Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2010. Január 12. 07:33, kedd | Belföld
Forrás: HírTV

A meddőségek felénél a férfiaknál van a hiba

A meddőségek felénél a férfiaknál van a hiba

A nemzetközi irodalmi adatok szerint a párkapcsolatok mintegy 15 százalékánál fordulnak elő termékenységi problémák, amelyeknek 40-50 százalékában a férfinél állapítható meg valamilyen károsodás. Az Y kromoszóma károsodásai a medd

Az Y-kromoszóma mikrodeléciói (kisebb szakaszok kiesnek a kromoszómából) a meddőség leggyakoribb genetikai okai közé tartoznak, így a mikrodeléció-vizsgálat elvégzése elengedhetetlen a férfimeddőség kivizsgálása során.

Az Y-kromoszóma csak a férfiakban megtalálható nemi kromoszóma. Rajta találhatók a hímivarsejtek keletkezéséhez és éréséhez szükséges gének. A kromoszóma szerkezeti sajátosságából adódóan relatív nagy gyakorisággal fordulnak elő rajta deléciók, azaz rövidebb-hosszabb DNS darabok hiányozhatnak belőle. Amennyiben ezek a deléciók az úgynvezett AZF régióra esnek, a hímivarsejt képződésének zavarát okozzák, ami miatt egyáltalán nem vagy csak alacsony számban képződnek hímivarsejtek a herékben.

A genetikai vizsgálat elvégzéséhez egy egyszerű és fájdalommentes szájnyálkahártya-minta szükséges, amelyből kinyerhető a páciensre jellemző DNS. Az örökítőanyag analíziséből meg tudják mondani a szakemberek, hogy van-e olyan mikrodeléció, amely a meddőséget megmagyarázza, illetve ha van, akkor az AZF régió mely részére esik és milyen terjedelmű.

A genetikai vizsgálatot minden meddőségi problémákkal küzdő pár férfitagjánál érdemes elvégeztetni, kiváltképpen a kóros spermaképpel rendelkezőknél, hisz teljesen fájdalommentes, és pozitív eredmény esetén fölöslegessé válnak a további kellemetlen vizsgálatok, kezelések, mivel a genetikai diagnózis egyértelműen magyarázza a meddőségi problémát.

Attól függően, hogy a deléció milyen terjedelmű, és az AZF régió mely részére esik, a hímivarsejt-képződés különböző mértékben lehet károsodott, s ennek megfelelően különféle megoldások léteznek arra, hogy a meddőséget orvosolják. Szerencsére ma már a meddőségi centrumok szakemberei csodákra képesek, szinte minden esetben létezik valamilyen megoldás.

(www.patikamagazin.hu)


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.