Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2018. Április 06. 11:45, péntek | Helyi

Élményséta Mátyás király évfordulóján

Élményséta Mátyás király évfordulóján

A 2018-as évet Mátyás király-emlékévnek nyilvánították reneszánsz királyunk születésének 575., trónra kerülésének 560. évfordulója okán. Ma mégis egy másik évforduló kapcsán emlékezhetünk meg róla.

1490. április 6-án halt meg Bécsben Hunyadi Mátyás király, akinek a halála számos kérdést vetett fel a történészek számára is. Antonio Bonfini, a király történetírója, megörökítette ugyan az utolsó napok és órák történéseit, de mendemondák is szárnyra keltek a halálesetet követően és számos meggyőző magyarázat került napvilágra a szomorú és az ország további sorsára nézve tragikus eseményt követően.

Még évszázadok múlva is egymásnak ellentmondó állásfoglalások elemzik a betegség vagy mérgezés okozta szerencsétlen halálesetet.

Vajon mi lehet az igazság? Meghalt Mátyás, valóban oda az igazság? Vajon milyen történelmi üzenetet közvetít a mai kor emberének a XV. század legendás uralkodójának élete és uralkodása?

A GyereGyőrbe Tematikus városnézések és élménytúrák szervezői április 7-én, szombaton délután 15 órai kezdettel a Mátyás király-emlékévhez kapcsolódva „Mesék és igaz történetek Mátyás királyról” címmel indítanak tematikus városnéző sétát.

„Ezen a programon egy különleges formátumú uralkodónkra emlékezünk, felidézzük korát, uralkodásának győri vonatkozásait, emlékeit.
Nincsen ezzel könnyű dolgunk, hiszen az eltelt több mint öt évszázad tűzvészei, vérzivataros történelmi eseményei, számos emléket semmisítettek meg a gótika és reneszánsz idejéből. A történetek azonban fennmaradtak és most „leporoljuk” ezeket.”
- mondta Csobayné Pintér Éva idegenvezető.

„Látogatást teszünk az Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár kiállításán is és meglepetéssel is készülünk vendégeinknek. Ismét „új utak, új élmények” várnak a programra regisztrált vendégekre. ” - tette hozzá a séta szervezője, idegenvezetője.

Főkép: Csobay Dániel fotográfus

Képek: cultura-victoria.blogspot.hu; Csobay Dániel fotográfus

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 11:11, szerda | Helyi

Ez gyors volt! – Már meg is javították a Jereváni úti bokatörő csomagautomatát

Közel egyméteresre bővült az automata előtti terület, nem kell tartani balesettől.

2024. Április 24. 09:20, szerda | Helyi

Ez a verseny nemzetközi találkozóhelye a makett köré szövődött barátságoknak – ilyen volt a 26. Mosonshow

Rengeteg ember, és még annál is több részletgazdag makett: ilyen volt az a makettverseny Mosonmagyaróváron, ahová még ázsiai országokból is érkeztek versenyzők.

2024. Április 24. 08:13, szerda | Helyi

Választás 2024: Dr. Dézsi Csaba András

A programról, az elmúlt 4.5 évről és az ellenfelek egy-egy kritikájára is reagált Dr- Dézsi Csaba András, a Fidesz-KDNP polgármersterjelöltje

2024. Április 24. 07:16, szerda | Helyi

Mutatjuk a Speedmarathon eredményét!

Hazánkban április 23-án 0 óra és 24 óra közötti időszakban a rendőrök 26 személyi sérüléses közúti közlekedési baleset helyszínén intézkedtek.