Városlista
2019. április 22, hétfő - Csilla

Hírek

2018. November 09. 12:08, péntek | Helyi

Erre figyelj egészségügyi szempontból, ha nyomtató és fénymásoló van az irodában!

Erre figyelj egészségügyi szempontból, ha nyomtató és fénymásoló van az irodában!

Magyarország lakosságának jelentős része dolgozik már irodákban, iroda helyiségekben vagy olyan üzemekben és gyárakban, ahol egy légtérben, kis helységben van jelen a nyomtató és a fénymásoló gép.

Talán nem is gondolkodtunk még el azon, hogy ezek a gépek vajon veszélyt jelentenek-e egészségügyi szempontból ránk nézve. Még egyesek vállat vonva, érdektelenül dolgoznak tovább az ilyen irodában is, mások alaposan utána járnak, hogy munkakörnyezetük vajon mennyire káros rájuk nézve.

Noha nem kell pánikolni, életveszélyről szó sincs, de előfordulhat, hogy a régebbi modellek között találunk valóban olyan készüléket, amelyek valamilyen szinten kihatással vannak a szervezetünkre. A kérdés már csak az, hogy vajon milyen szinten károsak ezek?! Végül is, a munkahelyi szünetben végzett dohányzás, a klóros csapvíz és a 8-10 órán át tartó ülő munka sem biztos, hogy kevésbé kíméli a testünket, mint ha egy nyomtatóval vagy fénymásolóval kellene osztozkodnunk az irodában.

Valóban káros az egészségre a lézernyomtató?

Noha valójában létezett korábban egy olyan tanulmány, amely azt állapította meg, hogy a lézernyomtatók káros anyagokat bocsájtanak ki, ennek ma már valószínűleg semmi jelentősége nincs. Az azóta fejlett technológia ugyanis minden bizonnyal a káros határértékeken belülre tudta szorítani a mért és károsnak vélt értékeket. Az ausztrál kutatókból álló csoport még 2007-ben publikálta ugyanis a 62 nyomtatóból álló tanulmányát, amely szerint számos otthoni és irodai lézernyomtató is komoly egészségkárosító hatású részecskéket bocsát ki magából.

Ezek a káros anyagok leginkább a cigarettafüst részecskékhez hasonlatosak és a lézertechnikai nyomtatás közben keletkeznek, még olyan nagy gyártók eszközeinél is mint a HP, a Canon vagy a Ricoh. A gondot a tonerekben található por okozta, amely 17 termék esetén került a levegőbe kritikus szint feletti mennyiségben. Ugyanakkor a tanulmány rámutatott, hogy 37 nyomtatónál semmilyen mértékben nem volt kimutatható a környezetszennyezés. Bár azóta ezek a problémák megszűntek, célszerű gyakran szellőztetni azokat az irodahelyiségeket, ahol jelentős használatnak vannak kitéve a lézernyomtatók.

Mennyire károsak egészségünkre a fénymásoló gépek?

A fénymásoló gépek még mindig nagy sikernek örvendenek, annak ellenére hogy több évtizedes technológiáról van szó. Bár egyre inkább veszik át a helyüket a modern, multifunkciós nyomtatók, a legtöbb irodában még mindig található belőlük. A problémát pedig a nem kellően szellőztető helyeken felállított, nagy sebességgel dolgozni képes fénymásoló gépek okozzák. Ezek a készülékek ugyanis működés közben szennyező anyagot bocsátanak ki.

Persze nem kell megijedni, nem csak a fénymásolók, hanem egyes lézernyomtatók és a normál papíros faxkészülékek is bocsájtanak ki ózont üzemelésük közben. A rendszeres karbantartással azonban a jelentős mennyiséggel szennyező gépek kibocsájtási szintje is normálisra csökkenthető. A másik gondot, akárcsak a lézernyomtatók esetében, a tonerek okozzák, ám szerencsére ezek a gépek sem károsítják a porszemcséik által túlzott mennyiségben a környezetet. A mai, modern változatok már sokkal egészségesebb munkahelyi légkört biztosítanak, mint sok évvel korábban készült társaik, ám a szellőztetéssel biztosan egészségesebbé tehetjük irodai környezetünket fénymásoló gépek és nyomtatók nélkül is!

Ezek érdekelhetnek még

2019. Április 21. 07:56, vasárnap | Helyi

Heti horoszkóp április 22-től

2019. Április 21. 07:53, vasárnap | Helyi

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 16. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2019. Április 20. 07:30, szombat | Helyi

Élő tv-sportközvetítések - szombat, vasárnap, hétfő

A szombati, vasárnapi és hétfői élő sportközvetítések a hazai televíziókban:

2019. Április 19. 07:01, péntek | Helyi

TÁJÉKOZTATÓ SZOLGÁLTATÁSOKRÓL ÉS NYITVA TARTÁSOKRÓL – HÚSVÉT

Hiba-és kárbejelentés, szolgáltatási hibabejelentő