Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2018. December 18. 09:21, kedd | Belföld

Felújították a termet, majd felrobbantották

Felújították a termet, majd felrobbantották

Brutális fizika és kémia órával avatta fel a TDK Hungary (korábban EPCOS) és a Paragvári Utcai Általános Iskola az iskola új fizikatermét Szombathelyen, amelyet a TDK Suli Művek program idei akciójaként újítottak fel.

A TDK Hungary négy éve (akkor még EPCOS-ként) indított programjának célja a szombathelyi reál oktatás támogatása az oktatás minden szintjén. A vállalat idén arra törekedett, hogy ott és olyan segítséget nyújtson, amire a legnagyobb szükség van: Szombathely legnagyobb általános iskolájának kérését teljesítette, amikor a fizikaterem teljes bútorzatának cseréjét elvégezte. A fizika tanterem bútorzata erősen felújításra szorult, a kísérleti asztal speciális bútorzatát és a padokat cserélték le teljesen a TDK támogatásával, és ezt avatták fel a rendkívüli brutális tanórával.

A Spektrum TV-ből is ismert Brutális kémia és Brutális fizika című műsorok egyik szakértője, Nagy Gergő Zoltán közreműködésével három látványos kísérlettel avatták fel az új termet. A rendhagyó interaktív órán olyan diákok vehettek részt, akik jutalomként az idei éves eredményeikkel érdemelték ki ezt.

Egy interaktív elektronikus kísérletben a diákok maguk próbálhatták ki, hogy működik egy kondenzátor. A kísérlethez használt eszközök természetesen mind Szombathelyen, a TDK-nál készültek. Ezután hatalmas vizes ballonokkal és alkoholgőzzel „gyújtogatott” a brutális vegyész és három segédje. De az óra legnagyobb „durranása” a robbantás volt, ami nem csak az iskola teljes diákságának, de valószínűleg a Paragvári környékén tartózkodók dobhártyáját is megrengette.

Nagy Zoltán Gergely egy folyékony nitrogénnel töltött PET-palackot robbantott fel, persze a biztonságra gondosan ügyelve. Majd az óra zárásaként pezsgő helyett „sörszökőkúttal” avatta fel az új termet.

Forrás: friss.hu

Fotó: Déri Norbert, Déri Fotó

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.