Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2010. Január 09. 17:30, szombat | Helyi
Forrás: Nyugathír

A győri iskolákban és óvodákban is elbúcsúzhatnak a cafetériáktól?

A győri iskolákban és óvodákban is elbúcsúzhatnak a cafetériáktól?

Megszűnhetnek a természetbeni és pénzbeli juttatások azon önkormányzati intézményekben, ahol a fenntartó nem tudja vállalni az adómentesség megszűnésével jelentkező k

Az önkormányzat szerint annak is örülniük kell, ha a központi normatívák elvonásaiból származó több százmillió forintos bevételkiesést pótolni tudják.

A győri Révai Miklós Gimnázium az ország egyik legeredményesebb középiskolája. A gyerekeket felkészítő tanárok átlagfizetése 120-130 ezer forint. Tavaly ezt némiképp kiegészítette a közel százezer forint értékben kapott hideg étkezési utalvány, ami a 90 % feletti adótartam miatt biztos megszűnik. Hogy marad-e a tankönyvvásárlási támogatás, vagy lesz-e a jövőben meleg étkezési cafetéria, az a kormányzati megszorítások zömét átvállaló önkormányzattól függ.

Havi 4500 forintot tudtunk adni, illetve 3 részletben a törvényi lehetőségeknek megfelelően picit több, mint 20 ezer forintot, vagyis összesen mintegy 75-80 ezer forintot tudtunk adni tavaly adómentesen a dolgozóknak. Ez egy háromnegyed havi fizetést tett ki egy közalkalmazottnak, aki még nem is túlságosan idős. Ha ennek nem lesz meg a fedezete az önkormányzat által fizetett költségvetésben az iskolának, akkor sajnos erről le kell mondanunk" - mondta Horváth Péter, a gimnázium igazgatója.

A győri önkormányzatnál még dolgoznak az idei költségvetésen. Mivel az oktatási normatívák elvonásával 800 millió forintot vett el a Bajnai-kormány a várostól, ahhoz, hogy az iskolák a tavalyi költségvetésüket megkapják, 15 százalékkal nagyobb finanszírozást kell a városnak biztosítania a 2009-esnél. A cafetériák adótartamának átvállalása ebben nem szerepel.

A cafetéria-rendszer hatásköre az intézményvezetők kezében van. Abban az esetben van lehetőség arra, hogy ezt biztosítani tudják, hogyha ezt a saját bevételek lehetővé teszik, azonban sajnos azt kell mondanom, hogy mivel az intézmények saját bevételei is csökkennek 2010-ben, ez komoly erőfeszítést jelent majd minden intézmény számára" - vélekedett Simon Róbert Balázs alpolgármester.

A megyei önkormányzat szociális intézményeiben is a vezetők döntenek arról, hogy a megadóztatás után tudnak-e természetbeni vagy pénzbeli juttatásokat adni a dolgozóknak, de ennek csekély az esélye, hiszen a hat otthontól összesen 110 millió forint állami normatívát vonnak el idén.

Bajnai Gordon miniszterelnök novemberben sírós szemmel állt ki az ország elé, és mondta, hogy olyan nehéz helyzetben van a magyar költségvetés, hogy most mindenkinek tudomásul kell venni, hogy megszorítások lesznek, meghúzzuk a nadrágszíjat, együtt nevetünk, együtt sírunk, most éppen együtt sírunk. Ugyanakkor azt tapasztalom, hogy a minisztériumi köztisztviselőknél 6-7-800 ezer forintos cafetériát is kifizetnek. n ezt igazságtalannak tartom!" - mondta dr. Szakács Imre, a megyei közgyűlés elnöke.

600 ezer forint értékben kaphatnak például étkezési utalványt vagy üdülési csekket a Miniszterelnöki Hivatal munkatársai az idén. Molnár Csaba győri szocialista politikus, kancelláriaminiszter, Gyurcsány Ferenc legjobb tanítványa így szabta meg az úgynevezett cafetériakeretüket.

Az idei évtől 102 ezer köztisztviselőnek legalább évi 193 ezer forint jár béren kívüli juttatásként, de akár 966 ezer is adható. A Fidesz elfogadhatatlannak tartja, hogy a kormány nem magán kezdi a spórolást.

Meleg étkezési utalvánnyal lehet fizetni az ebédért, üdülési csekkel belföldi szállásokért, de BKV bérletet is lehet kérni béren kívül jutattásként. Ez az úgynevezett cafetéria-rendszer. Ebbe lépnek be az idén a köztisztviselők is. Ez azonban a kormányszóvivő szerint nem jelenti azt, hogy a köztisztviselők többet fognak kapni, mint kaptak 2009-ben. Pedig kiderült: a Miniszterelnöki Hivatal dolgozói például nettó 600 ezer forintot is kaphatnak az idén.

A köztisztviselők 2010-ben legalább 193 ezer, de akár 966 ezer forint értékben is kaphatnak a béren kívüli jutattásból. A kancellárián többek nettó 600 ezer forintot kapnak, az oktatási minisztériumban pedig ennél is többet. A Fidesz szerint elfogadhatatlan, hogy miközben a kormány azt ígérte: magán kezdi a spórolást, most százezreket fizet az államigazgatásban dolgozóknak. Szerintük példát kellene mutatni a kormánynak, és éppen nem a központi közigazgatási dolgozóknak kellene visszapótolni a 13. havit, hanem mondjuk a rendőröknek, vagy a nyugdíjasoknak.

Magyarországon körülbelül 650 ezer közalkalmazott dolgozik, közülük azonban csak 102 ezren köztisztviselők. Közülük 64 ezren az államigazgatásban, a többiek az önkormányzatoknál dolgoznak. Azaz a minisztériumi dolgozók, az okmányirodák vagy az APEH-munkatársai köztisztviselőként magasabb béren kívüli jutattást kapnak, mint a közalkalmazottként dolgozó orvosok, rendőrök vagy tanárok.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 09:16, csütörtök | Helyi

Egy lépésre a bajnoki döntőtől a Serco Uni-Győr

Győzelemmel kezdte az elődöntőt a Serco-Uni Győr a női kosárlabda bajnokságban. Cziczás László csapatától így már csak egy lépésre a bajnoki döntő.

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Navracsics Tibor: Átlagon felül teljesít a gazdaság térségünkben

Átlagon felül teljesít a nemzeti össztermék előállításában Győr-Moson-Sopron vármegye – erről a területfejlesztési miniszter beszélt Győrben.

2024. Április 25. 07:15, csütörtök | Helyi

Brutális mennyiségű fegyverre bukkantak a rendőrök

Egy kisebb háborút is meg lehetett volna vívni azzal a fegyverarzenállal, amelyet két rajkai ingatlanban találtak a nyomozók.

2024. Április 24. 11:11, szerda | Helyi

Ez gyors volt! – Már meg is javították a Jereváni úti bokatörő csomagautomatát

Közel egyméteresre bővült az automata előtti terület, nem kell tartani balesettől.