Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2018. Február 12. 07:45, hétfő | Helyi

Bírósági tárgyalás a Kisfaludy Teremben

Bírósági tárgyalás a Kisfaludy Teremben

Agatha Christie: A vád tanúja című krimijét mutatták be szombaton este a Győri Nemzeti Színház Kisfaludy Termében.

„A világ egyik leghíresebb bűnügyi története amolyan "tárgyalótermi krimi". Egy gazdag asszony meggyilkolása, illetve az utána következő bírósági tárgyalás a témája. A mesterien alkalmazott sok csavar következtében nehéz eldönteni, hogy a vádlott bűnös vagy sem. A mű népszerűségét fokozta az 1957-ben bemutatott legendás film.” – írja Egressy Zoltán ajánlójában.
Simon Kornél rendezésében egy olyan darab került színpadra, ami végig leköti a nézők figyelmét, fordulatokban gazdag, de a humor sem hiányzik belőle.
A Kisfaludy Terem légköre, még közelebb hozza a művészek hiteles játékát, magával ragadja a nézőt.
A történet sokak számára jól ismert. „ A neves ügyvédet, Sir Wilfridet felkeresi Leonard Vole, egy szimpatikus fiatalember, akit egy gazdag asszony, Emily French meggyilkolásával vádolnak. A bizonyítékok a bűnössége mellett szólnak, csupán felesége tanúvallomása szolgálhat segítségül. A tárgyaláson azonban a feleség a vád tanújaként lép az emelvényre…”
Folyamatosan fokozódik a feszültség az előadásban. Szina Kinga (Christine Vole), a hideg, érzelem nélküli, számítónak tűnő asszony szerepében parádés alakítást nyújt, több karaktert is megmutatva. Mindent elhiszünk neki a nézőtéren.

Kovács Gergely (Leonard Vole) nagyszerűen alakítja szerepét, a szimpatikus, esetlen és naiv figurát.

Fotó: Cincérfotó/ Győri Nemzeti Színház Facebook

Csankó Zoltán, a darab főszereplőjeként végig színpadon van. Elgondolkoztató, hogy milyen hatalmas munka és szakmai alázat rejlik a színpadi játék mögött. Igazi színművészetet nyújt a tőle megszokott magas színvonalon.
Csankó Zoltán (Sir Wilfrid Robarts ügyvéd) és Ungvári István (Mr. Myers, ügyész) szenvedélyes tárgyalótermi szópárbaja meghatározó jelenete a történetnek. A jogi csűrcsavarok használata, a szakmai féltékenység megjelenítése és a per végső kimeneteléért vívott harc igazi tárgyalótermi hangulatba sodorja a nézőket. Játékuk meggyőző, csak az előadás után gondolja át a néző, hogy milyen hatalmas koncentrációt igényel ez a lendületes együttjátszás.
Az előadás további szereplői is a maximumot nyújtják: Maszlay István, Posonyi Takács László, Töreky Zsuzsa, Szikra József, Török András, Koppány Zoltán, Sík Frida, Pörneczi Attila.
További szerepekben: Homlok Bertalan s.h., Nagy Johanna, Kszel Attila, Vlasich Máté s.h., jegyzőkönyvvezető és az esküdtek: Hegedűs Ildikó, Somogyi István s.h., Fél János, Fodor Károly, Lukács Ferenc, Pusker Miklós.
Nagyszerű előadás, mindenkinek ajánlom.

A bemutatót megtekintette Csankó Tamás, Csankó Zoltán fia is. Őt kérdeztem az előadásról.

"Egy újabb bemutató, egy újabb felejthetetlen élmény. Nem tudnám megszámolni, hogy a szombat esti, „A vád tanúja” című előadás hányadik volt a sorban, hiszen gyerekkorom óta – kevés kivételtől eltekintve – láttam apukám valamennyi fellépését.
„A király beszéde” című darabban nyújtott bravúros alakítása után, Sir Wilfrid Robarts, ügyvéd szerepében ismét olyan képességeit csillogtatta meg, ami büszkeséggel töltött el. Csak olyan ember tud ilyen elképesztő szövegmennyiséget megtanulni, aki szakmai alázattal tekint a hivatására.
Apukám nagyon precíz és lelkiismeretes ember. A színpadi próbákra már úgy szeret menni, hogy birtokában van a szövegtudás, így időben tud elkezdeni koncentrálni magára a játékra, a karaktere megformálására. Olykor én is segítek neki a szövegtanulásban, erre jó alkalom például, amikor együtt utazunk vonattal. Én mondom a végszót és mindig javítom a hibáit, ugyanis fontosnak tartja, hogy szóról szóra, pontosan tudja az adott szöveget. Igyekszik hiteles és színes karaktereket formálni. Rengeteg energiát fektet az olyan apróságokba, amelyekkel egy kis humort tud csempészni az előadásba, a néző számára szórakoztató pillanatokat szerezve. Ezekből „A vád tanúja” című darabban is láthatunk szép számmal (pl. ügyetlenkedés a cukrokkal). Az ehhez hasonló, humoros ötletek közül nagyon sok a saját találmánya. A rendezővel egyeztetve mindig igyekszik belevinni a kreativitását a darabokba. Az életből merít ihletet és ettől lesznek a karakterei nagyon valósak.
Előadások után a büfében mindig sokat beszélgetünk a darabról. Úgy gondolom, hogy ad a véleményemre, meglátásaimra. Én is egy néző vagyok a sok közül, aki esetleg laikusként más szemszögből világíthat rá bizonyos dolgokra. Boldogsággal tölt el, hogy ismét láthattam színpadon és ezúton is még nagyon sok sikeres fellépést kívánok neki. Nekünk, nézőknek pedig további hasonló, felejthetetlen élményeket." - meséli Tamás.

Azt is elárulta, hogy külföldi munkáját befejezte, így több ideje jut arra, hogy édesapját megnézze szerepeiben.

Fotó: Nyulászi Zsolt - Csankó Tamás engedélyével

Írta: Csobay Dániel

Forrás: gyoriszalon.huhttp://www.gyoriszalon.hu/news/10622/66/

Főkép: Cincérfotó/ Győri Nemzeti Színház Facebook

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 09:14, szerda | Helyi

Nem kell maszkot hordani a győri kórházban

Enyhítenek a szabályokon.

2024. Április 17. 08:14, szerda | Helyi

Megnyerte az Andersen Ligát az Uni-Győr ETO HC

Története során először nyerte meg az Andersen Ligát az Uni Győri ETO HC jégkorong csapata.

2024. Április 17. 07:16, szerda | Helyi

Akár 50 ezer forintot is nyerhetnek az ügyesen rajzoló gyerekek

A természethűség nem elvárás, légy kreatív! – pályázatot hirdet a Szépművészeti Múzeum.

2024. Április 16. 09:13, kedd | Helyi

Megyei tűzkárok: családi ház, autó égett porrá, galambok vesztek oda

Közzétette a Katasztrófavédelem az első negyedév adatait. Számos tűzkár kis odafigyeléssel megelőzhető lett volna.