Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2010. Január 20. 07:17, szerda | Belföld
Forrás: HírTV

Felfedezték a legtitokzatosabb madár fészkelőhelyét

Felfedezték a legtitokzatosabb madár fészkelőhelyét

A világ legkevésbé ismert madaraként számon tartott himalájai nádirigó (Acrocephalus orinus) első ismert fészkelőhelyét fedezték fel Afganisztánban. A himalájai nádirigó első egyedét Indiában fedezték fel 1867-ben, a másodikat 139 é

A nemzetközi vadvédelmi szervezet, a World Conservation Society (WCS) szakemberei a Göteborgi Egyetem kutatóival közösen most Afganisztán északkeleti részén, az elmúlt évtizedek háborús pusztításaitól viszonylag megkímélt Váhán-folyosóban leltek az énekesmadárra - számol be róla a Zug.hu.

Robert Timmins, a WCS munkatársa a térség madárközösségeit tanulmányozva figyelt fel egy aprócska, hosszúcsőrű, barnás madár dalára. A hangot rögzítette, s később himalájai nádirigóként azonosította a madarat. A következő nyáron a WCS kutatói visszatértek és az előző évben magnóra vett madárdalt használták fel arra, hogy fajtársait előcsalogassák. A helyszíni megfigyeléseken túl összesen húsz egyedet fogtak be, vizsgáltak meg, majd engedtek szabadon. DNS-vizsgálatokat is végeztek, valamint számos hangfelvételt készítettek.

„Mindeddig gyakorlatilag semmit sem tudtunk a himalájai nádirigóról, így a madár fészkelőhelyének felfedezése rengeteg új információt szolgáltat" - nyilatkozta Colin Poole, a SWF ázsiai programjának a munkatársa, hozzátéve, hogy a Váhán-folyosó számtalan biológiai érdekességet tartogat a tudomány számára, s óriási jelentőséggel bír Afganisztán élővilágának megóvását célzó jövőbeli erőfeszítések szempontjából.

(zug.hu/www.wcs.org)


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.