Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2015. Július 24. 10:00, péntek | Bulvár
Forrás: MTI

Betiltották a náci rendszámokat az osztrákok

Betiltották a náci rendszámokat az osztrákok

Betiltották a náci szám- és betűkódokat az osztrák egyedi rendszámokon egy csütörtökön életbe lépett rendelet szerint.

A tiltott kombinációk listáját az ausztriai Mauthausen Bizottság állította össze, a szervezet a mauthauseni koncentrációs tábor túlélőinek és áldozatainak emléket állító testület.

A bizottság felsorolásában több mint harminc szám- és betűvariációból álló kombináció szerepel. A testület feladata lesz a jövőben, hogy állandóan frissítse a most kiadott listát.

A csütörtökön életbe lépett rendeletet a gépkocsik használatáról szóló törvény júniusi módosítása tette lehetővé.

Idáig csak a nevetséges vagy a meghökkentő kombinációkat volt tilos használni az egyedi rendszámtáblákon, ám csütörtöktől tilos az olyan számkombinációk választása is, mint a 18-as, ami Adolf Hitler monogramjára, vagyis az abc első és nyolcadik betűjére utal, valamint a 88-as, amely a Heil Hitler köszöntésre. Továbbá nem szabad a nemzetiszocialista pártra utaló NSDAP vagy az Adolf Hitler kezdőbetűit tartalmazó AH vagy az SS betűkombinációkat sem használni. Tiltják még a Német Birodalomra vonatkozó 74-es és a Vér és becsületre utaló 28-as szám használatát.

Nemcsak a náci múltat idéző kódok használatát tiltották meg az egyedi rendszámtáblákon, hanem az IS és ISIS betűjel - az Iszlám Állam nevű terrorszervezet angol nyelvű rövidítése - használatát is.

Alois Stöger közlekedésügyi miniszter közleményben kiemelte: szélsőjobboldali gondolatoknak nincsen helyük az osztrák társadalomban.

Az osztrák közszolgálati rádió (Ö1) tájékoztatása szerint a rendelet csak az újonnan kiadott rendszámokra érvényes, már kiadott rendszámtáblákon szerepelhetnek a betű- és számkombinációk. Az egyedi rendszámok érvényessége 15 év, ennek letelte után újból igényelni ezeket.

Jelenleg csaknem fél millió osztrák állampolgár rendelkezik egyedi rendszámtáblával.

Címkék: ausztria, rendszám

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.