Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2018. Január 23. 06:30, kedd | Helyi

Átadták a Győr Közművelődéséért, valamint a Győr Művészetéért díjakat

Átadták a Győr Közművelődéséért, valamint a Győr Művészetéért díjakat

A Magyar Kultúra Napján, hétfőn adták át a Richter Teremben a Győr Közművelődéséért, valamint a Győr Művészetéért díjakat.

„A magyar kultúra olyan közös nevező, amely bármely különbözőség és nézetkülönbség ellenére összeköt minket. A közös kultúra tesz minket nemzetté, ezért fontos, hogy azt nap mint nap megéljük” – hangsúlyozta dr. Somogyi Tivadar alpolgármester az ünnepségen.

„A hagyományt nem ápolni kell, hisz nem beteg. Nem őrizni kell, mert nem rab. Hagyományaink csak akkor maradhatnak meg, ha megéljük őket!” – ezzel a Sebő Ferenc-idézettel kezdte ünnepi beszédét dr. Somogyi Tivadar alpolgármester a díjátadó előtt. A Kossuth-díjas énekes, népzenész, népzenekutató a hazai hangszeres népzenei és táncházmozgalom egyik elindítója volt. Az alpolgármester szerint személye jó példa a magyar kultúra iránti elkötelezettségnek, szavai pedig a magyar kultúra fennmaradásának legfontosabb elemét ragadják meg: kultúránkra, hagyományainkra ne mint muzeális értékre tekintsünk, hanem úgy, mint mindennapjaink részére, gondolkodásunk alapegységére.

„Mi, magyarok szerencsések vagyunk, hiszen gazdag történelmünk és kultúránk olyan alapot biztosít, amely szilárd támpontokat ad jelenkori eligazodásunkhoz is. Győriként szintén szerencsés a helyzetünk, hiszen városunk fontos építőeleme kultúránknak. Történelmi múltja, épített és természeti környezete, műemlékei – amelyből a harmadik legtöbb a mi városunkban van – világi és szakrális emlékeink, értékes hagyományaink mellett számos, a kultúránk alakításban fontos szerepet játszó egyéniséget adott Győr. Városunk nem csak a múltban, hanem ma is fontos bástyája a magyar kultúrának” – fejtette ki dr. Somogyi Tivadar és az idézetre visszautalva hozzátette, a győri önkormányzat az éves kulturális programkínálatával is azt ösztönzi, hogy éljük meg kultúránkat. „Fesztiváljaink, nagyrendezvényeink ahhoz segítik hozzá a győrieket és a hozzánk érkezőket, hogy ezeket az értékes hagyományokat, kulturális egyediségeket maguk is megéljék.”

Felidézte, Győr pályázik a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa címre, hiszen azok az értékek, amiket városunk képes adni, nem csak hazánkban, de Európában is érdekesek és hasznosak. Tavaly, az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál alatt már bebizonyosodott, hogy az európai fiatalok számára vonzó a győri kínálat, s szeretnék, ha ezeket még szélesebb körben megismerhetné a kontinens. „Persze mi a pályázat sikerétől függetlenül is azon dolgozunk, hogy kultúránk értékeit, hagyományainkat ne pusztán ápoljuk és őrizzük, hanem megéljük. A magyar kultúra ugyanis olyan közös nevező, amely bármely különbözőség és nézetkülönbség ellenére összeköt minket. A közös kultúra tesz minket nemzetté, ezért fontos, hogy azt nap mint nap megéljük” – zárta szavait az alpolgármester.

Győr kultúrájáért sokan tevékenykednek nap mint nap. A hagyományok szerint ezen a napon adják át a Győr Közművelődéséért és a Győr Művészetéért Díjakat. Utóbbival ismerték el a Győri Alkotók Napóra Egyesületét, melynek vezetője Kónya Jánosné nyugdíjas tanár és képzőművész. A méltatásban elhangzott, az elmúlt évek alatt az egyesület tervei sorra valósultak meg: képzőművészeti és irodalmi alkotások, gyönyörű kiadványok, meghitt és izgalmas kiállítások, könyvbemutatók sora kötődik a nevükhöz. Az egyesület tagjai különböző korosztályú és foglalkozású alkotók, akik mélyen elkötelezettek városunk iránt. Műveikben az emberi lét szépségét, a valódi erkölcsi értékeket képviselik, alkotásaikat az optimizmus hangulata hatja át.

Szintén Győr Művészetéért díjat vehetett át Ujvári Janka, aki 1997-ben szerződött a Vaskakas Bábszínházhoz, melynek 2017-ig, visszavonulásáig művészeti vezetője volt. Munkásságát 2003-ban Jászai Mari-díjjal ismerték el.

