Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2017. Augusztus 11. 08:37, péntek | Belföld
Forrás: hirado.hu

Építkezés okosan: hogyan találjunk jó szakembereket?

Építkezés okosan: hogyan találjunk jó szakembereket?

Nem mindegy, hol és hogyan választunk az olykor önjelölt, szakmunkákat vállaló vállalkozók vagy cégek közül.

A döntést nehezíti, hogy több terület is szakemberhiánnyal küzd. Egyes vállalkozók elképesztő rombolásokat tudnak véghez vinni munka címszó alatt.

Félbehagyott felújítások, tönkretett lakások, összetákolt házkezdemények: rengetegen panaszkodnak az elfuserált munkásokra, illetve a félkész kivitelezésre.

Hanicz Ilona például új fürdőt, wc-t, konyhai járólapokat, csempéket álmodott meg a lakásba. 600.000 ft-ban állapodtak meg ebből 551.000-et fizetett ki a vállalkozónak, akit az interneten talált. „Nem jött. Fölhívtam, majd elkezdett velem kiabálni, hogy én azt mondtam, nem érek rá, majd kinyomta a telefont. Újra hívtam, akkor azt mondta, jogi útra tereli a dolgot, neki elege van belőlem” – mesélte az M1 Kosár című műsorában.

És ez csak egy példa a sok közül: van vállalkozó, akit egy kerítésfestéssel sem boldogul. Molnár Mariannáék 20% kedvezménnyel is 400.000 forintot fizetettek annak a vállalkozónak, aki csapatával neki látott a festésnek. A nő nem hitte el, amit látott: egy félkész munkát a vállalkozó késznek nyilvánított.

Vannak még jó szakemberek

Természetsen rengeteg jó szakember közül választhatunk, és ezt egyre több helyen kereshetünk. A legtöbben az interneten kutatunk, a kérdés, hogy mennyire hihető mindaz, amit egy vállalkozás ott állít magáról.

Ma már találhatunk olyan speciális kereső oldalt, ahol a szakembereket értékelni is lehet. A szakemberkereső oldal különlegessége, hogy az egyes szakmák képviselői meg tudják mutatni a munkáikat, így a számunkra legjobbat tudjuk választani, de a lényeg, hogy a megrendelők a munkák után véleményezni és pontozni tudják a munkát elvégző szakembert - magyarázta Turi Sándor ügyvezető igazgató. Mint mondta, a megrendelők elmondják, milyen minőségben dolgozott a vállalkozó, vagy akár azt is, hogy mennyire volt barátságos.

Rengeteg vállalkozás jelentkezik itt munkára: naponta 5-7 ezren keresnek szakembereket, és ezekből nagyjából 100 üzlet össze is jön.

Vannak esetek, amikor nem pozitív, hanem negatív értékelést ad az ügyfél. Ilyenkor a szakembereknek lehetőségük van válaszolni az értékelésre.

Nem szükséges szakmai előélet

Hibás szigetelés, penészes, repedezett falak, rosszul tervezett és kivitelezett garázskapu: csak néhány, azok közül a hibákból, amelyekkel egy, az M1 Kosár című műsorában is bemutatott márkói család megkapta új házát. Esetükben Flórián Zsolt, az Építkezők Országos Egyesületének elnöke próbálta kibogozni, hogy ki lehet a felelős a hibás teljesítésért. Úgy látták, hogy az anyagokat kispórolták, és csak az volt a vállalkozók célja, hogy minél hamarabb pénzhez jussanak.

A szakember szerint az egyik legnagyobb probléma a különböző szakmunkákat tekintve, hogy alapvetően semmilyen szakmai előélet nem szükséges ahhoz, hogy valaki vállalkozóként működjön, így könnyen belefuthatunk problémás cégekbe.

„Fellendülőben van az építőipar, egyre többen jelennek meg vállalkozóként. Felhígul az építőipari piac és egyre mélyebbre kerül a szakmai megítélése” – fogalmazott.

Az egyesület panaszirodát működtet és honlapján nem csak ellenőrizni lehet egy – egy vállalkozást, de ha igény van rá, részletesen utána néznek a cégnek.

„A piaci magatartás, a törvényeségi és gazdasági háttér mellett a szakmai hátterét is ellenőrzzük a vállalkozóknak, hiszen a panaszosok sokszor szemérmesek és nem nézik meg, hgy akit beengednek a házukba, rendelkeznek-e megfelelő szakmai tudással tapasztalattal, vagy minimum a hatósági engedélyekkel, ami szükséges az adott munkához” – mondta Flórián Zsolt.

Növekvő szakemberhiány

Az, hogy egyesek szakembernek képzelik magukat, részben betudható az egyre növekvő szakemberhiánynak is. Közel 40 ezer építőipari munkás hiányzik a piacról, ez pedig azért is probléma, mert az első negyedévben készült egy vizsgálat, amely kimutatta, hogy közel 30%-kal növekedett az építőipari beruházások volumene az előző évhez képest – magyarázta Kalmár Zoltán, az ingatlan.com értékesítési vezetője.

Az ingatlanpiaci szakember egyébként hallott már jó néhány megdöbbentő esetet is. Előfordulnak olyan példák is, hogy egy-egy beruházásról munkásokat visznek el furgonnal egy másik építkezésre, esetleges felár ígéretével – fogalmazott.

Fontos, hogy ha építkezésbe kezdünk, ellenőrizzük a megbízandó cég referenciáit, és nézzük meg, mióta van a piacon, de lényeges, hogy akár építkezésnél, akár új lakás vásárlásánál saját ügyvéddel is nézessük át a szerződéseket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.