Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2010. Május 23. 07:29, vasárnap | Belföld
Forrás: HírTV

A harmadfokú szintet is jóval meghaladhatja a Tisza tetőzése

A harmadfokú szintet is jóval meghaladhatja a Tisza tetőzése

A Közép Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság hivatalos közlése szerint rövidesen a harmadfokú készültségi szintet jóval meghaladó tetőzésre lehet számítani a Tiszán, a legfrissebb előrejelzések alapján a folyó S

A belvízzel elöntött területek nagysága közben elérte a 160 ezer hektárt, ennek fele vetés és szántóterület. Mind a 12 vízügyi hatóság védekezik, országszerte 230 szivattyútelep emeli a vizet a folyókba.


A Dél-Alföldön a szántóföldek harmada áll vízben, a belvízvédelmi készültség a legtöbb helyen másodfokú. Az Alsó-Tisza Vidéki Vízügyi Igazgatóság területén 26 szivattyúval napi kétmillió köbméter vizet emelnek át acsatornákba, de a kanálisok telítettsége elérte a 80 százalékot. A felázott talaj nem bírja el a gépeket, a növényvédelmi munkák késnek, a tavaszi növények negyedét el sem tudták vetni.

A Dél-Alföldön tartós belvízre és elhúzódó árvízi védekezésre készülnek. A Tisza áradása miatt Szegeden lezárták a rakpartot.

Apadás a Sajón és a Hernádon


Észak-Magyarországon javul az árvízhelyzet, az elmúlt 24 órában jelentős csapadék nem esett az ország területén.

A Sajón és a Hernádon is lassan csökken a vízszint, a Bódva átázott töltése miatt a borsodi Edelénynél továbbra is kritikus a készültség. A településen még mindig víz alatt van több utca, ezért a tisztiorvosi szolgálat még nem tudta megkezdeni a fertőtlenítést.


A Hernád is tovább apadt, de Gesztelynél még harmadfokú készültség van érvényben. A térségben a folyók mellett 160 ezer hektárnyi belvízzel is meg kell küzdeniük a katasztrófa-védelmiseknek. Az elöntött utak miatt továbbra sem lehet megközelíteni Tornaszentandrást és Tornabarakonyt, valamint Hídvégardót és Bódvalenkét. A kitelepítettek száma is csökken, de ezren még mindig nem tudtak visszaköltözni otthonukba.

(hírTV)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére