok ilyen jellegű bővítésében az a szép, hogy ha a nyelvvizsgán ismeretlen szituációval találkoznánk, akkor is tudunk olyan tudáshoz nyúlni, melyet eredményesen alkalmazhatunk adott helyzetben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 17. 09:09, szerda | PR

5 kerti dekorációs ötlet maximalistáknak

A jó idő megérkezése egyre többünket hajt ki a szabadba. A tavasz remek lehetőséget nyújt ahhoz, hogy új életet leheljünk a tél során elhanyagolt kertünkbe.

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 28. 08:20, csütörtök | PR

Cégmódosítás – változás az üzleti környezetben

Az üzleti környezet folyamatosan változik, és a vállalatoknak alkalmazkodniuk kell ezekhez a változásokhoz.