Városlista
2019. május 21, kedd - Konstantin

Hírek

2010. Január 21. 06:48, csütörtök | Belföld
Forrás: Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium

A zöldtárca közel 1 tonna balatoni halat juttatott el a nyírkátai rászorulókhoz

A zöldtárca közel 1 tonna balatoni halat juttatott el a nyírkátai rászorulókhoz

Haraszthy László, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium természetvédelmi szakállamtitkára közel 1 tonna balatoni halat osztott szét hétfő délután Nyírkáta nehéz sorsú, munkanélküliséggel küzdő lakosai között, miután kide

„Aki teheti, segítsen a rászorulókon. Külön öröm számomra, hogy egy fontos természetvédelmi feladatot egy karitatív akcióval tudunk összekapcsolni." - hangsúlyozta Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter, amikor felajánlotta, hogy segít Nyírkáta nehéz sorsú lakosainak és 900 kg balatoni halat juttat el a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településre. A kétezer lakosú községben 650, többnyire munkanélküli, elesett család él. A 900 kg adományból minden család asztalára mintegy másfél kg hal jut.

A környezetvédelmi minisztérium tavaly decemberben már közel 2 tonna halat juttatott el Balaton környéki szeretetotthonokhoz, nagycsaládosokat, időseket, hajléktalanokat támogató szervezetekhez, fogyatékosokkal, pszichiátriai betegekkel foglalkozó intézményekhez. Karácsony előtt pár nappal pedig a Menhely Alapítvány 8. kerületi nappali melegedőjében osztottak busapörköltet a zöldtárca munkatársai. A további haladományok elszállítása folyamatosan történik.

Közép-Európa legnagyobb tava, a Balaton komoly természeti értékeket képvisel. A tóra jellemző élőlény-együttesek megőrzése, a korábban a tóban jellemző fajösszetétel visszaállítása elsődleges természetvédelmi cél, ezért a balatoni halállomány nem őshonos fajainak (busa, amur, angolna) célzott, szelektív módszerekkel történő „lehalászása" fontos természetvédelmi feladat.

2009 októbere óta a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság lett a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vagyonkezelője. A nonprofit cég feladata a Balaton élővilágának és biológiai egyensúlyának megőrzése, a sporthorgászat és horgászturizmus feltételeinek megteremtése. A zöldtárca és a nemzeti park elkötelezett abban, hogy tovább javítsa a Balaton ökológiai állapotát, jobb horgászati lehetőségeket kínáljon az oda látogatóknak, és felszámolja az illegális halászatot.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Május 20. 16:05, hétfő | Belföld

A Velencei- és a Tisza-tónál is irtják a szúnyogokat

A Dunánál, a Velencei- és a Tisza-tónál, valamint a Szigetközben irtják a szúnyogokat a héten – tájékoztatta az országos szúnyoggyérítési program végrehajtásáért felelős katasztrófavédelelem szóvivője hétfőn az MTI-t.

2019. Május 20. 14:06, hétfő | Belföld

Új félgyűrűt alakít ki a kormány a fővárostól távol

Új félgyűrű kialakítását kezdeményezte a kormány a nemzetközi áruforgalom optimálisabb elvezetése érdekében az M1-es, az M0-s és az M5-ös autópálya főváros környéki szakaszainak tehermentesítésére.

2019. Május 20. 13:04, hétfő | Belföld

Gyerekeknek készült veszélyes cikkeket vontak ki a forgalomból

Veszélyes játékjárműveket és gyermekgondozási cikkeket vont ki a forgalomból a fogyasztóvédelmi hatóság – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) hétfőn az MTI-vel.

2019. Május 20. 11:33, hétfő | Belföld

Újra emelkedik az üzemanyagok ára

Bruttó 5 forinttal emelkedik a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi ára szerdától.