Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2017. November 20. 07:21, hétfő | Helyi

Fergeteges siker a Kortársasjátékon

Fergeteges siker a Kortársasjátékon

Immár harmadszorra rendezték meg a Győri Nemzeti Színház drámaíró versenyét a XVII. győri Könyvszalon keretében, november 18-án.

A három miniszíndarabnak ezúttal is hatalmas sikere volt, de közülük leginkább az eredeti történettől kevésbé elrugaszkodó mű nyerte el a zsűri és a közönség tetszését.

A drámák témáját Sándor György, a XVII. Győri Könyvszalon Művészeti Díjasa húzta ki az esemény hivatalos megnyitóján. A megyei napilap hét aznapi szalagcíme közül a „Nyerésre áll a saját csatájában” lett az, amelyhez az íróknak igazodniuk kellett. – Az eredeti cikk egy jánossomorjai férfiről, Hegedüs Béláról szól, akinek le kellett amputálni az egyik lábát a győri kórházban, ám ő bizakodik, már egy protézist is kapott, erre utal a címben ez a pozitív kicsengés – árulta el Forgács Péter, a színház igazgatója. – A jeles futballistát egy motocross versenyen sodorták el. Olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy le kellett vágni a lábát térd fölött. Még a pszichológusokat is elzavarta ez a férfi, mert olyan életereje és életigenlése, meg persze családja volt, hogy átsegítették ezen a történeten – tette hozzá Pozsgai Zsolt drámaíró.

Az est különlegességéhez hozzájárult, hogy maga a főszereplő, Hegedüs Béla is ott ült a nézőtéren családjával és barátaival, ugyanis Pozsgai Zsolt első dolga az volt, hogy felvegye a kapcsolatot a cikk újságírójával, majd Bélával, s kikérdezze, nehogy a darab bántó legyen számára.

– 2017. július 24-én történt a baleset, még nagyon friss, nekem is nehéz felfognom, hogy ilyen hamar felépültem. A támogatóim, a barátaim, a családom, mindenki mellettem áll, és nincs az, hogy le a fejjel. Csak előre, föl a fejjel, mindenkinek ezt tudom mondani, aki ilyen szituációba kerül. Nem szabad megállni, az élet megy tovább, fiatalok vagyunk! – így beszélt tragédiájáról a még mindig életvidám Hegedüs Béla, akinek története a második produkcióban köszönt vissza.

A második dráma a „Nyerésre állsz, Béla!” címet kapta – nem hiába, hiszen Pozsgai Zsolt szeretett volna minél inkább az eredeti történethez hűen írni. A darabot a prózában debütáló Gábor Sylvie rendezte, aki egyedüli nőként volt jelen a drámaírók és a rendezők között is. A darab főszereplője tehát Béla volt, a történet pedig a műtőben játszódott, kissé kiparodizálva a kórházi ágyon fekvő, amputáció előtt álló beteg lázálmait. A történetből nem maradhatott ki Béla kedves felesége és fia, ahogy a túlbuzgó, pályát tévesztő pszichológus, a főnök, a fociedző és a fia jövendőbelije sem. Valóságos, emberi, vicces, mégis szívszorító dráma volt ez.

Harmadjára Szálinger Balázs írása, a „Tudomány” mutatkozhatott be a színpadon Háda János rendezésében, amely egy elképzelt, kissé utópisztikus, Szuperdurva nevű szerkesztőségben játszódott. Az áltudomány is tudomány lesz? Elismerik az ezotériát? Akkor a jósnőt hívjuk ezentúl jövőkutatónak, és a szerkesztőségünk szárnyalni fog! Egy eltökélt főszerkesztő, egy cicababa titkárnő, Ildikó néni, a jósnő és az újságíró kollégák, akik a szerkesztőség felemelkedésében bíznak. Miért ne lehetne egy klímakutató a megoldás abban a világban, ahol a globális felmelegedés problematikája nagyon is aktuális? Csakhogy az a klímakutató valójában klímaügynök!

Három izgalmas drámát láthattunk, teljesen más megközelítésből, elképesztő színészi játékokkal, azonban a zsűri – Forgács Péter, a Győri Nemzeti Színház igazgatója, Kocsis Rozi, a Vaskakas Bábszínház igazgatója és dr. Horváth Sándor Domonkos, a dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér igazgatója –, valamint a közönség megszavazták a legjobbakat. Az előadások után öt kategóriában osztottak ki díjakat a zsűritagok: elsőként a legjobb rendezőt, Gábor Sylvie-t szólították színpadra, majd a legjobb színésznő, Balogh Fanni kapta meg az elismerést. A legjobb színész kategóriában Ungvári István került ki győztesen, a közönségdíjat pedig a „Nyerésre állsz, Béla!” című előadás, így Pozsgai Zsolt drámaíró zsebelte be. Utolsóként a legjobb drámaírót díjazták, Pozsgai Zsolt alig hagyta el a színpadot, máris visszahívták, ugyanis ebben a kategóriában is jeleskedett élethű történetével.

Díjazottak

A legjobb rendező: Gábor Sylvie (Nyerésre állsz, Béla!)

A legjobb színésznő: Balogh Fanni (Tudomány)

A legjobb színész: Ungvári István (Tudomány)

Közönségdíj: Nyerésre állsz, Béla! (Írta: Pozsgai Zsolt)

A legjobb drámaíró: Pozsgai Zsolt

Szerző: Bodrogi Sára
Fotó: Fehér Alexandra / Győri Nemzeti Színház

Forrás: gyorlusz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 09:15, csütörtök | Helyi

Igenis hatékonyan lehet otthon dolgozni – Home office-t és magas béreket akarnak a mai fiatalok

Modern munkakörülmények, versenyképes bérek, otthoni munkavégzés lehetősége – sorolta a Győri Hírek kérdésére Zentai Effi, a győri Széchenyi István Egyetem karrier-szakreferense

2024. Április 18. 08:14, csütörtök | Helyi

Sétával emlékeztek meg az áldozatokról

Sétával emlékeztek meg a holokauszt áldozatairól a győri diákok.

2024. Április 18. 07:16, csütörtök | Helyi

NAV-Mobil: ellenőrizd most, be vagy-e jelentve!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal mobilappjában, a NAV-Mobilban bárki néhány koppintással ellenőrizheti, hogy munkáltatója a szerződésüknek megfelelően bejelentette-e.

2024. Április 17. 09:14, szerda | Helyi

Nem kell maszkot hordani a győri kórházban

Enyhítenek a szabályokon.