Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2010. Július 29. 07:17, csütörtök | Belföld
Forrás: HírTV

Élőlánccal tiltakoznának a megaberuházás ellen

Élőlánccal tiltakoznának a megaberuházás ellen

Élőlánccal tiltakoznának a helyi civilek a Velencei-tó partjára épülő 2,2 milliárdos beruházás ellen. A helyiek úgy vélik, a városvezetés tájidegen plázát és műtengerpartot építene a közkedvelt szabadstrand helyére. A velencei pol

 

Jövő szeptembertől homokos parton strandolhatnak a Velencei-tónál - legalábbis a helyi önkormányzat tervei szerint. Az önkormányzat - részben uniós forrásból, de a magántőke kizárásával - kezd bele a 2,2 milliárd forintos beruházásba. Tengerparti hangulattal csábítanák a fővárostól 40 kilométerre fekvő tó partjára a pihenni vágyókat - plázát idéző szolgáltatóházzal és fedett sétánnyal. A megtérülési ideje várhatóan 12 év.



- Hosszú évtizedek óta itt minden az önkormányzat tulajdona, az eddigi vagyonunk a beruházás értékével tovább fog emelkedni. Invesztálunk 600 milliós önrészt, ehhez kapjuk a 1,5 milliárdos támogatást, ezzel a település vagyona 2,2 milliárddal nő - mondta a hírTV-nek Velence polgármestere, Oláhné Surányi Ágnes.



A beruházás eredetileg 2009 februárjában indult volna, de a kivitelezésre kiírt közbeszerzési eljárás kétszer is eredménytelenül zárult. Az újabb csúszás az 1,4 milliárdos uniós támogatást veszélyeztetné.



- Lényeges csúszásra jelen esetben nincs lehetőség. Természetesen előre nem látható okok, mint az idei tél volt, okozhatnak némi fennakadást. Részletesen kidolgozott szakmai ütemterv alapján megy azt építkezés, ami lehetőséget ad arra, hogy bizonyos munkafázisokat előrehozzunk. Minimális tartalékidő van a kivitelezői szerződésben, a 2011 szeptember kőbe véshető dátum - jelentette ki Csabina Zoltán, a Közép-Pannon Fejlesztési Zrt. projektmenedzsere.



A helyi Fidesz gigantománnak tartja a 20 hektáros fejlesztést, amelyhez az önrészt az önkormányzat euróalapú kötvénykibocsátásból teremtette elő. A forint gyengülésén egyelőre 300 milliót bukott a település.



- A beruházás méreteiben túl nagy, áttervezésekre lenne szükség. Abszurdnak tartjuk a 700 négyzetméteres multinacionális élelmiszerüzletet a jelenlegi strand területére - nyilatkozta a hírTV-nek a fideszes Füri Mihály önkormányzati képviselő.



A civilek a közkedvelt szabadstrand beépítése ellen tiltakoznak.



- Szervezzük az élőláncot. Úgy tudjuk, a strand túlsó oldalánál kezdik el az építkezést azzal a gyaloghíddal, ami a szállodához vezet majd. Egyáltalán nem lehet a velenceiek érdeke, hogy az oda épüljön és ha lehetséges, minden eszközt megragadunk, hogy megpróbáljuk őket megakadályozni - mondja a Szépülő Velencéért Egyesület titkára, Braun Péter.



A városvezetés a jövő héten a tárgyalóasztal mellett igyekszik meggyőzni a civil szervezeteket a beruházás hasznosságáról.



(hírTV)

 

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.