Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2016. Október 14. 10:30, péntek | PR

Arany, ezüst, zöld karácsonyi képeslapok- ugye tudja, mit jelentenek?

Arany, ezüst, zöld karácsonyi képeslapok- ugye tudja, mit jelentenek?

A karácsonyi képeslap az év végi ünnepek elmaradhatatlan részét képezi. Társíthatjuk ajándék mellé néhány kedves szó kíséretében, de meglephetjük vele távol élő szeretteinket, sőt -

-üzleti partnereink számára is remek választásnak bizonyul.

A kérdés természetesen minden esetben az, hogy melyik a leginkább megfelelő szín és minta. A legfontosabb azt szem előtt tartani, hogy milyen kapcsolatban vagyunk a címzettel.

Magáncélra bátran válogassunk a humoros, személyes jellegű karácsonyi képeslap kínálatból, ám a céges image építésére legtöbbször a klasszikus, kihajtható, minőségi kivitelezésű karácsonyi képeslap bizonyul a legjobb választásnak. A hagyományos mintákkal kapcsolatban általában mindenki tudja, hogy mit szimbolizálnak, ám nem így van ez a színek terén. A csomagolópapírokról, karácsonyfadíszekről és persze a karácsonyi képeslapokról visszaköszönő arany, ezüst és zöld színek szimbolikájának igyekszünk most utánajárni.

Dicsőség és vallási vonatkozás a karácsonyi képeslap színvilágában

Képeslapokon gyakran találkozni az arany színnel, amely alapvetően a napfényre, az isteni hatalomra, a halhatatlanságra és a dicsőségre hívja fel a figyelmet. A kereszténységben, az ikonfestészetben is előkerül a szín, s így leginkább vallási jellege miatt kap helyet az ünnepek környékén különféle megjelenési formákban. A szín utal a csillagokra és ezzel együtt arra a fényre, mely egykor a betlehemi jászolhoz mutatta az utat. Előkerül a fényes árnyalat annak kapcsán is, hogy a napkeleti bölcsek aranyat ajándékoztak Jézusnak, s ezáltal az arany lett az ajándékozás jelképe is. Nem véletlen, hogy szinte nincs is olyan csomagolópapír, karácsonyfadísz vagy karácsonyi képeslap, melyen ne kapna helyet az arany.

Nem ritka azonban, hogy helyette a hasonlóan fényes ezüstöt használják, ami némileg visszafogottabb árnyalatnak bizonyul. A vélemények eltérőek azt illetően, hogy melyik az elegánsabb. Vannak, akik az aranyat túl hivalkodónak tartják, mások számára az ezüst bizonyul túlságosan ridegnek. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a mediterrán országokban főként az ezüst a népszerű, például Skandináviában pedig egyértelműen az arany sárgás árnyalatai az elterjedtek az ünnepek környékén.

Zöld pirossal kombinálva

A legtöbb karácsonyi dekorációban találkozhatunk a zöld és a piros társításával, de ez karácsonyi képeslap fajtákról is rendszeresen visszaköszön. A piros Krisztus vérét és halálát szimbolizálja, de utal Ádám és Éva bűnével összefüggésben a tudás almájára, valamint a paradicsomba való visszatérésre is. A zöld alapvetően a remény, a boldogság, és a tavasz jelképeként számon tartott, de ha karácsony környékén pirossal kombináljuk, akkor az egyértelműen Jézus feltámadását szimbolizálja. Nem véletlen, hogy ez a társítás számos karácsonyi képeslap színösszeállításában helyet kap.

Az aktuális trendeket szem előtt tartva viszont már nem mondhatjuk egyértelműen, hogy csak a klasszikus színek kapnak helyet az otthonokban vagy a karácsonyi képeslap típusokon. A manapság divatos lila, kék, fehér, vagy akár a vöröses-barnás kombinációk is mind többször szerepelnek csomagolópapírokon, dekorációkon, karácsonyfadíszeken, girlandokon és karácsonyi képeslapokon.

Azt döntse el mindenki maga, hogy ezek miként kapcsolódnak az ünnep szimbolikájához, vagy mennyiben igyekeznek inkább a kereskedelmi igényeket szolgálni. Az év végi hetekhez közeledve azonban érdemes minél korábban elgondolkodni a szükséges eszközök, díszek, ajándékok és képeslapok beszerzésén, hiszen ezzel elkerülhetjük a tömeget és persze a kapkodást. Ha időben felkészülünk a karácsonyra, úgy az előtte való két-három hétben már ténylegesen is arra tudunk koncentrálni, amiről valóban szólnia kellene az ünnepnek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 09:09, szerda | PR

5 kerti dekorációs ötlet maximalistáknak

A jó idő megérkezése egyre többünket hajt ki a szabadba. A tavasz remek lehetőséget nyújt ahhoz, hogy új életet leheljünk a tél során elhanyagolt kertünkbe.

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 28. 08:20, csütörtök | PR

Cégmódosítás – változás az üzleti környezetben

Az üzleti környezet folyamatosan változik, és a vállalatoknak alkalmazkodniuk kell ezekhez a változásokhoz.

2024. Március 26. 08:17, kedd | PR

A szellemi alkotások kiaknázatlan értékek egy vállalkozásban

Dubaiban a kedvező pénzügyi feltételek mellett az iszlám jogrend is maximális védelmet nyújt