Városlista
2019. május 25, szombat - Orbán

Hírek

2019. Március 13. 11:48, szerda | PR

Füstölőt házilag? Van egy jobb ötletünk!

Füstölőt házilag? Van egy jobb ötletünk!

A füstölt húsok és halak íze igazán karakteres és különleges, nagyon sokan szeretik. Ezért sokan megpróbálkoznak otthoni füstöléssel is, ami sokszor nem a legjobb vagy biztonságosabb mód.

A füstölés tartósítás is, így készíthetjük el télen otthon is a szalonnát és kolbászt magunknak. Ehhez végignézhetünk oktató videókat, olvashatunk sok weboldalt, blogot arról, hogy mire lesz szükségünk, majd már csak egy kis bátorság kell, hogy bele vágjunk. Készítsünk tervrajzot, szerezzük be az eszközöket és tegyünk egy próbát. Arra mindenképp figyeljünk, hogy a biztonság legyen a legfőbb szempont!

Az épített füstölő nehézségei

Először is: hely kell hozzá! Az épített füstölő tűzterének és a füstölőnek másfél-két méterre kell lennie egymástól. A tűztérhez egy gödröt kell ásni, és lehetőség szerint kibélelni azt téglával. A kéményhez használjunk egy fémcsövet, amit be kell fedni, hogy a füst bent maradjon.

A füstölőhöz egy kamrát kell építenünk, az aljára füstölőrácsot helyezünk, majd nedves szalmát rá, hogy az felfogja a kormot. A felső részbe mehetnek a rudak, amikre akaszthatjuk majd a szalonnát és kolbászokat. A tetejére kerülhet egy fémháló.

Van egy jobb ötletünk!

A füstölés, mint eljárás, jellegzetesen finom ízt ad a húsoknak, halaknak, sajtoknak és kolbászoknak. Viszont, ha mégsem adjuk a fejünket egy házi füstölő berendezés építésére, mert sem időnk, sem energiánk nincs neki fogni, ráadásul a végeredményben sem lehetünk biztosak, akkor nekünk találták ki a készen kapható mobil füstölő eszközöket, azaz a füstölő hordókat, füstölő kemencéket és faszenes grillsütőket.


Füstölőhordó és faszenes grillező

Ami grillezhető, az elvileg füstölhető is. Az eljárás biztosan működik a húsokkal, sajtokkal, kolbászokkal és halakkal. Például egy Barbecook füstölőhordóban lehet meleg és hideg füstölést is alkalmazni.

A füstölőhordó működése nagyon egyszerű. Meleg füstölésnél be kell gyújtani a faszenet, rá kell helyezni a füstölőforgácsot, majd a zománcozott folyadéktartó edénybe tehetjük a különböző fűszereket. A rácsra helyezett, vagy felakasztott húsokat és kolbászokat ezután átjárják a különböző illatok. A hőmérőn ellenőrizhetjük a hordóban lévő hőmérsékletet, szabályozhatók a rajta lévő levegőnyílások, illetve az alumínium ajtón keresztül ellenőrizhetjük a faszén állapotát.


A hideg füstölés akár 7 órán keresztül is eltarthat. Akkor könnyebb ezt a műveletet választani, ha a külső hőmérséklet alacsonyabb, mint 25 °C. A hideg füstöléshez a füstölőforgács tartóra helyezzük az apróbb füstölőforgácsot, majd begyújtunk egy mécsessel, amit 5 perc után ki kell vennünk. Cél, hogy úgy helyezzük el a tartót és az ételt, hogy a füst egyenletesen körbejárja azt, ezt fontos rendszeres időközönként ellenőrizni is.

A faszenes grillsütőket, smoker grilleket kifejezetten grillezésre és füstölésre alakították ki, bár ezek csak meleg füstölésre alkalmasak. Könnyen és gyorsan elkészülnek benne a füstölni való finomságok. Kerti partikon különleges ételekkel lephetjük meg vendégeinket, ha füstölt húsokat is készítünk rajtuk!

Ezek érdekelhetnek még

2019. Május 22. 00:42, szerda | PR

Hogy öltöztessük a babát nyáron?

Akár nyáron születik a legkisebb családtag, akár akkor éri el a fél-egy éves kort, a legkisebbeknél még nagy kérdés, mit adjunk rájuk, ha nagy a meleg.

2019. Május 22. 00:41, szerda | PR

Nyakunkon a nyár, most rendelj karszalagot!

Rendezvényszervezők, strandüzemeltetők, fesztiválfőnökök és bulifelelősök, figyelem! Gondoljatok időben az idei szezon beléptetésére, és szerezzetek menő karszalagokat jelentős kedvezménnyel!

2019. Május 22. 00:39, szerda | PR

Mire figyeljünk a raktár bérlése során?

Mire figyeljünk a raktár bérlése során? Milyen esetekben lehet szükségünk raktárra és milyen kritériumoknak kell megfelelnie a raktárhelyiségnek, hogy az hosszútávon is ideális választásnak bizonyuljon?

2019. Május 22. 00:32, szerda | PR

Dohányzóasztalt a nem dohányzóknak is!

Van néhány olyan bútor, amelyek jól átgondolt megválasztásával egészen más kinézetet kölcsönözhetünk otthonunknak.