Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2015. Május 04. 12:00, hétfő | Bulvár

Azok a boldog szép napok - a magyar könnyűzene viharos évtizedei

Azok a boldog szép napok - a magyar könnyűzene viharos évtizedei

Az 1956-os forradalommal egy időben jelent meg a könnyűzene Magyarországon. A fiatal műfaj tömeghatását kezdetben lebecsülte a Kádár-rendszer, azonban a diktatúra hamar kiterjesztette rá befolyását…

… a Rádió Orient műsorában Vass Norbert és Csatári Bence történészek mutatták be a Cseh Tamás Program keretében folyó magyar könnyűzenei örökségkutatás eredményeit.

A 2014 májusában indult Cseh Tamás Program a jelen, a jövő és a múlt könnyűzenéjét fogja össze. A 8 alprogrammal bíró kezdeményezés az induló zenei tehetségek felvételekhez és koncertekhez segítése mellett a vidéki klubokat, a magyar könnyűzene exportját, valamint a zenei menedzsmentképzést támogatja. A program a művészek felkarolása mellett a múlt könnyűzenei örökségének feltárásán is dolgozik. „A könnyűzene a kultúra szerves része, a társadalom jelentős rétegeit mozgatja meg” – emelte ki a Rádió Orienten a könnyűzene kutatásának fontosságát Vass Norbert történész.

Interaktív magyar könnyűzenei múzeum

Könnyűzenei örökségünk tárgyi és szellemi örökségének feltárása a fotók, videók, plakátok és belépők összegyűjtése mellett a zenészek és a Kádár-kori döntéshozók meginterjúvolásával zajlik. Vass kiemelte, ezzel jelzik az akadémiai stúdium felé a könnyűzene kutatásának fontosságát. „A könnyűzene a szociálpszichológia és a gender studies felől is megközelíthető. Kutatásunk egy kéznyújtás az akadémiai világ felé” – hozzátette, a múzeumi archív munka a jövőben egy interaktív, magyar könnyűzenei múzeum kialakításában csúcsosodhat ki.

A magyar könnyűzene kezdeteinek feltárása az Azok a régi csibészek című poptörténeti talk show-knak köszönhetően a közönség bevonásával zajlik. Csatári Bence elmondta, márciusban Boros Lajos és Trunkos András, míg áprilisban Nagy Feró és Németh Alajos idézte fel koncertekkel, a könnyűzenéről határozó döntéshozókkal, a nyolcvanas évekkel kapcsolatos emlékeit.

A magyar könnyűzene kezdetei

A magyar könnyűzene kialakulásának időpontja vitatott, mivel sokan már az Osztrák-Magyar Monarchia kori operettet, a magyar nótát és a cigányzenét is ide sorolandónak tekintik. Csatári rámutatott, a kezdő időpontnak mégis 1956 tekinthető, amikor Martiny Lajos elkészítette az első magyar rock and roll számot, illetve Kovácsi Aladár gitárvirtuóz is ekkor rögzítette felvételét.

A korlátok és a tiltás évtizedei

„A politikai vezetés eleinte nem tekintette nagy horderejűnek a könnyűzene megjelenését Magyarországon. A popműfajokat először Szirmai István és Aczél György irányította” – mondta Csatári, aki hangsúlyozta azt is, hogy a rendszer lassan reagált a könnyűzenére. A történész kiemelte, a kapacitás szűkössége, valamint egy nagy hanglemezgyár hiánya miatt sok esetben a nem tiltott táncdalénekesek is kimaradtak a lemezgyártásból.

A Kádár-korszak éveiben a lemezkiadás Erdős Péter „popcézár” kezeibe került. A megosztó, börtönt is megjárt személyiség 1968-tól vette át a hanglemezgyártó vállalat vezetését. Csatári kiemelte, nem titulusa, hanem személyisége és klientúrája határozta meg hatalmát. „Erdős a Sajtó és Propaganda Osztály vezetője és a Profil márkamenedzsere volt. Hatalma 1983-ig egyedülálló volt a könnyűzene területén. Emellett Barna Andrásné és Bors Jenő befolyása és lobbi tevékenysége volt jelentős” – Vass Norbert hozzátette, a diktatúra könnyűzene elleni magatartása összekapcsolódott az ifjúságvédelemmel.

A zenészeknek vizsgát kellett tenniük az Országos Rendező Iroda (ORI) zsűrije előtt. A politikai értelemben vett vizsgáztatás során 200 számos repertoárt kellett vinni, illetve azokból az ítészek előtt néhányat játszani. A vizsga megszerzését követően az ORI szervezte az országos koncertturnékat, azonban a 'rendszer slendriánsága miatt' a zenészek önálló fellépésekkel is bírtak. A zenészek nagyon kevés bevételt kaptak a fellépésekből, az akkori Kulturális Alap gazdagodott meg a turnékból.

A punk korszak és az enyhülés

A hazai gyártás fejletlensége miatt a könnyűzene beszerzése számos akadályba ütközött. Vass elmondta, a '70-es és '80-as években az igazán aktuálisnak számító hanglemezek fő forrása Jugoszlávia volt. „Sokan csempészték át a liberálisabb bakelitgyártó ország termékeit, majd a Kiskörút kapualjaiban zugárusok árulták azokat” – a Dorogi Hanglemezgyár 1976-os létrehozásával megváltoztak a körülmények, 1977-től folyamatosan, a korábban tiltott zenekarok is lemezekkel jelentkeztek.

A punk irányzat magyarországi megjelenésével az 1970-es évek végén új korszak kezdődött. A Spions által képviselt art punk hamar elterjedt, erre épült a későbbiekben többek között az Európa Kiadó, a Balaton és a Bizottság zenei világa. A 'melós negyedek fiataljai' ezzel ellentétben egy másik, a punk életérzéshez közelebb álló vonulatot választottak maguknak. A barkácsolt hangszerekkel játszott 'proli vagy panel punk lehetőséget kínált az iskolai sikertelenség és a sérült családmodellek kapcsán felmerült frusztráció levezetéséhez' – idézte fel Vass.

Ebbe az áramlatba illeszkedett a Beatrice. Csatári Bence rámutatott, a zenekar 1970-ben női bandaként indult, majd Nagy Feró beházasodásával nyerte el igazi hangját. „A Beatrice saját bevallása szerint sem tudta, hogy mi az a punk. A disco és punk számok mellett progresszív rockos dalokat is játszott, majd 1977-től a rendszer egyik legnagyobb kritikusa és ellensége vált belőle. A Beatrice volt a korszak legfeketébb fekete báránya.”

A rendszerváltozás új világa

„A rendszerváltozással számos lázadó zenekar alól kifogyott a talaj, Petri György szavaival élve, elvették a játékszerüket” – Vass Norbert rámutatott, az új, üres térbe nem mindenki tudta átmenteni zenei tőkéjét. A történész kiemelte, számos zenekar tematizálta a politikai váltást: az Auróra Viszlát Iván, míg a Pa-dö-dö Bye bye Szása című dala is a korszakhatárt énekelte meg.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: könnyűzene, zene

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.