Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Február 13. 13:33, hétfő | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Fizetésemelést, árcsökkenést és több gyermeket ígér Putyin

Fizetésemelést, árcsökkenést és több gyermeket ígér Putyin

Vlagyimir Putyin orosz kormányfő, a március 4-én esedékes elnökválasztás egyik jelöltje a Komszomolszkaja Pravda moszkvai újság hasábjain azt ígérte:

Ha őt választják meg államfőnek, akkor jelentősen emeli a közszférában dolgozók fizetését, a nyugdíjakat és a szociális támogatásokra szánt kiadásokat, miközben az ingatlanok árát csökkenti.

Putyin a lap hétfői számában megjelent írásában az egyetemi tanárok és az orvosok fizetésének 200 százalékos emelést ígérte, és a diákösztöndíjak, a nyugdíjak, valamint a családtámogatás mértékét is hasonló mértékben növelné a 2013–2018-as időszakban. Az építőiparban jelentős mértékű – 20-30 százalékos – árcsökkentést helyezett kilátásba az építőanyagok tekintetében, ami az ingatlanok árának csökkenéséhez vezetne.

Népesség

Putyin kifejtette, hogy Oroszország egy másik égető problémájára, a lakosság számának csökkenésére is van receptje. A Szovjetunió 1991-es felbomlása óta ötmillióval csökkent az oroszországi lakosság száma az országos statisztikai hivatal adatai szerint, és szakértők úgy vélik, ez a folyamat tovább romolhat.

Putyin cikkében rámutatott: Oroszország lakóinak száma jelenleg 143 millió fő, s ha nem történik intézkedés a népességcsökkenés megállítására, 2050-re az ország népessége 107 millióra apadhat. Hatékony demográfiai programmal azonban akár elérhető az is, hogy a lakosság száma 154 millióra emelkedjen – szögezte le Putyin.

Putyin szerint e cél elérésében sokat segíthet a családtámogatás növelése és egy olyan migrációs politika, amelynek eredményeként Oroszország évente 300 ezer embert fogadhatna be külföldről. Putyin e téren főként hazatérő emigrált oroszokra és szakképzett munkaerőre számít.

Ellenzék

Elemzők utaltak rá: Putyin 2000-ben történt hatalomra kerülése óta példátlan méretű ellenzéki mozgalommal szembesült decemberben. Bírálói szemére vetik, felelőtlenül teljesíthetetlen ígéreteket tesz az életszínvonal javítására, hogy elnyomja az elégedetlen hangokat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.