Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2019. Március 13. 11:48, szerda | PR

Füstölőt házilag? Van egy jobb ötletünk!

Füstölőt házilag? Van egy jobb ötletünk!

A füstölt húsok és halak íze igazán karakteres és különleges, nagyon sokan szeretik. Ezért sokan megpróbálkoznak otthoni füstöléssel is, ami sokszor nem a legjobb vagy biztonságosabb mód.

A füstölés tartósítás is, így készíthetjük el télen otthon is a szalonnát és kolbászt magunknak. Ehhez végignézhetünk oktató videókat, olvashatunk sok weboldalt, blogot arról, hogy mire lesz szükségünk, majd már csak egy kis bátorság kell, hogy bele vágjunk. Készítsünk tervrajzot, szerezzük be az eszközöket és tegyünk egy próbát. Arra mindenképp figyeljünk, hogy a biztonság legyen a legfőbb szempont!

Az épített füstölő nehézségei

Először is: hely kell hozzá! Az épített füstölő tűzterének és a füstölőnek másfél-két méterre kell lennie egymástól. A tűztérhez egy gödröt kell ásni, és lehetőség szerint kibélelni azt téglával. A kéményhez használjunk egy fémcsövet, amit be kell fedni, hogy a füst bent maradjon.

A füstölőhöz egy kamrát kell építenünk, az aljára füstölőrácsot helyezünk, majd nedves szalmát rá, hogy az felfogja a kormot. A felső részbe mehetnek a rudak, amikre akaszthatjuk majd a szalonnát és kolbászokat. A tetejére kerülhet egy fémháló.

Van egy jobb ötletünk!

A füstölés, mint eljárás, jellegzetesen finom ízt ad a húsoknak, halaknak, sajtoknak és kolbászoknak. Viszont, ha mégsem adjuk a fejünket egy házi füstölő berendezés építésére, mert sem időnk, sem energiánk nincs neki fogni, ráadásul a végeredményben sem lehetünk biztosak, akkor nekünk találták ki a készen kapható mobil füstölő eszközöket, azaz a füstölő hordókat, füstölő kemencéket és faszenes grillsütőket.


Füstölőhordó és faszenes grillező

Ami grillezhető, az elvileg füstölhető is. Az eljárás biztosan működik a húsokkal, sajtokkal, kolbászokkal és halakkal. Például egy Barbecook füstölőhordóban lehet meleg és hideg füstölést is alkalmazni.

A füstölőhordó működése nagyon egyszerű. Meleg füstölésnél be kell gyújtani a faszenet, rá kell helyezni a füstölőforgácsot, majd a zománcozott folyadéktartó edénybe tehetjük a különböző fűszereket. A rácsra helyezett, vagy felakasztott húsokat és kolbászokat ezután átjárják a különböző illatok. A hőmérőn ellenőrizhetjük a hordóban lévő hőmérsékletet, szabályozhatók a rajta lévő levegőnyílások, illetve az alumínium ajtón keresztül ellenőrizhetjük a faszén állapotát.


A hideg füstölés akár 7 órán keresztül is eltarthat. Akkor könnyebb ezt a műveletet választani, ha a külső hőmérséklet alacsonyabb, mint 25 °C. A hideg füstöléshez a füstölőforgács tartóra helyezzük az apróbb füstölőforgácsot, majd begyújtunk egy mécsessel, amit 5 perc után ki kell vennünk. Cél, hogy úgy helyezzük el a tartót és az ételt, hogy a füst egyenletesen körbejárja azt, ezt fontos rendszeres időközönként ellenőrizni is.

A faszenes grillsütőket, smoker grilleket kifejezetten grillezésre és füstölésre alakították ki, bár ezek csak meleg füstölésre alkalmasak. Könnyen és gyorsan elkészülnek benne a füstölni való finomságok. Kerti partikon különleges ételekkel lephetjük meg vendégeinket, ha füstölt húsokat is készítünk rajtuk!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 17. 09:09, szerda | PR

5 kerti dekorációs ötlet maximalistáknak

A jó idő megérkezése egyre többünket hajt ki a szabadba. A tavasz remek lehetőséget nyújt ahhoz, hogy új életet leheljünk a tél során elhanyagolt kertünkbe.

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 28. 08:20, csütörtök | PR

Cégmódosítás – változás az üzleti környezetben

Az üzleti környezet folyamatosan változik, és a vállalatoknak alkalmazkodniuk kell ezekhez a változásokhoz.