Városlista
2019. március 22, péntek - Beáta, Izolda, Lea

Hírek

2010. Január 26. 06:24, kedd | Belföld
Forrás: HírTV

Felfuttatta a benzinturizmust a jövedéki adó emelése

Felfuttatta a benzinturizmust a jövedéki adó emelése

Kétszeresére emelkedett az utasforgalom az ukrán határon az üzemanyag jövedéki adójának emelése óta. A Vám- és Pénzügyőrség (VPOP) adatai szerint a gazdasági válság hatására 2009-ben 40 százalékkal emelkedett az adócsalások szám

A jövedéki adó emelésével a benzin 14, a gázolaj pedig 9 forinttal drágult január 1-jén. Egy liter benzin árában 120 forint a jövedéki adó, míg a gázolajéban több mint 97. A környező országok közül csak Szlovákiában drágább az üzemanyag.

Horvátországban 30, Ausztriában 20, Romániában 90, míg Ukrajnában 150 forinttal marad el a benzin ára a 313 forintos hazai átlagártól. Ha valaki külföldön teletankolja az autóját, kannában további 10 liter üzemanyagot hozhat be az országba magáncélra a törvény szerint. A nagyobb mennyiséghez jövedéki engedély kell, anélkül szabálysértési vagy büntetőeljárás indul a sofőr ellen, ha lebukik.

Nagy János, a VPOP országos parancsnoka közölte, hogy az ukrán határszakasz térségében megélénkült az üzemanyag-vásárlás. „Ezt abból mérjük le, hogy az elmúlt három hétben az utasforgalom a duplájára emelkedett az elmúlt évhez képest" - tájékoztatott a parancsnok. „Ez azt jelenti, hogy miután mindenki tele tankkal érkezik vissza, igyekeznek a külföldön vásárolt, olcsóbb üzemanyaggal üzemeltetni a járműveket" - tette hozzá.

Az csak az első negyedéves államháztartási adatokból derül ki, hogy a benzinturizmus miatt kieső adóbevételt ellensúlyozza-e az itthon eladott üzemanyag magasabb adótartama. Hasonló a kérdés a dohánytermékeknél, amelyek árában egyelőre nem érződik a jövedéki adó 8 százalékos emelése. A forgalmazók ugyanis tavaly év végén - a törvény adta lehetőséggel élve - rekordmennyiségű zárjegyet vásároltak fel, hogy késleltethessék az áremelést. A zárjegyek felvásárlása miatt 2009 decemberében másfélszer annyi jövedéki adó folyt be a költségvetésbe a dohánytermékek után, mint egy évvel korábban. A 20 milliárdos többlet az államháztartás mérlegét javította. Az eljárást az Orbán Viktor által felkért közgazdászok trükközésnek minősítették.

A Vám- és Pénzügyőrség beszámolója szerint 2009-ben 40 százalékkal emelkedett az adócsalások száma az egy évvel korábbihoz képest, és 74 százalékkal nőtt az adóval kapcsolatos visszaélések száma.


Ezek érdekelhetnek még

2019. Március 22. 15:00, péntek | Belföld

Diákcsoportok kérhetnek támogatást, hogy kiutazzanak Ferenc pápa csíksomlyói szentmiséjére

Diákcsoportok pályázhatnak utazási támogatásra, hogy részt vegyenek Ferenc pápa június 1-jei szentmiséjén Csíksomlyón. A pályázatot a Rákóczi Szövetség hirdeti meg,

2019. Március 22. 13:41, péntek | Belföld

Enyhítették a szalmabálákat gyújtogató piromániás férfi börtönbüntetését

Jogerősen ötről négy évre enyhítette a Pécsi Törvényszék annak a nagykátai férfinak a börtönbüntetését, aki 2017 őszén szalmabálák felgyújtásával mintegy 50 millió forintos kárt okozott Baranyában.

2019. Március 22. 13:35, péntek | Belföld

Magyarországon fogták el az Iszlám Állam egyik magas rangú terroristáját

Az Iszlám Állam egyik magas rangú vezetőjét fogtak el a Fővárosi Nyomozó Ügyészség a Terrorelhárítási Központtal együttműködve pénteken Magyarországon - közölte az M1 Híradója.

2019. Március 22. 11:35, péntek | Belföld

Nagy napi hőingás várható

Nagy lehet a napi hőingás pénteken - hívta fel a figyelmet az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján.