Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2018. Július 18. 18:07, szerda | Belföld
Forrás: mti

Egy év börtönre ítéltek egy kormánytisztviselőt megvesztegetni próbáló férfit

Egy év börtönre ítéltek egy kormánytisztviselőt megvesztegetni próbáló férfit

Egy év letöltendő börtönbüntetéssel sújtott a Szegedi Törvényszék szerdán egy férfit, aki egy kormánytisztviselőt próbált megvesztegetni azért, hogy arra nem jogosultak magyar útlevelet kaphassanak.

A bíróság hivatali vesztegetés bűntettében mondta ki bűnösnek a férfit.

A Kárpátaljáról származó, 64 éves, Budapesten lakó vádlott 2018. március 22-én Szegeden, egy bevásárlóközpontban találkozott a Csongrád Megyei Kormányhivatal egy kormánytisztviselőjével. A beszélgetés során a férfi azt mondta, hogy honosítási okiratok birtokában olyan külföldön élő, de magyar állampolgársággal rendelkező embereket akar magyar útlevélhez juttatni, akik arra nem jogosultak, nem értik és nem beszélik a magyar nyelvet. Hozzátette, hogy az érintetteket "néma" személyként kellene kezelni az útlevél igénylése során. A kormánytisztviselőnek ezért fejenként ezer eurót, majd az útlevélkérelem befogadása esetére további kétezer eurót ígért.

A kormánytisztviselő nem fogadta el az ajánlatot és a hatóságokhoz fordult. Kettejük beszélgetését a Nemzeti Védelmi Szolgálat rögzítette.

A férfi a bíróság előtt elismerte bűnösségét. A bűncselekmény elkövetése idején a vádlott ellen - hasonló ügyben - már több éve eljárás folyt felbujtóként elkövetett hivatali visszaélés bűntette miatt. A férfit időközben a Fővárosi Törvényszék másfél év - három évre felfüggesztett - szabadságvesztésre ítélte.

A vádlott és védője enyhítés érdekében jelentett be fellebbezést, az ítélet így nem jogerős.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.