Városlista
2019. május 25, szombat - Orbán

Hírek

2017. Augusztus 24. 15:20, csütörtök | Helyi

Ami a terápiától várható

Ami a terápiától várható

Mindenki számára fontos, hogy az élet során a fellépő nehézségeket, kihívásokat megoszthassa legközelebbi barátaival, rokonaival, ezáltal könnyebben nézhet szembe a problémákkal.

Ezeknek a társas kapcsolatoknak különösen támogató, egészségvédő szerepük is van, akkor, ha a kapcsolatok főként pozitívak és megerősítőek számunkra. A stressz vagy rosszkedv levezetésében segíthet az, ha másokkal a találkozások során beszélgetünk, elmondjuk problémánkat, így az ezzel kapcsolatos feszültség is jelentős mértékben csökken bennünk. Így elmondhatjuk, hogy az őszinte baráti kapcsolat fontos, állandó erőforrásként szolgál életünkben, úgy, hogy mindkét fél profitál belőle. Nem csak a pozitív hatása számottevő, de új nézőpontokkal is gazdagodhatunk, ami által megerősítést, megvilágítást nyerhet a probléma. Ezzel szemben a pszichoterápiás kapcsolat életünknek csak egy rövid szakaszát kíséri végig, célja a segítség kérő megküzdési, problémamegoldási stratégiájának fejlesztése, a saját önállóságában megerősítése, ugyanakkor nem célja a folytonos támogatás.

A pszichológus – szeretteinkkel ellentétben – nem elfogult velünk és problémáinkkal. A hozzánk közel állóak nem fognak tudni teljesen objektívek maradni velünk, bármennyire is szeretnének, hiszen velünk vannak mindennapjaink során, így negatív vagy pozitív irányba érintik őket döntéseink meghozatala is. A kezelés során a pszichoterapeuta olyan professzionális kapcsolatot tart fent a kliensével, melynek lényeges része a távolságtartás, illetve a magázódás, így a beszélgetés teljes mértéken a kliensről szól. Így a klinikai és mentálhigiénés szakpszichológus gondolatai és érzései csak annyiban számítanak, amennyiben a kliens érzelemvilágában való tájékozódást szolgálják.


A terapeuta professzionális, pszichoterápiás eszköztárát hívja segítségül, amivel fejleszti a kliens problémamegoldó stratégiáit, önálló gondolatainak és érzéseinek előhívását, ez főként a terápiás munka célja. Segít abban, hogy a kliens megnyíljon, a saját érzéseiről önállóan beszéljen, hogy ezeket megértse, és kezelje. Segít rávilágítani a korábbi események összefüggéseire is. A kliens felismeri és kibontakoztatja saját erőforrásait, megismeri saját képességének korlátait is, majd megtanulja ezeket kezelni, ezáltal a sikeres terápia hatása tartós. A pszichológussal való együttműködés kereteit mindenképpen le kell tisztázni, már a terápia elején. A terapeuta és a kliens megbeszélik a terápia célját, és egyéb feltételeket, mint például milyen gyakran történjen a kezelés. Ezek a feltételek is természetesen a kliens igényeihez vannak szabva, így akár módosíthatóak is az igényeknek megfelelően.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Május 24. 20:52, péntek | Helyi

Édes Napokon főzött a polgármester

Borkai Zsolt Győr Megyei Jogú Város polgármestere készítette el kedvenc ételét, pénteken este, a május 24-26. között zajló Édes Napokon, a Dunakapu téren.

2019. Május 23. 13:15, csütörtök | Helyi

Kettős jubileummal ünnepel a XV. Magyar Táncfesztivál

Június 17. és 22. között, 15. alkalommal rendezik meg a Magyar Táncfesztivált, június 18. és 20. között pedig az 5. Gyermek Táncfesztivált Győrben, az eseményen több mint húsz produkciót láthat a közönség.

2019. Május 22. 09:58, szerda | Helyi

Rendőrségi és katasztrófavédelmi kiállítást rendeznek

Rendőrségi és Katasztrófavédelmi kiállítás várja a gyerekeket a győri Árkádban május 22. és 26. között.

2019. Május 21. 12:25, kedd | Helyi

Közönségtalálkozó és kertmozi Nagy Ervinnel, Győrben

Május 22-26. között az Árkád földszinti parkolójának egy része kertmozivá alakul. Látogassatok el egy kis filmezésre, pihenjetek le babzsák fotelekben vagy vigyétek el saját piknik szetteteket.