Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2010. Április 16. 14:29, péntek | Belföld
Forrás: Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft

Elhasznált fénycsövek – A lakosság már keresi a gyűjtőpontokat

Elhasznált fénycsövek – A lakosság már keresi a gyűjtőpontokat

Évről évre nő hazánkban az elektromos és elektronikai hulladékok mennyisége, amelyek gyűjtését és újrahasznosítását ma már jogszabály írja elő. Ennek megfelelően folyamatosan nő a gyűjtőpontok száma, és a lakosság ez irányú é

A begyűjtést végző Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. örömmel tapasztalta, hogy a lakosság "vevő" a szelektív hulladékgyűjtés új formájára. Dr. Kovács Béla a vállalat divízióvezetője elmondta, noha Európához képest lemaradásaink vannak ezen a téren, némiképp számukra is meglepő az a növekvő igény, ami elsősorban a kiégett izzók elhelyezése iránt mutatkozik. Hazánkban ma már több mint 2500 olyan pont van, ahol az elhasznált elektromos berendezéseket visszaveszik, és számuk folyamatosan nő.

„A tavalyi év kiemelkedő eredménye és az idei év eddigi tapasztalatai alapján kijelenthetjük, hogy a lakosság már keresi a gyűjtőpontokat. Általánosságban elmondható, hogy az emberek fogékonyabbak lettek a környezetvédelem iránt, ami a mi tevékenységi területünkön is jól megmutatkozik. Itt ráadásul veszélyes hulladékról van szó, hiszen az elhasznált energiatakarékos lámpák és fénycsövek kis mennyiségben ugyan, de higanyt tartalmaznak ezért fontos, hogy ezeket a kijelölt gyűjtőkbe helyezzük. Míg a forgalomból kivont hagyományos 100 wattos égő tulajdonképpen egy volfrám szálból állt, addig az energiatakarékos kompakt fénycsövekben van elektronika, amely a lámpát működteti, valamint fénypor és higany is."- fogalmazott Dr. Kovács Béla.

A társaság az idei évben még nagyobb hangsúlyt kíván fektetni arra, hogy tudatosítsa az emberekben, a legegyszerűbb megoldás az, ha ezeket a termékeket visszaviszik azokba a boltokba, üzletekbe ahol új készüléket vásárolták.

A cég internetes oldalán a www.electro-coord.hu -n egyébként települése irányítószámának megadásával bárki megkeresheti a hozzá legközelebb eső gyűjtési pontot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.