Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2016. Szeptember 24. 00:00, szombat | Helyi
Forrás: Győr Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal

„Beszélgető hálózat” Győrben - Csatlakozzon ÖN is!

„Beszélgető hálózat” Győrben - Csatlakozzon ÖN is!

WHO-s indikátorok alapján, 2006-ban készült el Győrben az első Idősek egészségképe, amelynek része volt az 50 év feletti városi lakosság reprezentatív mintáján végzett kérdőíves felmérés.

Eszerint a megkérdezettek 49%-a enyhe depresszióval küzd, 5,9% középsúlyos és 1,9% súlyos depressziós tüneteket mutat. Védő tényező, ha családtagokkal él együtt valaki. Ugyanakkor a felmérés adatai szerint minden negyedik megkérdezett lakik egyedül, a 80 év felettieknek pedig 43% él magányosan.
A megkérdezett, 50 év feletti lakosok 23%-a vállalna önkéntes munkát a felmérés szerint.
Ezért született meg 2008-ban az un. „Beszélgető hálózat” ötlete, ahol nyugdíjasok vállalnak önkéntes munkát, hogy hetente egy alkalommal felkeresnek egy magányos, idős embert egy kis társalgásra.
Az önkénteseket kezdetben a győri idősügyi civil szervezetek toborozták Győrben. Később a helyi média segítségét is igénybe vettük, hogy olyanok is bekapcsolódhassanak, akik nincsenek az idősügyi civil szervezetek látókörében, hiszen az ő számukra talán még nagyobb hozadéka lehet egy önkéntes hálózatban való részvételnek. Az önkéntesek a jelentkezés után egy 4x4 órás tréningen vesznek részt, Frank Ágnes és Fodor Dénes szakpszichológusok vezetésével.
A tréning a segítő beszélgetés alapvető ismereteit tartalmazza, készségeinek gyakorlását teszi lehetővé, az időskor sajátosságainak figyelembe vételével.
2009 februárjában, az első, 4x4 órás képzésen 18 fő vett részt, akik közül 16-an végezték az önkéntes munkát.
A második képzésre 2010 novemberében került sor, ahol 16 főből 11-en végeztek.
Időszakonként szupervízióval segítetjük a hálózatban résztvevők tevékenységét.
2011 végén a médiában is meghirdettük a képzés lehetőségét. Az érdeklődők száma alapján két tréninget is indítottunk, egy 19 és egy 18 fős csoporttal. 2012-ben 17 és 15 fő, 2014-ben 16, 2015-ben pedig 14 önkéntes vett részt tréningen és kapcsolódott be a hálózat munkájába.
A képzés költségeit az Idősügyi Tanács saját pénzügyi keretéből biztosítja, amelyet Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata biztosít az éves költségvetésében.
Az Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény Gondozási Központjai révén közreműködik a magányos emberek felkutatásában és a segítők első alkalommal történő bemutatásában, mivel az idős emberek bizalmatlanok, és fontos is, hogy óvatosak legyenek, ha idegen keresi fel őket a lakásukon.
A képzés után az önkéntesek Borkai Zsolt, Győr Megyei Jogú Város polgármestere, a Győr Városi Idősügyi Tanács elnöke által aláírt megbízólevelet kapnak.
Évente az Idősügyi Tanács ülésén és közgyűlésen számolunk be a tapasztalatokról.
Egy segítő általában egy főt látogat hetente egyszer, átlagosan egy-két órában, néhányan vállaltak két személyt, illetve van, aki a kórházba jár, beteghez.
2012 szeptemberétől a „Beszélgető hálózatban” résztvevők számára, az ő igényük alapján, havi rendszerességgel találkozási lehetőséget biztosítunk a Generációk Házában. Ezek a találkozások alkalmat nyújtanak arra, hogy saját problémáikat megosszák egymással, és egyben továbbképzési és feltöltődési lehetőséget is biztosítanak számukra.
Az időseknek idősek által nyújtott önkéntes segítség nemcsak annak jelent sokat, akit látogatnak, hanem a segítőnek is. Ezt bizonyítja egy róluk szóló kutatás, amelyben legfőbb motivációikat a következőkben összegezték: jó érzés segíteni, közösséghez tartozni, átérzik a magányosok helyzetét és hasznosan töltik a szabadidejüket. Mivel az önkéntesek 60 %-a maga is egyedül él, ezért az ő magányuk oldását is jelenti ez a kezdeményezés.
Ez a hiánypótló, önkéntes munka a magányos, idős, gyakran mozgásukban is már korlátozott emberek számára törődést jelent, amely mentális egészségük fenntartását segíti elő, másrészt a segítő hasznosnak és értékesnek érezheti magát, hozzájárul nyitottságának, szellemi frissességének és fizikai egészségének megőrzéséhez.
A tapasztalatok alapján igény van a szolgáltatásra, ezért 2016 évben tovább folytatódik a tevékenység. A mintegy 80 főből, aki végzett, 25-30 fő aktív az önkéntes tevékenységben és jár el a havi találkozási és továbbképzési alkalmakra. A hálózat tagjai esetében, a korosztályi sajátosságokból adódóan merülnek fel egészségi problémák, vagy családtag betegsége, halála, ami miatt változik a résztvevők száma. Ezért a hálózat működésének segítése mellett, évről évre újabb képzési lehetőséget hirdetünk meg az Idősügyi Tanács támogatásával.
Tapasztalatainkról az ország különböző részeiből mutatkozik érdeklődés. Áprilisban a Hegyvidéki Szociális Központból tett látogatást Győrben egy 20 fős delegáció, szeptemberben Pécsett, októberben Budapest XII. kerületben, az Önkéntesség Világnapja alkalmából rendezett konferencián hangzik majd el előadás a győri jó gyakorlatról.

