Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2010. Január 07. 07:38, csütörtök | Belföld
Forrás: HírTV

A Spirit napjai meg vannak számlálva

A Spirit napjai meg vannak számlálva

Már hat éve működik a Marson a Spirit amerikai robotjármű, amelynek élettartamát eredetileg 3 hónapra tervezték. A NASA vasárnap megünnepelte az évfordulót, de közölte, hogy a Spirit napjai most már tényleg meg vannak számlálva.

A 180 kilós hatkerekű jármű áprilisban akadt el a homokban a Mars déli féltekéjén, a Trója kráter szélén, és azóta nem tudták kiszabadítani, bárhogyan is próbálták. Eközben a jobb hátsó kereke is tönkre ment. A bal első már 2006 óta nem működik. A mozdíthatatlan jármű nem tudja lerázni napelemtáblájáról a port, amely egyre gyűlik rajta, így viszont nem tudnak feltöltődni az akkumulátorai.

A Spirit csak akkor tudná kedvezőbb szögben a Nap felé állítani a napelemeit, ha a marsi szél lefújná róluk a port. De 2010 májusáig, a marsi napfordulóig egyre kevesebb lesz a rendelkezésre álló napfény, vagyis előfordulhat, hogy a Spiritnek nem lesz elég energiája, hogy a marsi tél alatt megőrizze működőképességét.

A robotjármű még a homokban megrekedve is tett tudományos felfedezést. Amint kerekei hasztalanul pörögtek a homokban, kiderítette, hogy a felszín alatt nyomokban szulfát van a talajban. A szulfátok a hővízvulkánok működésekor keletkeznek. Vagyis ezeken a területeken valamikor lehetett élet.

A Spirit testvére, az Opportunity három héttel később, 2004. január 24-én érkezett a Mars túlsó oldalára. Neki további 90 nappal meghosszabbították a működési idejét, de a tudósok nem biztosak abban, hogy a marsi szél képes lesz annak is letisztítani a napelemtábláit.

FH


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.