Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2016. Július 27. 20:22, szerda | Bulvár
Forrás: MTI-V, Fotó: dakotagraph.com

Elhunyt Kopasz Sas, a Farkasokkal táncoló című filmben is feltűnő indián törzsfőnök

Elhunyt Kopasz Sas, a Farkasokkal táncoló című filmben is feltűnő indián törzsfőnök

Kilencvenhét éves korában elhunyt David Bald Eagle, azaz Kopasz Sas indián törzsfőnök, aki több mint negyven filmben, köztük a Farkasokkal táncoló című 1990-es, Oscar-díjas alkotásban is szerepelt.

Kopasz Sas július 22-én hunyt el a Cheyenne-folyó menti indián rezervátumban a helyi ravatalozó közlése szerint - írta a BBC News.
Teljes lakota nevének jelentése: télen megsebesült gyönyörű kopasz sas. A Cheyenne-folyó menti sziú törzsi rezervátum egy sátrában született 1919-ben.
Nagyapja az a Fehér Bika törzsfőnök, aki 1876-ban az indián törzseket vezette a Custer alezredes irányította 7. lovasezred elleni Little Bighorn-i csatában.
Kopasz Sas a második világháború idején szolgált az amerikai hadseregben, részt vett az olaszországi anziói partraszállásban, érdemeiért ezüst csillaggal tüntették ki.
Miután a német fegyverek súlyosan megsebezték a normandiai partraszálláskor, a zene felé fordult: a Cliff Keyes Big Band nevű zenekarban kezdett dobolni. Később a társastáncok világát is meghódította, ennek azonban táncpartnere és felesége, Penny Rathburn halálos autóbalesete vetett véget.
Kopasz Sas hollywoodi karrierje ezután kezdődött: olyan sztárokat tanított lovagolni és fegyvert forgatni, mint John Wayne, emellett volt Errol Flynn dublőre is, majd színészként is megjelent a filmvásznon.
Az 1950-es évek végén csatlakozott egy rodeócsapathoz, munkája révén ismerte meg Belgiumban második feleségét, Josee-t.
Dél-Dakota állam turizmusának reklámarca volt évtizedeken át, 2001-ben az Egyesült Őslakos Nemzetek Szervezetének (United Native Nations Society) első vezetőjévé választották, a bennszülött népeket képviselte világszerte.


Utolsó filmszerepe a Neither Wolf Nor Dog című filmben volt, melyet júniusban mutattak be az edinburgh-i filmfesztiválon. "Élete jóval különlegesebb volt, mint azoké, akikről a nagy életrajzok szólnak. Tele örömmel és tragédiával. Bámulatosan gyönyörű férfi volt. Öröm volt nézni a szeme ragyogását, amikor mosolygott" - fogalmazott Steven Lewis Simpson, a film rendezője.
Kopasz Sas temetését július 29-én tartják Sturgisben, majd a hagyományok szerint négynapos virrasztást rendeznek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 11. 08:19, csütörtök | Bulvár

BRFK: filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés Budapesten

Filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés csütörtökre virradó éjjel Budapesten - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a rendőrség honlapján.

2024. Április 10. 07:32, szerda | Bulvár

Jövő vasárnapig lehet jelentkezni a Nemzeti Kibervédelmi Intézet hackerversenyére

Április 21-én éjfélig lehet jelentkezni a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézetének hackerversenyére.

2024. Április 09. 07:40, kedd | Bulvár

Parancsnoki elismerésben részesültek a szombati, bosznia-hercegovinai mentésben résztvevő magyar katonák

Elismerő parancsnoki érmeket adott át Sticz László vezérőrnagy, az EUFOR Althea parancsnoka a szombati életmentő akcióban résztvevő katonáknak és a civil repülésirányítónak a Szarajevó melletti Butmir táborban

2024. Április 05. 09:32, péntek | Bulvár

Szlovákiában betiltják a mobiltelefonok használatát az általános iskolák alsó tagozatán

A szlovákiai általános iskolák alsó tagozatának első három évfolyamában teljesen, a felsőbb évfolyamokban pedig néhány kivétellel betiltják a mobiltelefonok használatát a tanulók számára