Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2018. Augusztus 17. 10:36, péntek | Belföld

A vert csipkének szentelnek nemzetközi fesztivált Kecskeméten

A vert csipkének szentelnek nemzetközi fesztivált Kecskeméten

Hét országból érkeznek csipkeverők Kecskemétre, hogy augusztus 24-étől háromnapos fesztiválon mutassák meg a nemzeteikre jellemző motívumokat, kézimunkákat.

Bedő Istvánné vertcsipkekészítő, a kiállítás szervezője az MTI-nek elmondta: a IV. Nemzetközi Vertcsipke Fesztiválon a hagyományos vonalat képviselő osztrákok apróbb csipkéi mellett a csehek merészebb, modernebb stílusú és vastagabb szállal készülő, színesebb kézimunkái is áthatók lesznek.
A franciák vertcsipke-táskákat, a lengyelek fehér és ekrü terítőket, ékszereket hoznak, a spanyolok bonyolult technikájú tüllcsipkékkel érkeznek, Barcelona tartomány Arenys de Mar városának múzeumigazgatója gazdag gyűjteményükből válogatott néhány érdekességet.
A szlovákok az egykor cseh és német bányászfeleségektől megtanult technikát ma már mesterien űzik: a szintén modernebb vonalat képviselő alkotóik akár egy törött csészét is körbedolgoznak csipkével. A kiállításra gömöri - a magyar hímzésből átvett elemekkel gazdagított - csipkevariációikat is elhozzák.
A nemzetközi találkozón a Prágai Iparművészeti Főiskola tanárainak és növendékeinek csipkedíszítéssel készült ruháit és kiegészítőit divatbemutató keretében mutatják be. A kétévente rendezett seregszemle idén az ünnepekhez kapcsolódik, korábban a konyha, a divat és a lakásművészet volt a téma. A helyi kiállítók húsvétra és karácsonyra, keresztelőre és esküvőre vert csipkealkotásokat vonultatnak fel. A magyarokat Bedő Istvánné és a Kecskeméti Csipkecsoport felnőtt tagjai képviselik, akik idén a leginkább időigényesnek és legnehezebbnek számító tüllcsipkékkel készülnek.
A kecskeméti fesztivál idején a különböző országok kiállítói az általuk képviselt technikából bemutatót is tartanak az érdeklődőknek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.