Szerepei és elismerései a Vaskakashoz kötik.Magyarország számos bábszínházában is sikerrel rendezett, öregbítve városunk hírnevét.

Ujvári Janka nemcsak művészeti munkájával, de szervezőként is sok feladatot vállalt: a Vaskakas Fesztivál, majd az abból kisarjadt, mára Magyarország legnagyobb gyermekfesztiváljává lett Győrkőcfesztivál művészeti programjainak koordinátoraként egyfelől a nézők megelégedésére dolgozott, másfelől elérte, hogy a Győrkőcfesztiválon fellépni mára művészi rangot is jelent.

A Győr Közművelődéséért díjat Varga Gyula történelem szakos tanár, népművelő, közművelődési szakember vehette át, aki több mint három évtizedes, kimagasló munkájával kötődik Győr kulturális közigazgatásának szervezéséhez. Szakmai gyakorlata, „kulturális lokálpatriotizmusa” és a város művelődésügye iránti elkötelezettségének köszönhetően 1996 óta a győri Polgármesteri Hivatal meghatározó személyisége. Laudációjában elhangzott, munkáját mindenkor megbízható precízség, pontosság, az általa megvalósított feladatokat szervezési, tartalmi és művészeti igényesség jellemzi.

Varga Gyula munkája során közigazgatási ismereteivel eredményesen segítette az önkormányzati kulturális közszolgáltatások színvonalas ellátását, hozzájárulva a Győr történelmi múltjában rejlő kulturális értékek megőrzéséhez, átörökítéséhez. Neve szinte összeforrt a Kulturális Osztályéval.

Városunk vezetése köszönete kifejezéseként a tavalyi évtől – hagyományt teremtő céllal – elismerésben részesíti az önkormányzat kulturális intézményeiben kiemelkedő színvonalú munkát végző munkatársakat. Idén Bognár Tibor, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum múzeumi mediátora; Borbély Tamás János, Győr Megyei Jogú Város Levéltárának levéltárosa; Csáki Károlyné, az Újvárosi Művelődési Ház technikai alkalmazottja; Herczig János, a Generációk Háza Művelődési Központ gondnok-technikusa; Kelemen Jánosné, a Ménfőcsanak-Gyirmóti Művelődési Központ gazdasági ügyintézője; Koczor Ágnes, a Győri Művészeti, Fesztivál- és Művelődési Központ igazgatóhelyettese; Molnár Tibor klarinétművész, a Győri Filharmonikus Zenekar első klarinétosa; Páros Zsolt, a Nemzeti Színház színpadmestere; Szabó Judit, a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér olvasószolgálati osztályvezetője; Takács Katalin, a Győri Balett gazdasági ügyintézője; Tarabiahné Kovács Etelka, a Molnár Vid Bertalan Művelődési Központ közművelődési szakembere; Tóth András, a Kulturális Pénzügyi-Gazdasági Szolgáltató Központ gazdasági főelőadója; valamint Varga Anita, a Vaskakas Bábszínház szervezésvezetője részesültek elismerésben.

Szerző: Z. A.

Forrás: gyorplusz.hu

Fotók: Marcali Gábor

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 09:13, péntek | Helyi

Családbarát kórházi osztály a győri Petzben – rangos díjat nyertek

Az egyik osztályon akár hónapokat is eltöltenek a páciensek, szinte családtagokká válnak a páciensek, hozzátartozók és a dolgozók.

2024. Április 19. 08:14, péntek | Helyi

Kevesebb ideig élünk, mint az uniós átlag

Több mint kétszer olyan fontos a szerepe az életmódunknak egészségi állapotunk meghatározásában, mint az egészségügyi ellátórendszernek.

2024. Április 19. 07:14, péntek | Helyi

Bokatörő csomagautomata a Jereváni úton

Március 8-án nyitott meg a Jereváni úton a megújult élelmiszerbolt, a bejárat mellett a nyitással közel egy időben a GLS csomagpontot helyezett el. A képeket nézve azonban valami nagyon nem oké.

2024. Április 18. 09:15, csütörtök | Helyi

Igenis hatékonyan lehet otthon dolgozni – Home office-t és magas béreket akarnak a mai fiatalok

Modern munkakörülmények, versenyképes bérek, otthoni munkavégzés lehetősége – sorolta a Győri Hírek kérdésére Zentai Effi, a győri Széchenyi István Egyetem karrier-szakreferense