Felhívás Beszélgető Hálózatban való részvételre


Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata idős önkéntesek jelentkezését várja, akik szívesen vállalnának heti egy alkalommal beszélgetést egy magányos, idős embernél.

A jelentkezés feltétele: legalább középfokú iskolai végzettség; felső korhatár: 70 év

A jelentkezés határideje: 2016. szeptember 20.

A jelentkezés módja: rövid motivációs levél, amely tartalmazza a jelentkező legfőbb személyi adatait, elérhetőségeit (név, lakcím, telefonszám, e-mail cím – ha van) és rövid indoklást, hogy miért kíván részt venni a hálózatban.

A motivációs leveleket az alábbi címre várják:
Győr Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal
Humánpolitikai Főosztály WHO Egészséges Városok Programiroda
9021 Győr, Honvéd liget 1.

A jelentkezők az önkéntes munka végzése előtt egy 4x4 órás, segítő beszélgetésre felkészítő képzésen vesznek részt.
A képzés trénerei: Frank Ágnes és Fodor Dénes klinikai szakpszichológusok

A képzés időpontjai:
2016. szeptember 29., október 6., 13., 20. (csütörtök délelőttönként)
Időtartama alkalmanként: 9.00-13.00
Helye: Népegészségügyi Hivatal földszinti tanácsterem
9024 Győr, Jósika u. 16.

A képzésre azon idős emberek jelentkezését várják, akik úgy szeretnék aktívan tölteni nyugdíjas éveiket, hogy azzal másoknak is hasznára legyenek!


Információ:
Győr Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal
Humánpolitikai Főosztály WHO Egészséges Városok Programiroda
Tel: 96 500 555; 20 920 5226
E-mail: who@gyor-ph.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 09:16, csütörtök | Helyi

Egy lépésre a bajnoki döntőtől a Serco Uni-Győr

Győzelemmel kezdte az elődöntőt a Serco-Uni Győr a női kosárlabda bajnokságban. Cziczás László csapatától így már csak egy lépésre a bajnoki döntő.

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Navracsics Tibor: Átlagon felül teljesít a gazdaság térségünkben

Átlagon felül teljesít a nemzeti össztermék előállításában Győr-Moson-Sopron vármegye – erről a területfejlesztési miniszter beszélt Győrben.

2024. Április 25. 07:15, csütörtök | Helyi

Brutális mennyiségű fegyverre bukkantak a rendőrök

Egy kisebb háborút is meg lehetett volna vívni azzal a fegyverarzenállal, amelyet két rajkai ingatlanban találtak a nyomozók.

2024. Április 24. 11:11, szerda | Helyi

Ez gyors volt! – Már meg is javították a Jereváni úti bokatörő csomagautomatát

Közel egyméteresre bővült az automata előtti terület, nem kell tartani balesettől.