Városlista
2019. január 20, vasárnap - Sebestyén

Hírek

2017. Augusztus 24. 15:20, csütörtök | Helyi

Ami a terápiától várható

Ami a terápiától várható

Mindenki számára fontos, hogy az élet során a fellépő nehézségeket, kihívásokat megoszthassa legközelebbi barátaival, rokonaival, ezáltal könnyebben nézhet szembe a problémákkal.

Ezeknek a társas kapcsolatoknak különösen támogató, egészségvédő szerepük is van, akkor, ha a kapcsolatok főként pozitívak és megerősítőek számunkra. A stressz vagy rosszkedv levezetésében segíthet az, ha másokkal a találkozások során beszélgetünk, elmondjuk problémánkat, így az ezzel kapcsolatos feszültség is jelentős mértékben csökken bennünk. Így elmondhatjuk, hogy az őszinte baráti kapcsolat fontos, állandó erőforrásként szolgál életünkben, úgy, hogy mindkét fél profitál belőle. Nem csak a pozitív hatása számottevő, de új nézőpontokkal is gazdagodhatunk, ami által megerősítést, megvilágítást nyerhet a probléma. Ezzel szemben a pszichoterápiás kapcsolat életünknek csak egy rövid szakaszát kíséri végig, célja a segítség kérő megküzdési, problémamegoldási stratégiájának fejlesztése, a saját önállóságában megerősítése, ugyanakkor nem célja a folytonos támogatás.

A pszichológus – szeretteinkkel ellentétben – nem elfogult velünk és problémáinkkal. A hozzánk közel állóak nem fognak tudni teljesen objektívek maradni velünk, bármennyire is szeretnének, hiszen velünk vannak mindennapjaink során, így negatív vagy pozitív irányba érintik őket döntéseink meghozatala is. A kezelés során a pszichoterapeuta olyan professzionális kapcsolatot tart fent a kliensével, melynek lényeges része a távolságtartás, illetve a magázódás, így a beszélgetés teljes mértéken a kliensről szól. Így a klinikai és mentálhigiénés szakpszichológus gondolatai és érzései csak annyiban számítanak, amennyiben a kliens érzelemvilágában való tájékozódást szolgálják.


A terapeuta professzionális, pszichoterápiás eszköztárát hívja segítségül, amivel fejleszti a kliens problémamegoldó stratégiáit, önálló gondolatainak és érzéseinek előhívását, ez főként a terápiás munka célja. Segít abban, hogy a kliens megnyíljon, a saját érzéseiről önállóan beszéljen, hogy ezeket megértse, és kezelje. Segít rávilágítani a korábbi események összefüggéseire is. A kliens felismeri és kibontakoztatja saját erőforrásait, megismeri saját képességének korlátait is, majd megtanulja ezeket kezelni, ezáltal a sikeres terápia hatása tartós. A pszichológussal való együttműködés kereteit mindenképpen le kell tisztázni, már a terápia elején. A terapeuta és a kliens megbeszélik a terápia célját, és egyéb feltételeket, mint például milyen gyakran történjen a kezelés. Ezek a feltételek is természetesen a kliens igényeihez vannak szabva, így akár módosíthatóak is az igényeknek megfelelően.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Január 20. 06:49, vasárnap | Helyi

Heti horoszkóp január 21-től

Nézzük, mit ígérnek a csillagok:

2019. Január 20. 06:41, vasárnap | Helyi

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 3. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2019. Január 19. 09:05, szombat | Helyi

Új gépek szolgálatban

Két új, Wisconsin típusú kisgéppel gyarapodott a Győr-Szol Zrt. járműflottája, amelyeket a januári havazásban már élesben is kipróbált a szolgáltató.

2019. Január 16. 12:05, szerda | Helyi

Nem csak a fejre kerülhet korona

Fogaink az idő múlásával tönkre mehetnek. Ehhez hozzájárulhatnak genetikai adottságok is, illetve az, ha az ember nem megfelelően, vagy nem rendszeresen ápolja a fogsorát.