Városlista
2019. március 23, szombat - Emőke, Botond, Ottó, Kartal

Hírek

2017. Augusztus 24. 15:20, csütörtök | Helyi

Ami a terápiától várható

Ami a terápiától várható

Mindenki számára fontos, hogy az élet során a fellépő nehézségeket, kihívásokat megoszthassa legközelebbi barátaival, rokonaival, ezáltal könnyebben nézhet szembe a problémákkal.

Ezeknek a társas kapcsolatoknak különösen támogató, egészségvédő szerepük is van, akkor, ha a kapcsolatok főként pozitívak és megerősítőek számunkra. A stressz vagy rosszkedv levezetésében segíthet az, ha másokkal a találkozások során beszélgetünk, elmondjuk problémánkat, így az ezzel kapcsolatos feszültség is jelentős mértékben csökken bennünk. Így elmondhatjuk, hogy az őszinte baráti kapcsolat fontos, állandó erőforrásként szolgál életünkben, úgy, hogy mindkét fél profitál belőle. Nem csak a pozitív hatása számottevő, de új nézőpontokkal is gazdagodhatunk, ami által megerősítést, megvilágítást nyerhet a probléma. Ezzel szemben a pszichoterápiás kapcsolat életünknek csak egy rövid szakaszát kíséri végig, célja a segítség kérő megküzdési, problémamegoldási stratégiájának fejlesztése, a saját önállóságában megerősítése, ugyanakkor nem célja a folytonos támogatás.

A pszichológus – szeretteinkkel ellentétben – nem elfogult velünk és problémáinkkal. A hozzánk közel állóak nem fognak tudni teljesen objektívek maradni velünk, bármennyire is szeretnének, hiszen velünk vannak mindennapjaink során, így negatív vagy pozitív irányba érintik őket döntéseink meghozatala is. A kezelés során a pszichoterapeuta olyan professzionális kapcsolatot tart fent a kliensével, melynek lényeges része a távolságtartás, illetve a magázódás, így a beszélgetés teljes mértéken a kliensről szól. Így a klinikai és mentálhigiénés szakpszichológus gondolatai és érzései csak annyiban számítanak, amennyiben a kliens érzelemvilágában való tájékozódást szolgálják.


A terapeuta professzionális, pszichoterápiás eszköztárát hívja segítségül, amivel fejleszti a kliens problémamegoldó stratégiáit, önálló gondolatainak és érzéseinek előhívását, ez főként a terápiás munka célja. Segít abban, hogy a kliens megnyíljon, a saját érzéseiről önállóan beszéljen, hogy ezeket megértse, és kezelje. Segít rávilágítani a korábbi események összefüggéseire is. A kliens felismeri és kibontakoztatja saját erőforrásait, megismeri saját képességének korlátait is, majd megtanulja ezeket kezelni, ezáltal a sikeres terápia hatása tartós. A pszichológussal való együttműködés kereteit mindenképpen le kell tisztázni, már a terápia elején. A terapeuta és a kliens megbeszélik a terápia célját, és egyéb feltételeket, mint például milyen gyakran történjen a kezelés. Ezek a feltételek is természetesen a kliens igényeihez vannak szabva, így akár módosíthatóak is az igényeknek megfelelően.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Március 23. 08:26, szombat | Helyi

Élő tv-sportközvetítések - szombat és vasárnap

A szombati és vasárnapi élő sportközvetítések a hazai televíziókban:

2019. Március 22. 11:48, péntek | Helyi

Megnyíltak a Püspökvár kapui

Március 21-től, csütörtöki napokon látogatható a győri Püspökvár palotaszárnya, a Dóczy-kápolna, illetve a Győri Püspökség kertje.

2019. Március 22. 11:17, péntek | Helyi

Salvus vizes inhalátor

Az inhalátor a légzés zavaraival küzdő és a különféle légúti betegségekben szenvedő betegek életét, mindennapjait segíti.

2019. Március 22. 11:12, péntek | Helyi

Hogyan tudjuk felszámolni a pollen és allergia gondokat?

Megkezdődött március beköszöntével a tavasz, kibontják rügyeiket a fák, kibújnak a földből a virágok, melegedik az idő, az emberek hangulata érezhetően megváltozik.