Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2010. Január 26. 06:24, kedd | Belföld
Forrás: HírTV

Felfuttatta a benzinturizmust a jövedéki adó emelése

Felfuttatta a benzinturizmust a jövedéki adó emelése

Kétszeresére emelkedett az utasforgalom az ukrán határon az üzemanyag jövedéki adójának emelése óta. A Vám- és Pénzügyőrség (VPOP) adatai szerint a gazdasági válság hatására 2009-ben 40 százalékkal emelkedett az adócsalások szám

A jövedéki adó emelésével a benzin 14, a gázolaj pedig 9 forinttal drágult január 1-jén. Egy liter benzin árában 120 forint a jövedéki adó, míg a gázolajéban több mint 97. A környező országok közül csak Szlovákiában drágább az üzemanyag.

Horvátországban 30, Ausztriában 20, Romániában 90, míg Ukrajnában 150 forinttal marad el a benzin ára a 313 forintos hazai átlagártól. Ha valaki külföldön teletankolja az autóját, kannában további 10 liter üzemanyagot hozhat be az országba magáncélra a törvény szerint. A nagyobb mennyiséghez jövedéki engedély kell, anélkül szabálysértési vagy büntetőeljárás indul a sofőr ellen, ha lebukik.

Nagy János, a VPOP országos parancsnoka közölte, hogy az ukrán határszakasz térségében megélénkült az üzemanyag-vásárlás. „Ezt abból mérjük le, hogy az elmúlt három hétben az utasforgalom a duplájára emelkedett az elmúlt évhez képest" - tájékoztatott a parancsnok. „Ez azt jelenti, hogy miután mindenki tele tankkal érkezik vissza, igyekeznek a külföldön vásárolt, olcsóbb üzemanyaggal üzemeltetni a járműveket" - tette hozzá.

Az csak az első negyedéves államháztartási adatokból derül ki, hogy a benzinturizmus miatt kieső adóbevételt ellensúlyozza-e az itthon eladott üzemanyag magasabb adótartama. Hasonló a kérdés a dohánytermékeknél, amelyek árában egyelőre nem érződik a jövedéki adó 8 százalékos emelése. A forgalmazók ugyanis tavaly év végén - a törvény adta lehetőséggel élve - rekordmennyiségű zárjegyet vásároltak fel, hogy késleltethessék az áremelést. A zárjegyek felvásárlása miatt 2009 decemberében másfélszer annyi jövedéki adó folyt be a költségvetésbe a dohánytermékek után, mint egy évvel korábban. A 20 milliárdos többlet az államháztartás mérlegét javította. Az eljárást az Orbán Viktor által felkért közgazdászok trükközésnek minősítették.

A Vám- és Pénzügyőrség beszámolója szerint 2009-ben 40 százalékkal emelkedett az adócsalások száma az egy évvel korábbihoz képest, és 74 százalékkal nőtt az adóval kapcsolatos visszaélések száma.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.