Városlista
2019. április 22, hétfő - Csilla

Hírek

2019. Április 15. 13:07, hétfő | PR

Felújítandó lakás - érdemes vagy sem 2019-ben?

Felújítandó lakás - érdemes vagy sem 2019-ben?

Számos nehéz kérdés merülhet fel, ha szeretnénk új ingatlanhoz jutni. Érdemes-e hitelt felvenni? Tökéletes állapotú házba fektessünk, vagy vegyünk egy olyat, amit olcsóbban megkaphatunk, de még rá kell költenük?

Az anyagi helyzetünk a kiindulópont

Fontos a realitások talaján maradni, és nem úgy állni az ingatlan vételhez - és az esetleges hitelfelvételhez -, hogy ‘úgyis egyszer veszünk lakást az életben’.
Egy rosszul felmért kölcsön évekre elúsztathat minket anyagilag. Nagy szerencse, hogy ma már nem verhetjük magunkat adósságokba, mert az adósságfék megszabja, mekkora törlesztőrészletet vállalhatunk be.
Ha hosszú évekre előre stabilnak érezzük az anyagi helyzetünket, most (még) érdemes lehet a hitelfelvétel mellett dönteni, mert egyelőre jók a THM-ek (teljes hiteldíj mutatók).
A fix törlesztőjű hitel a legjobb megoldás, mivel kamatemelkedést jeleznek előre a szakemberek. Ez a havi részletek növekedését hozza magával.
Az is valószínűsíthető, hogy nem éri meg sokat várni a vétellel, mert - bármilyen hihetetlen - még mindig tudnak emelkedni az árak. Tavalyhoz képest például 2019 elejére a panellakások ára Budapesten 5 millióval, vidéken 3-4 millióval emelkedett.

Használt vagy új?

Az ingatlanárak emelkedésével eltolódott a vevők érdeklődése a kisebb lakások irányába. A közelmúltban jellemzően nőtt az érdeklődés a használt ingatlanok iránt, de a többség mégis inkább új lakást venne.
Ennek az egyik fő oka, hogy mind nehezebb és nehezebb ‘küldetés’ megfelelő felújító brigádot találni. Hogy építkezésekre, felújítási munkákra - a nagy vevői kereslet és a szakemberhiány miatt - egyre inkább képzetlen munkaerőt toboroznak, azzal a jelenséggel nap mint nap találkozni.

A legtöbb vásárló inkább tökéletes állapotú ingatlanba fektet: 2019 januárjában a vevők mindössze 7-11 százaléka költött felújítandó házra vagy lakásra.Vannak reménytelen állapotú ‘felújítandók’

Nekünk is így érdemes tennünk, ha nem rendelkezünk olyan kapcsolatokkal, melyek révén könnyedén elintéződhet a felújítás. Emellett fontos tényező, mennyi felszabadítható időnk van, mivel egy átépítés jelenlétet és sokszor közbelépést igényel a vevő részéről.
Jó tudni: a gyakorlatban mindig tovább tart a renoválás, és mindig kb. 30 százalékkal többe kerül, mint azt előzetesen terveztük. Ezt érdemes figyelembe venni, ha esetleg hitelből fedezzük ezeket a kiadásokat.
Különösen akkor fogunk mélyen a zsebünkbe nyúlni, ha nem a megfelelő szakemberekkel, alapanyagokkal dolgoztatunk.
A felújítandó, netán romos ingatlanoknál alapvető fontosságú az is, hogy vétel előtt építőmérnökkel, építésszel vizsgáltassuk meg a helyszínt. Ha ugyanis egy komolyabb rejtett hiba a tulajdonosváltás után derül ki, a lakás értéke akár a tizedére is csökkenhet.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Április 15. 18:08, hétfő | PR

Igazi szenzációval készül Erdős Csaba Alsóörsre

Kaszkadőr világsztár a Balaton parton

2019. Április 15. 13:09, hétfő | PR

Minden, amit a cica fülproblémáiról tudnunk kell

Az egészséges macskák alapvetően igen ellenállóak a hallójárat betegségeivel szemben, ezért, ha cicánk gyakran rázza a fejét, vakarja a fülét, érdemes alaposan megvizsgálnunk.

2019. Április 01. 15:46, hétfő | PR

Iskolát újítanak fel, sportcsarnokot építenek

Több mint 800 millió forint értékű iskolafelújítási és bővítési munkát nyert nyílt közbeszerzési pályázaton a Jánosik és Társai Kft. Szécsényben.

2019. Március 28. 14:26, csütörtök | PR

Ön is egy Chrysler büszke tulajdonosa?

Melyik Chrysler modellt mondhatja magáénak? A Voyager-t, a 300-at, a Neon-t, a PT Cruiser-t, a Vision-t, a Viper-t, a Sebring-et, a Crossfire-t vagy a Grand Caravan-t?