Városlista
2018. február 24, szombat - Mátyás

Hírek

2017. Május 18. 13:14, csütörtök | Helyi

Dániában szeretnél tanulni? Erre számíts

Dániában szeretnél tanulni? Erre számíts

Két éve döntöttem el,hogy biztosan külföldön szeretnék továbbtanulni,miután elmentem az Educatio kiállítàsra.

Mindegyik egyetem standjához odamentem, de a végén döntenem kellett, hogy melyik ország tetszik a legjobban és melyik milyen előnyökkel jár.

Mindeféleképpen külföldön és angolul szerettem volna tanulni, de pontosan tudtam, hogy nem szeretnék felvenni diákhitelt. Az egyik ismerősöm ajánlotta Dániát, hiszen az Európai diákoknak ingyenes az oktatás, számos nagyszerű lehetőség van még ezen kívül. Rengeteg szak van angolul, nagyon magas az egyetemeken a színvonal és az állandó írásbel ivizsgák helyett, gyakorlati feladataink vannak.Itt teljesen máshogy épül fel az oktatási rendszer, hiszen Dániában az egyetem közben van egy meghatározott időszak mindenkinek, amikor egy három hónapos szakmai gyakorlaton kell résztvennie.

Szerintem ez hatalmas előny, hiszen így nem a diploma után kell keresni egy céget,ahol kipróbálhatod magad az adott területen és tapasztalatot szerezhetsz. Augusztus elején költöztem ki, hogy mindent elintézzek és ismerjek már, mire elkezdődik az egyetem a hónap végén.

Dániában egy sárga kártya nevezetű engedély kell ahhoz, hogy munkát tudj vállalni és ennek a lefolyási ideje nagyjából 2 hónap. Azután, hogy megérkezett a kártyám elkezdtem munkát keresni, amit az egyetem mellett lehet csinálni. Az iskolában találtam egy hirdetést, hogy olaszul beszélő diákot keresnek egy dán céghez részmunkaidőre. Rögtön jelentkeztem, örültem, hogy végre olyan munkát találtam, ami teljes mértékben kapcsolódik a tanulmányomhoz.

Kiderült, hogy van a cégnek magyar vonatkozása is, így, mind a magyar részen, mind az olasz részen tudok dolgozni. Itt tapasztaltam meg igazán, hogy mennyire lényeges, hogy minnél több nyelvet beszéljünk, milyen nagy előny, ha valaki több nyelven is beszél. Általában a diákok nagy része elmegy a dán nyelvtanfolyamra, ahol az Európai Unió tagjai 180 órát tanulhatnak ingyen.Az elején nagyon szokatlan volt a dán nyelv, nagyon nehezen tudtam kiejteni a szavakat, hiszen előtte semmi ilyen skandináv nyelvet nem tanultam.Ugyanakkor a nyelviskolában rengeteg beszédkészség-fejlesztő gyakorlatot csinálunk és a tanárok is nagyon készségesen segítenek, hogy minél könnyebben elsajátítsuk a dán nyelvet. Az egyetemi órákon legtöbbször négy fős tanulócsoportokban dolgozunk,amit a tanárok úgy állítottak össze, hogy ugyanolyan nemzetiségű diákok ne kerüljenek ugyanabba a csoportba.

Ezzel a technikával még inkább megismerjük egymás szokásait, módszereit és kultúráját. Mindenkinek ajánlom Dániát, aki ingyenesen szeretne tanulni egy sokszínű, barátságos és lehetőségekkel teli környezetben.

Radányi Lili

Ezek érdekelhetnek még

2018. Február 23. 12:00, péntek | Helyi

Győrben már a naplementét is tábla jelzi

Egyik ismerősöm osztotta meg a közösségi oldalon. Megosztom hát mindenkivel.

2018. Február 22. 17:26, csütörtök | Helyi

120 új munkahelyet kínál a győri Qualitative Production Zrt.

A magyar tulajdonú Qualitative Production Gépipari és Kereskedelmi Zrt. 6,2 milliárd forint beruházással bővíti győri fémmegmunkáló és összeszerelő üzemét, ezzel 120 új munkahelyet hoz létre.

2018. Február 21. 16:07, szerda | Helyi

Fókuszban a belvárosi üzletek

Ma délelőtt tartott tájékoztatót a győri Bevásárló Utcák Alapítvány, a Baross úti Látogatóközpont Mosoni-Duna termében.

2018. Február 21. 08:40, szerda | Helyi

Ma tartja akadémiai beszédét a győri balettdirektor

A Magyar Művészeti Akadémia székházában, 13 órától Kiss János Kossuth-díjas balettművész, koreográfus, érdemes művész, a Győri Balett igazgatójának és alapító tagjának beszámolóját hallgathatják meg az érdeklődők.