Városlista
2019. március 23, szombat - Emőke, Botond, Ottó, Kartal

Hírek

2010. Január 21. 06:48, csütörtök | Belföld
Forrás: Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium

A zöldtárca közel 1 tonna balatoni halat juttatott el a nyírkátai rászorulókhoz

A zöldtárca közel 1 tonna balatoni halat juttatott el a nyírkátai rászorulókhoz

Haraszthy László, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium természetvédelmi szakállamtitkára közel 1 tonna balatoni halat osztott szét hétfő délután Nyírkáta nehéz sorsú, munkanélküliséggel küzdő lakosai között, miután kide

„Aki teheti, segítsen a rászorulókon. Külön öröm számomra, hogy egy fontos természetvédelmi feladatot egy karitatív akcióval tudunk összekapcsolni." - hangsúlyozta Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter, amikor felajánlotta, hogy segít Nyírkáta nehéz sorsú lakosainak és 900 kg balatoni halat juttat el a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településre. A kétezer lakosú községben 650, többnyire munkanélküli, elesett család él. A 900 kg adományból minden család asztalára mintegy másfél kg hal jut.

A környezetvédelmi minisztérium tavaly decemberben már közel 2 tonna halat juttatott el Balaton környéki szeretetotthonokhoz, nagycsaládosokat, időseket, hajléktalanokat támogató szervezetekhez, fogyatékosokkal, pszichiátriai betegekkel foglalkozó intézményekhez. Karácsony előtt pár nappal pedig a Menhely Alapítvány 8. kerületi nappali melegedőjében osztottak busapörköltet a zöldtárca munkatársai. A további haladományok elszállítása folyamatosan történik.

Közép-Európa legnagyobb tava, a Balaton komoly természeti értékeket képvisel. A tóra jellemző élőlény-együttesek megőrzése, a korábban a tóban jellemző fajösszetétel visszaállítása elsődleges természetvédelmi cél, ezért a balatoni halállomány nem őshonos fajainak (busa, amur, angolna) célzott, szelektív módszerekkel történő „lehalászása" fontos természetvédelmi feladat.

2009 októbere óta a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság lett a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vagyonkezelője. A nonprofit cég feladata a Balaton élővilágának és biológiai egyensúlyának megőrzése, a sporthorgászat és horgászturizmus feltételeinek megteremtése. A zöldtárca és a nemzeti park elkötelezett abban, hogy tovább javítsa a Balaton ökológiai állapotát, jobb horgászati lehetőségeket kínáljon az oda látogatóknak, és felszámolja az illegális halászatot.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Március 23. 18:38, szombat | Belföld

Hétfőn kezdődik az EP-választási értesítők kézbesítése

Hétfőn kezdik kézbesíteni a 7,9 millió választópolgárnak a májusi európai parlamenti (EP-) választásról szóló értesítőt.

2019. Március 23. 17:28, szombat | Belföld

Lopott autóval borult árokba a beszívott testvérpár

Elfogtak a rendőrök két férfit, akik a gyanú szerint csütörtök este Vácon loptak el egy kocsit a benne hagyott indítókulcs segítségével. A férfiakkal szemben alkalmazott drogteszt pozitív értéket mutatott.

2019. Március 23. 14:13, szombat | Belföld

Zarándokvonat indul Ferenc pápa csíksomlyói látogatására

Zarándokvonatot indít a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút (GYSEV) Zrt. május 31-én Sopronból Ferenc pápa csíksomlyói szentmiséjére - közölte a soproni székhelyű vasúttársaság az MTI-vel.

2019. Március 23. 12:01, szombat | Belföld

Kétszeresére nő a kiberbűnözők által okozott kár a következő években

Az ESET IT-biztonsági szakembereinek elemzése szerint amíg 2015-ben 3 ezer milliárd dollár kiadást jelentett világszerte, 2021-ben már 6 ezer milliárd dollárra emelkednek a kiberbűnözés miatti kiadások.