Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2010. Január 23. 14:39, szombat | Belföld
Forrás: HírTV

A vakcina sem segített négy emberen

A vakcina sem segített négy emberen

A H1N1 vírus magyarországi halálos áldozatainak 52,5 százaléka férfi, 47,5 százaléka nő volt, a legfiatalabb beteg 10, a legidősebb pedig 93 éves - többek között ezt írja az Országos Epidemiológiai Központ hetilapja, az Epinfo legfrisse

Az Epinfo összesítése szerint a halottak között egy 14 év alatti gyermek volt, a legtöbb áldozat, 57,5 százalék középkorú, 30 és 59 év közötti volt. 10 fiatal 15-29 éves hunyt el, és 23 áldozat volt idősebb 60 évnél. A legtöbb áldozat Közép-Magyarországon volt, Budapesten 9 és Pest megyében 10. A legkevesebb újinfluenzás a Dél-Dunántúlon hunyt el, összesen 7, a többi régióban 9-12 áldozatnál igazolódott a H1N1 vírus. Az ország 19 megyéje közül csupán Fejér és Nógrád megyében nem volt haláleset.

A vizsgált eseteknél a tünetek kezdetétől a halálozásig általában 7 nap telt el. A megbetegedések több mint negyede 4-7 napig, negyede 8-14 napig tartott, de volt olyan eset is, ahol a tünetek megjelenésétől a halálig 40 nap telt el.

A halálos áldozatok 90,7 százaléka nem volt beoltva. 7 beteg kapott oltást a megbetegedés előtt: 3 a megbetegedést megelőző 14 napon belül, 4 16-44 nappal a tüneteket megelőzően. Tehát ők azok, akiknél az oltás nem volt hatásos. Az Epinfo elemzése felhívja a figyelmet arra, hogy a 4 említett áldozat közül egy rosszindulatú betegségben, egy alkoholizmusban szenvedett, a harmadik pedig 93 éves volt.

A halál közvetlen oka az esetek több mint 80 százalékában tüdőgyulladás volt, a többi esetben légzési, egy-egy esetben többszervi elégtelenség, szepszis, szívinfarktus, illetve epilepsziás roham vezetett a halálhoz.

Az áldozatok 26 százalékának, 19 elhunytnak semmilyen krónikus betegsége nem volt. Igaz, közöttük van a 4 elhunyt várandós nő (20, 21, 27 és 40 éves), valamint 9 áldozat, aki bár egészséges volt, növelte a betegség kockázatát az elhízás.

A meghaltak háromnegyede viszont krónikus betegségben szenvedett: a legtöbben cukorbetegek (20,5 százalék) voltak, de sokan (16,4 százalék) szenvedtek légzőszervi betegségben, például asztmában, COPD-ben, tüdőfibrosisban, krónikus bronchitisben. 10 áldozatnál rosszindulatú volt a kórkép, 7 esetben szív-érrendszeri, 5 betegnél krónikus idegrendszeri betegséget, többek között agyidegbénulást, epilepsziát, mentális retardációt, Parkinson-kórt, alkoholos demenciát állapítottak meg az orvosok. Az áldozatok között volt hepatitis C-fertőzött, krónikus mellékvese-elégtelenségben, szteroiddal kezelt rheumatoid arthritisben, alkoholos májzsugorban szenvedő, de akadt, aki vesetranszplantáció utáni legyengült állapotban volt. Az Epinfo tájékoztatása szerint 10, az előbbiekben felsorolt alapbetegségben szenvedő beteg emellett még elhízott is volt.

(FH)


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

2024. Április 24. 14:28, szerda | Belföld

Egy budapesti iskolában is gyanús szagokat éreztek, nyomoz a rendőrség

Ismeretlen tettes ellen indított nyomozást a rendőrség a XXIII. kerületi Török Flóris Általános Iskolában szerda reggel történt tömeges rosszullétek miatt, amelyek előtt szúrós szag terjengett az épületben

2024. Április 24. 07:52, szerda | Belföld

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot - jelentette be a Fidesz frakcióvezetője kedden a Facebook-oldalán.