Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2017. November 10. 14:42, péntek | Külföld

Csoda történt az űrben

Csoda történt az űrben

A csillaghalál mára már ismert fogalommá vált mindenki számára, a kutatók pedig már kifejezetten jól ismerik, hogyan lesz a csillagokból szupernóva. Legalábbis egészen idáig azt hitték, hogy jól ismerik. De tévedtek.

Az eddigi több ezer megfigyelés alapján a szupernóvák a csillagok végső robbanásai, ezzel a folyamattal az égitestek végleg megsemmisülnek. Így tudták ezt eddig a kutatók.
hirdetés

Egy új, a Nature folyóiratban megjelent tanulmány szerint azonban csillagászok olyan égitestet találtak, amely az elmúlt 50 év alatt többször is – legalább ötször – felrobbant, és lett belőle szupernóva, költőien fogalmazva: többször is meghalt egymás után. Egyértelmű, hogy ez a felfedezés átírhatja a csillaghalálról kialakított képet – talált rá a 24.hu a W.M. Keck Observatory hírére.

Peter Nugent, a Lawrence Berkeley Nemzeti Laboratórium munkatársa és a kutatást végző csapat tagja azt mondja, hogy az objektum színképelemzése során jöttek rá a fentiekre. Bár az elemzés alapján az égitest egy hagyományos, hidrogénben gazdag robbanást produkált, szokatlanul lassan változott a fényereje. A 2014-ben azonosított szupernóva ugyanis az elhalványulása után ismét kivilágosodott. A szakértők ekkor az archivált megfigyeléseket vették elő. Az adatok elemzése felfedte, hogy 1954-ben ugyanazon a helyen kimutattak már egy szupernóvát. Magyarán a csillag valahogy túlélte a detonációt, és még párszor felrobbant.

A számítások alapján a robbanás egy minimum 50 naptömegű csillagnál történt. Könnyen elképzelhető, hogy az iPTF14hls a legnagyobb szupernóva, melyet valaha láttak.

Forrás: nlcafe.hu

Kép: mcse.hu - Magyar Csillagászati Egyesület

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).